Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Crêpes Suzette… Η διάσημη γαλλίδα

Crêpes Suzette... Η διάσημη γαλλίδα
Αξιολογήσεις 4.5 από 2 ψήφους
Cooking Method
Cuisine
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 10 λεπ Cook Time: 15 λεπ Total Time: 25 λεπτά.
Servings 2
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
    Για τις κρέπες
  • 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο αλλά χλιαρό
  • 300 ml γάλα, ζεστό
  • Για το τελείωμα
  • 2 πορτοκάλια, ακέρωτα, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κύβους
  • ½ φλιτζ. τσαγιού Grand Marnier
Εκτέλεση
    Για τις κρέπες
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνω εκεί τα αυγά. Ανακατεύω το μείγμα με ένα πιρούνι (ή με το σύρμα) και, σταδιακά και εναλλάξ, ρίχνω το λιωμένο βούτυρο και το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια και να φτιάξω ένα λείο χυλό. Τον αφήνω κατά μέρος για 30 λεπτά.

  2. Ζεσταίνω ένα άλλο αντικολλητικό τηγάνι με διάμετρο 22 – 24 εκ., σε μέτρια φωτιά, χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να κάψει. Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνω μια δόση από τον χυλό και με τη ράχη της κουτάλας, τον απλώνω κυκλικά ώστε να καλύψει ομοιόμορφα όλο τον πυθμένα του τηγανιού. Εναλλακτικά, μόλις ρίξω τον χυλό ανασηκώνω ελαφρά το τηγάνι από τη λαβή του και το κινώ κυκλικά ώστε ο χυλός να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλο τον πυθμένα.

  3. Ψήνω το χυλό για 1 – 1½ λεπτό, μέχρι η κάτω πλευρά του να στερεοποιηθεί και να ροδίσει απαλά. Συνήθως στο διάστημα αυτό έχει στερεοποιηθεί και η επάνω πλευρά της κρέπας, χωρίς να ροδίσει. Την γυρίζω εύκολα με μια σπάτουλα για να ροδίσει και η επάνω πλευρά, αλλιώς την αφήνω ώς έχει. Βγάζω την ψημένη κρέπα και την βάζω σε ένα μεγάλο πιάτο. Με τον ίδιο τρόπο ψήνω και τον υπόλοιπο χυλό, φτιάχνοντας με αυτόν τον τρόπο 6 κρέπες.

  4. Για το τελείωμα
  5. Πλένω καλά και σκουπίζω τα πορτοκάλια. Ξύνω τα πορτοκάλια στον τρίφτη και κρατάω στην άκρη το ξύσμα τους.
    Στίβω τα πορτοκάλια και κρατάω το χυμό σε ένα ποτήρι.

  6. Βάζω ένα τηγάνι -κατά προτίμηση μαντεμένιο ή αντικολλητικό- σε μέτρια φωτιά και πασπαλίζω τη μισή ζάχαρη. Αφήνω τη ζάχαρη να υγροποιηθεί μέχρι να γίνει διάφανη αλλά να μην πάρει χρώμα. Προσθέτω τους μισούς κύβους βουτύρου και ανακινώ το τηγάνι μέχρι να ενωθούν τα δύο υλικά. Ρίχνω το μισό ξύσμα και το μισό χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύω για να δημιουργηθεί μια ωραία σάλτσα.

  7. Διπλώνω τις 3 κρέπες σε τριγωνικό σχήμα και τις τοποθετώ μέσα στο τηγάνι. Τις αφήνω για 1 λεπτό και γυρίζω ώστε να αλειφθούν καλά με την σάλτσα.

  8. Απομακρύνω το τηγάνι από τη φωτιά και ραντίζω με το μισό Grand Marnier. Γέρνω λίγο το τηγάνι για να ανάψει το αλκοόλ και φλαμπάρω μέχρι να σβήσει η φλόγα.

  9. Μεταφέρω τις κρέπες σε ένα μεγάλο πιάτο και επαναλαμβάνω τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά.
    Σερβίρω αμέσως και αν θέλω προσθέτω από μια μπάλα παγωτό βανίλια, ή αφράτη σαντιγί.

Keywords: crêpes suzette κρεπ σουζετ

Σας ευχαριστώ!