Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Φασολάδα μεξικανική κρεμώδης και πικάντικη

Φασολάδα μεξικανική κρεμώδης και πικάντικη
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 15 λεπ Cook Time: 3 ώρα Rest Time: 12 ώρα Total Time: 15 ώρες 15 λεπτά.
Servings 4
Υλικά
  • 4 φλιτζ. τσαγιού φασόλια ξερά, μικρά
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κολοκυθάκια, πολύ ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκια καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη (προτιμούμε μια αρωματική ελληνική πρασινοκόκκινη πιπερίτσα, λεπτή και μακριά, που δεν καίει πολύ)
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό, πολύ ψιλοκομμένο
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών
  • 1 φλιτζ. τσαγιού αρακάς, φρέσκος
  • 2 φλιτζ. τσαγιού καλαμπόκι, κατεψυγμένο ή από κονσέρβα, κατά προτίμηση βιολογικό
  • ½ φλιτζ. τσαγιού πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένη
  • ½ φλιτζ. τσαγιού πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • περίπου 4 κουτ. σούπας (ή περισσότερο) χυμός λάιμ (ή λεμονιού)
Εκτέλεση
  1. Μουσκεύω αποβραδίς τα φασόλια σε άφθονο κρύο νερό. Την επόμενη ημέρα τα ξεπλένω καλά, τα βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τα καλύπτω με μπόλικο κρύο νερό. Τα αφήνω να πάρουν μια-δυο βράσεις, τα στραγγίζω, πετάω το νερό και τα ξαναβάζω στην κατσαρόλα. Προσθέτω πάλι κρύο νερό που να τα καλύπτει κατά τουλάχιστον 4 - 5 εκ.

  2. Τα βράζω σε μέτρια φωτιά, ξαφρίζοντας καλά τα πρώτα 20 - 30 λεπτά, μέχρι το νερό να μείνει τελείως διαυγές. Χαμηλώνω λίγο τη φωτιά, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και βράζω τα φασόλια για περίπου 1½ ώρα (ή περισσότερο, ανάλογα με το πόσο βραστερά είναι), μέχρι να μαλακώσουν καλά. Περίπου 10 λεπτά πριν αποσύρω, αλατίζω και ολοκληρώνω το μαγείρεμα. Στραγγίζω καλά τα φασόλια και τα αφήνω κατά μέρος.

  3. Σκουπίζω καλά την κατσαρόλα και ζεσταίνω εκεί το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτω τα κολοκυθάκια και τα σοτάρω για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά. Ρίχνω το σκόρδο και σοτάρω για 1/2 λεπτό, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του.

  4. Ρίχνω στην κατσαρόλα τα στραγγισμένα φασόλια, την καυτερή πιπερίτσα και το μαϊντανό και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να φασόλια να γυαλίσουν καλά και η πιπεριά να σκορπίσει το άρωμά της. Σβήνω με το ζωμό και αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση.

  5. Χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω για περίπου 30 λεπτά. Αποσύρω και πολτοποιώ τη σούπα στο μπλέντερ (ή στο μούλτι), σε δόσεις. Αν θέλω, την πολτοποιώ μέσα στην κατσαρόλα, με το ραβδομπλέντερ. Αν φαίνεται πολύ πυκνή, μπορώ να την αραιώσω με λίγο ακόμα ζεστό ζωμό (ή ζεστό νερό), μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που μου αρέσει.

  6. Ξαναρίχνω την πολτοποιημένη σούπα στην κατσαρόλα και προσθέτω τον αρακά, τις πιπεριές, το καλαμπόκι και το κρεμμύδι. Μαγειρεύω τη σούπα για άλλα 8 - 10 επτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά.

  7. Αποσύρω από τη φωτιά και μοιράζω τη σούπα σε πιάτα. Ραντίζω κάθε μερίδα με όσο χυμό λάιμ (ή λεμονιού) θέλω και σερβίρω αμέσως, συνοδεύοντας με φρέσκο ψωμί.

Keywords: φασολάδα μεξικανική κρεμώδης,πικάντικη

Σας ευχαριστώ!