Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Cupcakes τσουρεκάκια

Cupcakes τσουρεκάκια
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 15 λεπ Rest Time: 2 ώρα Total Time: 2 ώρες 45 λεπτά.
Servings 12
Υλικά
  • ½ κιλό αλεύρι σούπερ τσουρεκιού (εναλλακτικά χρησιμοποιήστε αλεύρι παραδοσιακό για ψωμί ή αλεύρι απλό, για όλες τις χρήσεις)
  • 150 γρ. χλιαρό νερό
  • 30 γρ. νωπή μαγιά (θα την αγοράσετε χύμα από το φούρνο της γειτονιάς), τριμμένη με τα δάχτυλα για να γίνει ψιχουλιαστή
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 125 γρ. βούτυρο λιωμένo
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 1 κουτάκι σκόνη βανίλιας
  • ½ κουτ. γλυκού μαχλέπι, καλά κοπανισμένο στο γουδί για να γίνει σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού μαστίχα, κοπανισμένη με 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο, βιολογικό
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, για το άλειμμα
  • Για την βουτυρόκρεμα
  • 500 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 250 γρ. βούτυρο, μαλακό (αφήστε το αρκετές ώρες εκτός ψυγείο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 κουτάκι βανίλια
  • χρώματα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας σας
  • Για την κρέμα μασκαρπόνε
  • 1.200 γρ. τυρί μασκαρπόνε
  • 360 γρ. ζάχαρη άχνη
  • χρώματα ζαχαροπλαστικής
Εκτέλεση
  1. Κοσκινίζω το αλεύρι σε μια λεκάνη, κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνω εκεί το χλιαρό νερό και την τριμμένη μαγιά. Με το χέρι μου παίρνω λίγο από το αλεύρι, το φέρνω στη λακκουβίτσα με τη μαγιά και αρχίζω να ανακατεύω και να τρίβω με τα δάχτυλά μου, μέχρι να φτιάξω έναν μέτριο χυλό. Προσοχή: αφήνω άθικτο το υπόλοιπο αλεύρι της λεκάνης.

  2. Σκεπάζω τη λεκάνη με μια κουβερτούλα και την αφήνω για 1 ώρα σε ένα σχετικά ζεστό σημείο του σπιτιού, μακριά από ρεύματα, μέχρι το μείγμα ης μαγιάς σχεδόν να διπλασιαστεί –με άλλα λόγια φτιάχνω ένα είδος προζύμι για να φουσκώσουν ωραία τα τσουρεκάκια μου.

  3. Σε ένα μεγαλούτσικο μπολ χτυπάω με το μίξερ χειρός τη ζάχαρη και το βούτυρο για μερικά λεπτά, μέχρι να φτιάξω μια αφράτη και ανοιχτόχρωμη κρέμα. Προσθέτω τα αυγά ένα-ένα και χτυπάω καλά μετά από κάθε προσθήκη. Στη συνέχεια ρίχνω τη σκόνη βανίλιας, το μαχλέπι, την μαστίχα και το ξύσμα πορτοκαλιού, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενωθούν στο μείγμα.

  4. Όταν το μείγμα της μαγιάς στη λεκάνη έχει πια φουσκώσει, ξεσκεπάζω τη λεκάνη και προσθέτω εκεί το μείγμα των αυγών. Αρχίζω να ανακατεύω όλα τα υλικά της λεκάνης, φέρνοντας το άθικτο αλεύρι από την περιφέρεια προς το κέντρο με τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνω καλά για 7 - 8 λεπτά, μέχρι τελικά να φτιάξω μια ζύμη ελαστική και εύπλαστη. Τη χωρίζω σε 12 μπαλάκια (βάρους 80 γρ. περίπου).  Τα πλάθω λίγω στο χέρι μου, όσο γίνεται πιο στρογγυλά.

  5. Κόβω μικρά τετράγωνα κομμάτια λαδόκολλας και τα τοποθετώ στις θήκες των cupcakes. Τοποθετώ τα μπαλάκια ζύμης και τα σκεπάζω με μια πετσέτα μέχρι να φουσκώσουν (30-40 λεπτά περίπου) και να διπλασιαστούν σε όγκο.

  6. Προθερμαίνω το φούρνο στους 150°C.
    Ξεσκεπάζω το ταψί και αλείφω τα cupcakes με το χτυπημένο αυγό για να γυαλίσουν όμορφα. Τα ψήνω για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν. Βγάζω τα τσουρεκάκια και τα αφήνω να κρυώσουν εντελώς.

  7. Για την βουτυρόκρεμα
  8. Βάζω όλα τα υλικά (εκτός των χρωμάτων) στον κάδο του μίξερ και χτυπάω για 15 λεπτά περίπου μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή κρέμα. Χωρίζω την κρέμα σε άλλα μπολ και προσθέτω λίγο χρώμα ζαχαροπλαστικής στο κάθε ένα. Ανακατεύω καλά μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.

  9. Βάζω τις κρέμες σε σακούλες κορνέ και διακοσμώ τα τσουρεκάκια. Αν δεν έχω σακούλες, χρησιμοποιώ μαχαίρι για να τα αλείψω καλά. Διακοσμώ με πολύχρωμα κουφετάκια.

  10. Για την κρέμα μασκαρπόνε
  11. Ρίχνω στο μίξερ όλο το τυρί και την ζάχαρη και χτυπάω καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να αφρατέψουν. Χωρίζω το μίγμα ανάλογα με τα χρώματα που θέλω να φτιάξω και προσθέτω σε κάθε ένα λίγες σταγόνες χρώματος. Ανακατεύω καλά, σκεπάζω τα μπολ και τα βάζω στο ψυγείο για 30 λεπτά. Βάζω τις κρέμες σε σακούλες κορνέ και διακοσμώ τα τσουρεκάκια. Διακοσμώ με πολύχρωμα κουφετάκια.

Keywords: cupcakes τσουρεκακια

Σας ευχαριστώ!