Προθερμαίνω το γκριλ σε δυνατή φωτιά. Πλένω τις μελιτζάνες, τις σκουπίζω καλά, τις τοποθετώ στη σχάρα του φούρνου, σε ένα από τα ψηλά ράφια, και τις ψήνω για περίπου 30 - 40 λεπτά, μέχρι να μαυρίσει η φλούδα τους και να σκάσει σε αρκετά σημεία. Κάθε τόσο, τις γυρνάω στη διάρκεια του ψησίματος για να μαυρίσουν ομοιόμορφα.
Εναλλακτικά, τις τρυπάω με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία, τις βάζω σε ένα ταψί και τις ψήνω στη λειτουργία του φούρνου, στους 200°C, για 35 - 40 λεπτά.
Τις βγάζω από το φούρνο και, όταν κρυώσουν τόσο ώστε να μπορώ να τις πιάσω, τις κόβω στη μέση και, με ένα κουταλάκι, αφαιρώ και πετάω όσα περισσότερα σποράκια μπορώ. Στη συνέχεια παίρνω τη σάρκα, τη βάζω σε ένα μεγάλο μπολ και τη ραντίζω με το χυμό λεμονιού, για να μην μαυρίσει. Προσθέτω το τυρί κρέμα, την πιπεριά, τον μαϊντανό, την κρέμα σκόρδου (αν την χρησιμοποιήσω), αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύω καλά και αφήνω στην άκρη.
Πλένω καλά το αγγούρι, το κόβω κάθετα στη μέση και με ένα κουταλάκι αφαιρώ τα σποράκια του. Ψιλοκόβω το αγγούρι σε μικρούς κύβους. Σε ένα μπολ ανακατεύω το τυρί κρέμα, το φρέσκο αγγούρι, τα αγγουράκια τουρσί, τα ντοματίνια, τον άνηθο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Τοποθετώ σε μια πιατέλα την πρώτη στρογγυλή φέτα ψωμιού και αλείφω με τη μισή ποσότητα κρέμας τυριού. Σκεπάζω με ένα δεύτερο ψωμάκι και επαναλαμβάνω μια στρώση με κρέμα τυριού.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύω τη μαγιονέζα με τη μουστάρδα Ντιζόν και αλείφω με τη μισή ποσότητα ακόμη ένα ψωμάκι. Απλώνω επάνω 2 αυγά κομμένα στη μέση, σκεπάζω με το επόμενο ψωμάκι και επαναλαμβάνω τη σειρά μαγιονέζα-μουστάρδα-αυγά.
Σκεπάζω με ένα ψωμάκι και απλώνω την μισή μελιτζανοσαλάτα. Σκεπάζω και πάλι με ένα ψωμάκι και αλείφω και την υπόλοιπη. Καλύπτω με την τελευταία φέτα ψωμιού.
Σε ένα μπολ, δουλεύω με το σύρμα τα 400 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα να αφρατέψει και καλύπτω όλη την μπόμπα με ένα παχύ στρώμα τυριού. Διακοσμώ με τις φέτες αγγουριού, τα κλαδάκια από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και την ψιλοκομμένη πιπεριά. Βάζω την μπόμπα για 1 ώρα στο ψυγείο πριν την σερβίρω.
Σας ευχαριστώ!