Print Options:

Δαμασκηνοπιτάκια με σοκολάτα

Δαμασκηνοπιτάκια με σοκολάτα
<!-- [lt_recipe name="ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ" servings="20" prep_time="30M" cook_time="30M" summary="Πρωτότυπα πιτάκια με τη γλύκα του δαμάσκηνου και πικάντικες νότες από το ποτό και τα μπαχαρικά." print="yes" ingredients="Για τα πιτάκια;1 πακέτο φύλλο Βηρυτού (κάθε πακέτο περιέχει 10 φύλλα);½ φλιτζ. τσαγιού βούτυρο, λιωμένο;Για τη γέμιση;500 γρ. ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένα;½ φλιτζ. τσαγιού μαρμελάδα πορτοκάλι;1 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα, χοντροσπασμένα;1 σφηνάκι κονιάκ;½ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη;½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη;Για την επικάλυψη;300 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο, σπασμένη σε κομμάτια;Για το σιρόπι;1 φλιτζ. τσαγιού νερό;2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη;1 ξυλάκι κανέλας;1 λεπτή φέτα λεμονιού" ]Για το σιρόπι: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω όλα τα υλικά και τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά. Τα βράζω για 6 – 7 λεπτά από τη στιγμή που θα άρουν μια βράση και αποσύρω από τη φωτιά. Σουρώνω το σιρόπι και το αφήνω κατά μέρος για να γίνει χλιαρό.; Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω τα δαμάσκηνα, τη μαρμελάδα, τα αμύγδαλα, το κονιάκ, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύω πολύ καλά με ένα κουτάλι.; Για τα πιτάκια: Κόβω κάθε φύλλο Βηρυτού σε 4 μακριές λωρίδες και τις τοποθετώ ανά δύο, τη μία επάνω στην άλλη, αλείφοντάς τις με λιωμένο βούτυρο. Συνολικά θα έχω λοιπόν 20 λωρίδες διπλού φύλλου.;Στην άκρη κάθε διπλής λωρίδας βάζω 2 κουτ. σούπας από τη γέμιση και τυλίγω χιαστί το φύλλο, ώστε να φτιάξω τρίγωνα πιτάκια.;Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.;Αλείφω με λίγο λιωμένο βούτυρο μια μεγάλη λαμαρίνα φούρνου και αραδιάζω εκεί τα δαμασκηνοπιτάκια. Τα ψήνω για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.;Βυθίζω τα καυτά πιτάκια στο χλιαρό σιρόπι και τα βάζω σε μια πιατέλα.; Για την επικάλυψη: Απλώνω ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλας σε μια επίπεδη επιφάνεια.;Λιώνω την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, δηλαδή σε ένα μεταλλικό μπολ που έχω στερεώσει σε μια κατσαρόλα στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό.;Οσο λιώνει η κουβερτούρα την ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα ώστε να αποκτήσει λεία και βελούδινη όψη και υφή.;Αποσύρω το μπολ από τη φωτιά. Βυθίζω ένα-ένα τα πιτάκια στη λιωμένη κουβερτούρα ώστε να καλυφθούν και από τις δύο μεριές και τα αφήνω να στεγνώσουν στη λαδόκολλα. Τα σερβίρω όταν κρυώσουν και στερεοποιηθεί η σοκολάτα.[/lt_recipe] -->
Ratings