Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Μπουκίτσες με κανταΐφι και ζύμη κουρού γεμιστές με σοκολατένια δαμάσκηνα

Μπουκίτσες με κανταΐφι και ζύμη κουρού γεμιστές με σοκολατένια δαμάσκηνα
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 1 ώρα Cook Time: 50 λεπ Total Time: 1 ώρα 50 λεπτά.
Servings 18
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
  • 250 γρ. φύλλο κανταΐφι Ζύμη Ψαχνών
  • 2 φύλλα ζύμη κουρού Ζύμη Ψαχνών
  • 18-20 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
  • 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος, λιωμένη
  • Για το σιρόπι
  • 3 φλιτζ. τσαγιού νερό
  • 3 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φαρδιά λωρίδα από φλούδα ακέρωτου και κατά προτίμηση βιολογικού λεμονιού
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • Για το τελείωμα
  • 250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 72% κακάο
Εκτέλεση
    Για το σιρόπι
  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω το νερό, τη ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού και την κανέλα και τα βράζω σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, μετρώντας το χρόνο από τη στιγμή που το μείγμα θα πάρει βράση. Αποσύρω από τη φωτιά.

  2. Για τη γέμιση
  3. Λιώνω τη σοκολάτα γάλακτος σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Ρίχνω λίγα λίγα τα δαμάσκηνα και τα «γυρίζω» με ένα πηρούνι για να καλυφθούν από τη σοκολάτα. Τα βγάζω με προσοχή και τα βάζω σε αντικολλητικό χαρτί να σφίξουν.

  4. Για τις μπουκίτσες
  5. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.  Στρώνω με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί ή μια λαμαρίνα φούρνου.

  6. Παίρνω μια μικρή ποσότητα από κανταΐφι, βάρους 20 γρ., την απλώνω λίγο με τα δάχτυλά μου και βάζω στο κέντρο της ένα σοκολατένιο δαμάσκηνο. Σκεπάζω τη γέμιση με το κανταΐφι, φτιάχνοντας μια μπαλίτσα. Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνω μπαλίτσες με το υπόλοιπο κανταΐφι και την υπόλοιπη γέμιση και τις αραδιάζω όλες προσεκτικά σε μια καθαρή και επίπεδη επιφάνεια.

  7. Με ένα μεγάλο φλιτζάνι ή ποτήρι και ένα μαχαίρι κόβω κύκλους ζύμης από τα φύλλα κουρού. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια τα ανοίγω με τον πλάστη σε δισκάκια με μέγεθος περίπου όσο ένα πιατάκι του καφέ. Στο κέντρο κάθε δίσκου βάζω από μια μπαλίτσα γεμιστού κανταϊφιού και κλείνω καλά τη ζύμη, πλάθοντας προσεκτικά μια γεμιστή μπαλίτσα, σαν μεγάλο κεφτεδάκι. Συνεχίζω τυλίγοντας με ζύμη όλες τις υπόλοιπες κανταϊφένιες μπαλίτσες και τις αραδιάζω στο ταψί (αν δεν χωράνε όλες, τις ψήνω σε δύο δόσεις).

  8. Ψήνω για 45 - 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τις βγάζω από το φούρνο και, όσο είναι ακόμα καυτές, τις βουτάω για 30-40 δευτερόλεπτα στο κρύο σιρόπι. Τις αφήνω σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.

  9. Λιώνω την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και πιάνοντας μια μια τις μπουκίτσες τις βουτάω μέχρι τη μέση στη σοκολάτα. Αφήνω τις μπουκίτσες σε μια επιφάνεια στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί να στεγνώσουν και σερβίρω.

Keywords: μπουκίτσες κανταΐφι ζύμη κουρού

Σας ευχαριστώ!