ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ
ΠΑΛΜΙΕ ΜΕ ΚΑΡΟΤΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΥΤΟ
Προετοιμασία: 15΄ - Ψήσιμο: 15-18΄ - Μερίδες: περίπου 24-25
ΥΛΙΚΑ 1 φύλλο σφολιάτας βουτύρου 2 κουτ. σούπας μουστάρδα Ντιζόν 1 μεγάλο καρότο 8-10 φέτες προσούτο Λίγο ελαιόλαδο Φύλλα φρέσκο θυμάρι Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Λαδώνω ελαφρά μια μαφινιέρα για μίνι μάφινς. Καθαρίζω το καρότο με το πίλερ και το τρίβω από το ψιλό του τρίφτη. Αλατοπιπερώνω και το αφήνω στην άκρη. Ανοίγω το φύλλο σφολιάτας στον πάγκο και με τον πλάστη το ανοίγω για να γίνει πιο λεπτό. Αλείφω την μουστάρδα με ένα πινέλο σε όλη την επιφάνεια και σκορπίζω το τριμμένο καρότο. Στρώνω τις φέτες προσούτο και στη συνέχεια τυλίγω από την μακριά πλευρά μέχρι τη μέση της σφολιάτας. Με ένα μαχαίρι κόβω ακριβώς στη μέση και αφήνω το πρώτο μπαστούνι στην άκρη. Τυλίγω και το δεύτερο μισό φύλλο σφολιάτα σε ένα ακόμη μπαστούνι. Με το μαχαίρι, κόβω τα μπαστούνια σε ροδέλες πλάτους 1 εκ. και τοποθετώ τις ροδελίτσες στη μαφινιέρα. Ψήνω για 15-18 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Βγάζω από το φούρνο, μεταφέρω τα παλμιέ σε σχάρα και τοποθετώ μια ακόμη δόση για να ψηθούν.ΣΥΚΑ ΞΕΡΑ, ΕΝΥΔΑΤΩΜΕΝΑ ΣΕ ΒΕΡΜΟΥΤ, ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕΙΓΜΑ ΞΗΡΩΝ ΚΑΡΠΩΝ
Προετοιμασία: 10΄ - Αναμονή: 2 ώρες - Μερίδες: περίπου 24-25
ΥΛΙΚΑ 500 γρ. σύκα, αποξηραμένα 750 ml Veroni Dry by Kir Yianni 1 ξύλο κανέλας 1 αστεροειδής γλυκάνισος 4-5 γαρύφαλα 100 γρ. καρύδια, τριμμένα 80 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα, τριμμένα 2 κουτ. σούπας σουσάμι, καβουρδισμένο 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη 2 κουτ. σούπας μέλι Φράουλες κομμένες στη μέση, για το σερβίρισμα ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Βάζω το βερμούτ σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτω το ξύλο κανέλας, τον αστεροειδή γλυκάνισο και τα γαρύφαλα. Ζεσταίνω το ποτό σε μέτρια φωτιά και μόλις ξεκινήσει ο βρασμός αποσύρω. Βάζω τα σύκα σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνω το ζεστό βερμούτ με τα μπαχάρια. Σκεπάζω το μπολ με βαμβακερή πετσέτα και τα αφήνω για 2 ώρες να ενυδατωθούν καλά. Στραγγίζω τα σύκα από το βερμούτ και με ένα κοφτερό μαχαίρι τα χαράζω για να δημιουργήσω ένα μικρό άνοιγμα. Σε ένα μπολ ανακατεύω τα καρύδια, τα αμύγδαλα, το σουσάμι, την σκόνη κανέλας και το μέλι και «ζυμώνω» με τα χέρια μου μέχρι να ενωθούν. Πλάθω μικρές μπάλες από τη ζύμη και τις «σφηνώνω» σε κάθε σύκο. Καρφώνω από ½ φράουλα και σερβίρω.Σας ευχαριστώ!