Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Μπουγατσοπιτάκια με χειροποίητο φύλλο

Μπουγατσοπιτάκια με χειροποίητο φύλλο
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 40 λεπ Cook Time: 35 λεπ Total Time: 1 ώρα 15 λεπτά.
Servings 20
Υλικά
    Για τη ζύμη
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + λίγο ακόμη, για την επιφάνεια
  • ελάχιστο αλάτι
  • 1 φλιτζ. τσαγιού (200 ml) σπορέλαιο, κατά προτίμηση βιολογικό
  • 1 κεσεδάκι (200 γρ.) στραγγιστό γιαούρτι
  • Για τη γέμιση
  • 6 φλιτζ. τσαγιού (1.200 ml) γάλα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 κουτάκι σκόνη βανίλιας (ή ½ κουτ. γλυκού σκόνη μαστίχας)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο, για το άλειμμα
  • Για το σερβίρισμα
  • άφθονη ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα σε σκόνη
Εκτέλεση
    Για τη ζύμη
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ (ή σε μια λεκάνη) ρίχνω το αλεύρι και ελάχιστο αλάτι. Κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνω εκεί το σπορέλαιο και το γιαούρτι. Αρχίζω να ανακατεύω τα υλικά, φέρνοντας το αλεύρι προς το κέντρο με τα υγρά υλικά.

  2. Ζυμώνω για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ετοιμάσω μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη (όλη η διαδικασία του ζυμώματος μπορεί να γίνει και στο μίξερ πάγκου, με το εξάρτημα «γάντζος», ειδικό για ζύμες). Πλάθω τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγω σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνω κατά μέρος (όχι στο ψυγείο), μέχρι να τη χρησιμοποιήσω.

  3. Για τη γέμιση
  4. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά το γάλα με τη ζάχαρη και τη σκόνη βανίλιας (ή τη μαστίχα), ανακατεύοντας μέχρι η ζάχαρη να λιώσει, χωρίς να το αφήσω να πάρει βράση. Προσθέτω πασπαλιστά το σιμιγδάλι, χτυπώντας με το σύρμα και συνεχίζω το βράσιμο, μέχρι το μείγμα να πήξει και να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια. Αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά, αφήνω την κρέμα να κρυώσει ελαφρώς και ρίχνω τα χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας ασταμάτητα.

  5. Για τα μπουγατσοπιτάκια
  6. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Στρώνω με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί.

  7. Ξετυλίγω το ζύμη από τη μεμβράνη και τη χωρίζω σε 20 κομμάτια, ίσου μεγέθους. Πλάθω το καθένα σε μπαλάκι και το ανοίγω με τον πλάστη, επάνω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, μέχρι να φτιάξω ένα στρογγυλό δίσκο ζύμης με διάμετρο 10 εκ. (περίπου όσο ένα πιατάκι του καφέ). Στο κέντρο κάθε δίσκου βάζω από 1 κουτ. σούπας κρέμα και τη σκεπάζω με τη ζύμη, φτιάχνοντας ένα μισοφέγγαρο. Πιέζω καλά τις άκρες της ζύμης με το δάχτυλό μου για να μην ανοίξει το πιτάκι κατά το ψήσιμο.

  8. Βάζω όλα τα μπουγατσοπιτάκια στο ταψί τα αλείφω με το βούτυρο και τα ψήνω για 30 – 35 λεπτά, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, μέχρι να ροδίσουν απαλά. Τα βγάζω από το φούρνο, τα αφήνω να κρυώσουν ελαφρώς και τα πασπαλίζω με άφθονη ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλα.

Keywords: μπουγατσοπιτακια με χειροποιητο φυλλο

Σας ευχαριστώ!