Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Δαμασκηνόπιτα με σφολιάτα

Δαμασκηνόπιτα με σφολιάτα
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 20 λεπ Cook Time: 40 λεπ Total Time: 1 ώρα
Servings 6
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
    Για τη βάση
  • 150 γρ. μπισκότα πολύσπορα με σοκολάτα Βιολάντα
  • 90 γρ. αλεύρι βρώμης Μύλοι Δάκου
  • 100 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 1 ασπράδι αυγού
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • Για τη γέμιση
  • 1 κιλό δαμάσκηνα-βανίλιες
  • 50 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 40 γρ. σιμιγδάλι ψιλό Ήλιος
  • 180 γρ. ζάχαρη ακατέργαστη
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • Για τα φύλλα
  • 1 φύλλο σφολιάτας βουτύρου Ζύμη Ψαχνών
  • 2 ασπράδια αυγών
  • Για τη σαντιγί
  • 200 ml κρέμα γάλακτος 36% Arla
Εκτέλεση
  1. Βάζω τα μπισκότα στο μούλτι και τα θρυμματίζω μέχρι να γίνουν σκόνη. Αδειάζω τα τριμμένα μπισκότα σε ένα μπολ και προσθέτω το αλεύρι βρώμης, τα ασπράδια, το αλάτι και το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύω καλά για να δημιουργηθεί ένα λασπωτό μείγμα. Αδειάζω το μείγμα σε μια ταρτιέρα και πιέζω με τα χέρια μου για να καλύψω τη βάση και τα τοιχώματα. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα.

  2. Κρατάω 2-3 δαμάσκηνα στην άκρη και ρίχνω τα υπόλοιπα σε ένα μπολ. Προσθέτω όλα τα υλικά της γέμισης, ανακατεύω και τα αδειάζω στην ταρτιέρα, σκορπίζοντας τα δαμάσκηνα για να απλώσουν παντού.

  3. Απλώνω τη σφολιάτα στον πάγκο της κουζίνας και χρησιμοποιώντας ένα χάρακα και το ροδάκι της πίτσας, κόβω λεπτές λωρίδες πάχους 1 εκ.

  4. Τοποθετώ ένα μικρό τσέρκι στο κέντρο της ταρτιέρας, επάνω στα δαμάσκηνα και αλείφω με χτυπημένο ασπράδι τις άκρες της βάσης. Παίρνοντας μία μία της λωρίδες σφολιάτας αρχίζω να τις τοποθετώ ακτινωτά γύρω από το τσέρκι, πιέζοντάς τες ελαφρά για να κολλήσουν στην άκρη της ταρτιέρας.

  5. Αφού τελειώσω με όλες τις λωρίδες, αφαιρώ το κεντρικό τσέρκι και γεμίζω με τα δαμάσκηνα που είχα κρατήσει στην άκρη. Αλείφω τις λωρίδες με χτυπημένο ασπράδι και ψήνω στο φούρνο για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν οι λωρίδες.
    Βγάζω από το φούρνο, πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και σερβίρω.

Keywords: δαμασκηνόπιτα σφολιάτα

Σας ευχαριστώ!