Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C αερόθερμο. Βουτυρώνω μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα 22 εκ. και την αφήνω στην άκρη.
Σε ένα μπολ βάζω τη ζάχαρη το αλεύρι και το τυρί κρέμα και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτω τα αυγά και τη βανίλια και συνεχίζω το χτύπημα για 2-3 λεπτά. Τέλος, προσθέτω το ξινόγαλο και ανακατεύω καλά.
Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι, την μαγειρική σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω με το σύρμα το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, τα αυγά και τη βανίλια μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτω τα στεγνά υλικά και ανακατεύω καλά. Τέλος, προσθέτω τα καρότα και τα καρύδια και ανακατεύω να σκορπίσουν στο μείγμα.
Με ένα μεγάλο κουτάλι ρίχνω το 1/3 της ποσότητας του μείγματος καρότου μέσα στη βουτυρωμένη φόρμα χωρίς να το απλώσω. Ρίχνω το 1/3 της ποσότητας cheesecake. Επαναλαμβάνω με τα υπόλοιπα μείγμα και τέλος, χτυπάω για μερικές φορές τη φόρμα ώστε να φύγουν οι τυχόν φυσσαλίδες υπάρχουν μέσα στις κρέμες.
Ψήνω το cheesecake στο φούρνο για 1 ώρα. Στα 40 λεπτά ψησίματος, σκεπάζω με ένα αλουμινόχαρτο ώστε να μη πάρει πολύ χρώμα και συνεχίζω το ψήσιμο.
Βγάζω το cheesecake από το φούρνο και το αφήνω για 1 ώρα σε σχάρα να κρυώσει. Το σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και το αφήνω στο ψυγείο για 6 ώρες ή όλο το βράδυ.
Βγάζω το cheesecake από το ψυγείο και το ξεφορμάρω σε πιατέλα. Σε ένα μπολ χτυπάω τα υλικά της επικάλυψης και περιχύνω το γλυκό. Στολίζω με λωρίδες φρέσκου καρότου και λίγα καρύδια. Το διατηρώ στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα το σερβίρω.
Σας ευχαριστώ!