Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Μπιφτέκια με λαχανικά και μπύρα

Μπιφτέκια με λαχανικά και μπύρα
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 20 λεπ Cook Time: 25 λεπ Rest Time: 30 λεπ Total Time: 1 ώρα 15 λεπτά.
Servings 4
Υλικά
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 2 καρότα, τριμμένα
  • 2 μικρά κολοκυθάκια, τριμμένα
  • 2 - 3 μέτριου πάχους φέτες από μπαγιάτικο ψωμί
  • 300 ml φρέσκο γάλα
  • 300 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς (κατά προτίμηση από λάπα)
  • 200 γρ. χοιρινός κιμάς (από σπάλα)
  • 2 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά)
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • ½ κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου δυόσμου (ή 1 κ.σ.δυόσμος ξερός, τριμμένο)
  • 100 ml μπύρα
  • 2 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά (αν χρειαστεί)
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Για το ψήσιμο
  • 300 γρ. καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε μακριά λεπτά μπαστουνάκια
  • 4 κουτ. σούπας πετιμέζι
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • Άνθος αλατιού
  • Πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνω το κρεμμύδι, τα καρότα και τα κολοκυθάκια για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας ελαφρά. Αλατοπιπερώνω και ανακατεύω. Βγάζω τα υλικά από το σκεύος με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνω να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Μουσκεύω τις φέτες ψωμιού στο γάλα για 5 λεπτά, τις στύβω καλά και τις ρίχνω σε ένα μεγάλο μπολ.

  2. Προσθέτω τα δύο είδη κιμά, τα σοταρισμένα λαχανικά, τα αυγά, τη μουστάρδα, τη ρίγανη και το δυόσμο. Σε ένα άλλο μπολάκι ανακατεύω τη μπίρα με το μπέικιν πάουντερ και αδειάζω το μείγμα στο μπολ με τον κιμά. Αλατοπιπερώνω και ζυμώνω το μείγμα για 8 - 10 λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο και πολύ μαλακό. Αν προκύψει πολύ ζουμερό, το «σφίγγω» με 1 - 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά.

  3. Σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο για 30 λεπτά, για να σφίξει το μείγμα και να αναμειχθούν τα αρώματά του. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Στρώνω με λαδόκολλα ένα μεγάλο ρηχό ταψί ή μια λαμαρίνα φούρνου. Στρώνω τα καρότα και τα ραντίζω με το πετιμέζι και το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνω.

  4. Αλείφω τα χέρια μου με λίγο ελαιόλαδο και πλάθω μέτρια μπιφτέκια με το μείγμα του κιμά. Τα αραδιάζω επάνω στα καρότα και τα ψήνω για περίπου 20 λεπτά, γυρίζοντάς τα μία φορά. Τα σερβίρω ζεστά.

Keywords: μπιφτέκια με λαχανικά,μπύρα

Σας ευχαριστώ!