Print Options:

Ελαφρύς μουσακάς με κολοκυθάκια με κιμά κοτόπουλου

Ελαφρύς μουσακάς με κολοκυθακια με κιμά κοτόπουλου
Ratings 5 from 1 votes
Cooking Method
Time
Prep Time: 50 mins Cook Time: 25 mins Total Time: 1 hr 15 mins
Servings 6
Υλικά
  • 1½ κιλό κολοκύθια, κομμένα κατά μήκος σε φέτες πάχους 1 εκ.
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 700 γρ. κιμάς από κοτόπουλο, κατά προτίμηση και στήθος και μπούτι
  • 1 μεγάλο καρότο, κομμένο σε κυβάκια
  • 2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
  • 80 ml γλυκό σαμιώτικο κρασί
  • 400 γρ. ντοματάκια κονκασέ, από κονσέρβα, μαζί με τους χυμούς τους
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • ½ ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος (τα φύλλα)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 60 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
  • Για την κρέμα
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 400 ml γάλα ελαφρύ
  • 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Για τα κολοκύθια
  1. Ανάβω το φούρνο στους 200°C με αντιστάσεις. Στρώνω με αντικολλητικό χαρτί τη λαμαρίνα του φούρνου. Αλατοπιπερώνω τις φέτες των κολοκυθιών και τις στρώνω στη λαμαρίνα (μπορεί να χρειαστούν 2 λαμαρίνες). Ψήνω στο γκριλ για 8-10 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Βγάζω τα κολοκύθια από το φούρνο και τα αφήνω στην άκρη.

  2. Για τον κιμά
  3. Ζεσταίνω καλά μια κατσαρόλα χωρίς λιπαρή ουσία, ρίχνω τον κιμά και τον καβουρδίζω «σπάζοντάς τον» με ένα ξύλινο κουτάλι. Ρίχνω το ελαιόλαδο, ανακατεύω και προσθέτω το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι. Σοτάρω για 2-3 λεπτά, πασπαλίζω με το κύμινο και συνεχίζω το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμη. Αλατοπιπερώνω και σβήνο με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτω τα ντοματάκια κονκασέ, σκεπάζω την κατσαρόλα και μαγειρεύω για περίπου 15 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά, ρίχνω το μαϊντανό και ανακατεύω.

  4. Για την κρέμα
  5. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά, ρίχνω πασπαλιστά το αλεύρι και το καβουρδίζω για 3 – 4 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα. Μόλις το αλεύρι αποκτήσει ένα ανοιχτό καστανό χρώμα ρίχνω το γάλα και μαγειρεύω με ασταμάτητο ανακάτεμα, μέχρι να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια.
    Μαγειρεύω για μερικά λεπτά ακόμη, μέχρι το μείγμα να πήξει ελαφρώς, αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω την μπεσαμέλ να γίνει χλιαρή. Προσθέτω το γιαούρτι, αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο.

  6. Για το μουσακά
  7. Ελαφρύς μουσακάς με κολοκυθακια με κιμά κοτόπουλου

    Προθερμαίνω το φούρνο στους 190°C στις αντιστάσεις. Στρώνω το 1/3 της ποσότητας των κολοκυθιών σε ένα ταψάκι 22x33 εκ. Απλώνω τον κιμά και επαναλαμβάνω μια στρώση με κολοκυθάκια. Σκεπάζω με την μπεσαμέλ και τελειώνω με τα υπόλοιπα ψημένα κολοκύθια. Ψήνω στο φούρνο για 20 λεπτά. Βγάζω το ταψί από το φούρνο, πασπαλίζω με τη μοτσαρέλα και συνεχίζω το ψήσιμο για 5-6 λεπτά ακόμη.

Σας ευχαριστώ!