Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Φακές πικάντικες με μυρωδικά και γιαούρτι

Φακές πικάντικες με μυρωδικά και γιαούρτι
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 10 λεπ Cook Time: 45 λεπ Total Time: 55 λεπτά.
Servings 4
Υλικά
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 4 φέτες μπέικον, κομμένες σε λεπτές ροδέλες
  • 1 πράσο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 2 καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, περασμένα στη χονδρή πλευρά του τρίφτη
  • 1 κλωνάρι σέλερι (χωρίς τα φύλλα), πολύ ψιλοκομμένο
  • 1 γεμάτο κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
  • 2 φλιτζ. τσαγιού φακές, ψιλές
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού στραγγιστό γιαούρτι
  • τα φύλλα από 2 – 3 κλαράκια φρέσκο δυόσμο, πολύ ψιλοκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και τηγανίζω το μπέικον για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό και να ροδίσει. Το βγάζω με τρυπητή κουτάλα και το αφήνω να στραγγίξει σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

  2. Στο λάδι (και στο λίπος) που έμεινε στη κατσαρόλα σοτάρω το πράσο, τα καρότα και το σέλερι για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αλατίζω και χαμηλώνω αρκετά τη φωτιά. Συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 4 - 5 λεπτά περίπου, μέχρι τα λαχανικά να ροδίσουν απαλά. Ρίχνω το κύμινο και τον κόλιανδρο και ανακατεύω για 1 λεπτό, μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους.

  3. Ρίχνω τις φακές, ανακατεύω και προσθέτω κρύο νερό που να τις καλύψει κατά 2 - 3 εκ. Αφήνω να πάρουν μια βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και τις βράζω για 40 - 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.  Περίπου 5 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμά τους τις αλατίζω. Αν δεν είναι πολύ ζουμερές, προσθέτω λίγο νερό και τις αφήνω να πάρουν μια βράση.

  4. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω το μαϊντανό, ανακατεύω και τις μοιράζω σε βαθιά πιάτα.
    Σε ένα μπολάκι ανακατεύω το γιαούρτι με τον υπόλοιπο μαϊντανό, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι και μοιράζω το μείγμα στα πιάτα. Σερβίρω αμέσως.

Keywords: φακές πικάντικες με μυρωδικά,γιαούρτι

Σας ευχαριστώ!