Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Κέικ βουτυράτο με φρέσκα κεράσια και σάλτσα κεράσι

Κέικ βουτυράτο με φρέσκα κεράσια και σάλτσα κεράσι
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 30 ώρα Cook Time: 45 λεπ Total Time: 30 ώρες 45 λεπτά.
Servings 10
Υλικά
    Για το κέικ
  • 100 γρ. βούτυρο Lurpak, μαλακωμένο
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 κουτ. σούπας μαρμελάδα κεράσι
  • 1 κουτ. γλυκού βανίλια, υγρή
  • 160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 100 ml γάλα φρέσκο
  • 50 ml χυμό πορτοκάλι
  • Για τα κεράσια
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο Lurpak
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού φρέσκα κεράσια, χωρίς κουκούτσι
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • Για την σάλτσα κεράσι
  • 1 κιλό φρέσκα κεράσια
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 50 ml νερό
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 50 ml χυμό κεράσι (στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
  • 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • ½ κουτ. βανίλια, υγρή
  • Για το στόλισμα
  • Λίγα φρέσκα κεράσια
  • Ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C αερόθερμο.
    Ξεκινάω με το κέικ κοσκινίζοντας σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.

  2. Βάζω στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και τις ζάχαρες και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί ένα αφράτο, υπόλευκο μείγμα. Προσθέτω το 1 αυγό και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να ενωθεί με το υπόλοιπο μείγμα. Κατόπιν προσθέτω και το δεύτερο αυγό και συνεχίζω να χτυπάω το μείγμα μέχρι να φουσκώσει και να αφρατέψει. Προσθέτω την μαρμελάδα, την βανίλια και μόλις ενωθούν με τα υπόλοιπα υλικά ρίχνω σταδιακά και σε δόσεις τα στερεά υλικά (αλεύρι-μπέικιν-αλάτι), εναλλάξ με τα υγρά (γάλα και χυμό).

  3. Προετοιμάζω τη φόρμα με τα κεράσια. Βάζω τις 2 κουταλιές βούτυρο σε μια φόρμα με τρύπα στη μέση, διαμέτρου 20 εκ. Βάζω τη φόρμα στον ζεστό φούρνο και την αφήνω για 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει το βούτυρο.

  4. Βγάζω τη φόρμα πιάνοντάς την με μια πετσέτα και την στροβιλίζω για να αλειφθεί από το λιωμένο βούτυρο. Τοποθετώ τη φόρμα επάνω σε ένα ξύλο κοπής και ρίχνω μέσα τα κεράσια. Προσθέτω τις 2 κουταλιές καστανή ζάχαρη και ανακατεύω. Αδειάζω το μείγμα του κέικ και ισιώνω την επιφάνεια. Ψήνω στο φούρνο για 45 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Δοκιμάζω με μια οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί και αν δω ότι είναι ακόμη υδαρό, συνεχίζω για 5-10 λεπτά ακόμα.

  5. Βγάζω το κέικ από το φούρνο και το αφήνω για 15-20 λεπτά. Το αναποδογυρίζω σε πιατέλα και το αφήνω να κρυώσει εντελώς.

  6. Για τη σάλτσα κεράσι
  7. Πλένω τα κεράσια και αφαιρώ τα κουκούτσια τους. Τα βάζω σε μια μικρή κατσαρόλα και προσθέτω τη ζάχαρη και το νερό. Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, χαμηλώνω τη φωτιά και σιγοβράζω για 20 λεπτά.

  8. Τοποθετώ ένα σουρωτήρι επάνω σε ένα μπολ και μεταφέρω λίγα λίγα τα κεράσια μέσα στο σουρωτήρι. Πιέζω με ξύλινο κουτάλι για να πάρω τους χυμούς και τη σάρκα τους.

  9. Βάζω τον πολτό σε μια καθαρή κατσαρόλα και προσθέτω τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύω στο χυμό κεράσι το κορν φλάουρ και το προσθέτω κι αυτό στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά.

  10. Μαγειρεύω για 5-6 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα και αποσύρω από τη φωτιά. Αφήνω τη σάλτσα να κρυώσει και περιχύνω το κέικ. Στολίζω με λίγα φρέσκα κεράσια και σερβίρω πασπαλίζοντας με λίγη ζάχαρη άχνη.

Keywords: κέικ βουτυράτο με φρέσκα κεράσια,σάλτσα κεράσι

Σας ευχαριστώ!