Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Δαμασκηνοπιτάκια με σοκολάτα

Δαμασκηνοπιτάκια με σοκολάτα
<!-- [lt_recipe name="ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ" servings="20" prep_time="30M" cook_time="30M" summary="Πρωτότυπα πιτάκια με τη γλύκα του δαμάσκηνου και πικάντικες νότες από το ποτό και τα μπαχαρικά." print="yes" ingredients="Για τα πιτάκια;1 πακέτο φύλλο Βηρυτού (κάθε πακέτο περιέχει 10 φύλλα);½ φλιτζ. τσαγιού βούτυρο, λιωμένο;Για τη γέμιση;500 γρ. ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένα;½ φλιτζ. τσαγιού μαρμελάδα πορτοκάλι;1 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα, χοντροσπασμένα;1 σφηνάκι κονιάκ;½ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη;½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη;Για την επικάλυψη;300 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο, σπασμένη σε κομμάτια;Για το σιρόπι;1 φλιτζ. τσαγιού νερό;2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη;1 ξυλάκι κανέλας;1 λεπτή φέτα λεμονιού" ]Για το σιρόπι: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω όλα τα υλικά και τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά. Τα βράζω για 6 – 7 λεπτά από τη στιγμή που θα άρουν μια βράση και αποσύρω από τη φωτιά. Σουρώνω το σιρόπι και το αφήνω κατά μέρος για να γίνει χλιαρό.; Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω τα δαμάσκηνα, τη μαρμελάδα, τα αμύγδαλα, το κονιάκ, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύω πολύ καλά με ένα κουτάλι.; Για τα πιτάκια: Κόβω κάθε φύλλο Βηρυτού σε 4 μακριές λωρίδες και τις τοποθετώ ανά δύο, τη μία επάνω στην άλλη, αλείφοντάς τις με λιωμένο βούτυρο. Συνολικά θα έχω λοιπόν 20 λωρίδες διπλού φύλλου.;Στην άκρη κάθε διπλής λωρίδας βάζω 2 κουτ. σούπας από τη γέμιση και τυλίγω χιαστί το φύλλο, ώστε να φτιάξω τρίγωνα πιτάκια.;Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.;Αλείφω με λίγο λιωμένο βούτυρο μια μεγάλη λαμαρίνα φούρνου και αραδιάζω εκεί τα δαμασκηνοπιτάκια. Τα ψήνω για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.;Βυθίζω τα καυτά πιτάκια στο χλιαρό σιρόπι και τα βάζω σε μια πιατέλα.; Για την επικάλυψη: Απλώνω ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλας σε μια επίπεδη επιφάνεια.;Λιώνω την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, δηλαδή σε ένα μεταλλικό μπολ που έχω στερεώσει σε μια κατσαρόλα στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό.;Οσο λιώνει η κουβερτούρα την ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα ώστε να αποκτήσει λεία και βελούδινη όψη και υφή.;Αποσύρω το μπολ από τη φωτιά. Βυθίζω ένα-ένα τα πιτάκια στη λιωμένη κουβερτούρα ώστε να καλυφθούν και από τις δύο μεριές και τα αφήνω να στεγνώσουν στη λαδόκολλα. Τα σερβίρω όταν κρυώσουν και στερεοποιηθεί η σοκολάτα.[/lt_recipe] -->
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 30 λεπ Total Time: 1 ώρα
Servings 20
Υλικά
    Για τα πιτάκια
  • Για τα πιτάκια
  • 1 πακέτο φύλλο Βηρυτού (κάθε πακέτο περιέχει 10 φύλλα)
  • ½ φλιτζ. τσαγιού βούτυρο, λιωμένο
  • Για τη γέμιση
  • 500 γρ. ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι μαρμελάδα πορτοκάλι
  • 1 φλιτζάνι χονδροσπασμένα αμύγδαλα
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
  • Για την επικάλυψη
  • 300 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο, σπασμένη σε κομμάτια
  • Για το σιρόπι
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 λεπτή φέτα λεμονιού
Εκτέλεση
    Για το σιρόπι
  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω όλα τα υλικά και τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά. Τα βράζω για 6 - 7 λεπτά από τη στιγμή που θα άρουν μια βράση και αποσύρω από τη φωτιά. Σουρώνω το σιρόπι και το αφήνω κατά μέρος για να γίνει χλιαρό.

  2. Για τη γέμιση
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω τα δαμάσκηνα, τη μαρμελάδα, τα αμύγδαλα, το κονιάκ, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύω πολύ καλά με ένα κουτάλι.

  4. Για τα πιτάκια
  5. Κόβω κάθε φύλλο Βηρυτού σε 4 μακριές λωρίδες και τις τοποθετώ ανά δύο, τη μία επάνω στην άλλη, αλείφοντάς τις με λιωμένο βούτυρο. Συνολικά θα έχω λοιπόν 20 λωρίδες διπλού φύλλου.

  6. Στην άκρη κάθε διπλής λωρίδας βάζω 2 κουτ. σούπας από τη γέμιση και τυλίγω χιαστί το φύλλο, ώστε να φτιάξω τρίγωνα πιτάκια.

  7. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Αλείφω με λίγο λιωμένο βούτυρο μια μεγάλη λαμαρίνα φούρνου και αραδιάζω εκεί τα δαμασκηνοπιτάκια. Τα ψήνω για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

  8. Βυθίζω τα καυτά πιτάκια στο χλιαρό σιρόπι και τα βάζω σε μια πιατέλα.

  9. Για την επικάλυψη
  10. Απλώνω ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλας σε μια επίπεδη επιφάνεια. Λιώνω την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, δηλαδή σε ένα μεταλλικό μπολ που έχω στερεώσει σε μια κατσαρόλα στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό. Οσο λιώνει η κουβερτούρα την ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα ώστε να αποκτήσει λεία και βελούδινη όψη και υφή.

  11. Αποσύρω το μπολ από τη φωτιά. Βυθίζω ένα-ένα τα πιτάκια στη λιωμένη κουβερτούρα ώστε να καλυφθούν και από τις δύο μεριές και τα αφήνω να στεγνώσουν στη λαδόκολλα. Τα σερβίρω όταν κρυώσουν και στερεοποιηθεί η σοκολάτα.

Keywords: δαμασκηνοπιτάκια με σοκολάτα

Σας ευχαριστώ!