Print Options:

Κέικ με φυστικοβούτυρο, μήλο και σάλτσα αλατισμένης καραμέλας

κέικ-με-φυστικοβούτυρο-και-καραμέλα
Cooking Method
Time
Prep Time: 15 min Cook Time: 1 hour Rest Time: 30 min Total Time: 1 hr 45 mins
Servings 10
Ingredients
  • 180 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, καλά κοσκινισμένο
  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 3 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • 100 γρ. καλής ποιότητας φυστικοβούτυρο (θα το βρείτε στα ψυγεία όλων των μεγάλων σούπερ μάρκετ)
  • 125 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο επιπλέον για το άλειμμα της φόρμας
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 1 κουτάκι βανίλια σε σκόνη
  • 50 ml χυμός μήλου
  • 1 μήλο κόκκινο, ξεφλουδισμένο, χωρίς κουκούτσια και κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • Για την αλατισμένη καραμέλα
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 180 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 240 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουτ. σούπας ανθό αλατιού
Εκτέλεση/Instructions
  1. Για το κέικ: Αλείφω με βούτυρο μια στρογγυλή φόρμα ή ταψί 20-22 εκ

  2. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C

  3. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύω με ένα κουτάλι

  4. Προσθέτω τη ζάχαρη, το φιστικοβούτυρο, το μαλακωμένο βούτυρο, τα χτυπημένα αυγά, τη βανίλια και το χυμό μήλου

  5. Τα χτυπάω όλα με το μίξερ χειρός, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να ενωθούν καλά

  6. Προσθέτω τα κομματάκια μήλου και ανακατεύω καλά με μια σπάτουλα

  7. Αδειάζω το μείγμα στη φόρμα και ψήνω για περίπου 1 ώρα, μέχρι το κέικ να φουσκώσει καλά

  8. Το αφήνω να κρυώσει για λίγα λεπτά, το ξεφορμάρω επάνω σε μια σχαρίτσα μέχρι να κρυώσει τελείως

  9. Απλώνω την σάλτσα αλατισμένης καραμέλας και σερβίρω

  10. Για την αλατισμένη καραμέλα: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζω την ζάχαρη σε μέτρια θερμοκρασία και την αφήνω να λιώσει

  11. Κατά διαστήματα ανακινώ την κατσαρόλα (δεν ανακατεύω) για να λιώσει εντελώς

  12. Μόλις λιώσει η ζάχαρη και αρχίσει να παίρνει κεχριμπαρένιο χρώμα, προσθέτω το βούτυρο και ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει

  13. Χρειάζεται αρκετή προσοχή γιατί μόλις ρίξω το βούτυρο, φουσκώνει πολύ το μείγμα

  14. Αφού λιώσει το βούτυρο, αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτω σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος και ανακατεύω πάλι με μεγάλη προσοχή, γιατί θα φουσκώσει το μείγμα

  15. Μόλις ενσωματωθεί και η κρέμα γάλακτος προσθέτω τον ανθό αλατιού, ανακατεύω καλά και αφήνω την σάλτσα στην άκρη μέχρι να την χρησιμοποιήσω

  16. Αν μου περισσέψει μπορώ να την διατηρήσω σε αποστειρωμένο βάζο μέχρι και 2 εβδομάδες

  17. Όταν θελήσω να την ξαναχρησιμοποιήσω θα πρέπει να την ζεστάνω λίγο για να γίνει και πάλι ρευστή