Print Options:

Πασχαλινά αυγά γεμιστά

Γεμιστά αυγά για το πασχαλινό τραπέζι
Ratings 4 from 1 votes
Cooking Method
Δυσκολία Beginner
Time
Prep Time: 15 mins Total Time: 15 mins
Servings 6
Best Season Spring
Description

Πασχαλινό μεζεδάκι που γίνεται γρήγορα αφού τα βρασμένα αυγά υπάρχουν σε αφθονία. Τα σερβίρω με δροσερή μπύρα όση ώρα περιμένουμε να ψηθούν τα κρεατοεδέσματα.

Υλικά
  • 10 αυγά, βγαλμένα από το ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον
  • 60 g λαρδί ή μπέικον (κομμένο σε μικρά κομμάτια και ελαφρά σοταρισμένο)
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
  • 4-5 φύλλα δυόσμο, πολύ ψιλοκομμένα
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για την μαγιονέζα
  • Τους κρόκους από τα 10 βρασμένα αυγά
  • 3 κουτ. σούπας καλής ποιότητας ξίδι από λευκό κρασί
  • 3 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
  • 300 ml ελαιόλαδο καλής ποιότητας
  • ½ κουτ. γλυκού σκόνη κρόκο Κοζάνης
  • 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • Αλάτι, λευκό πιπέρι
Εκτέλεση
    Για τα αυγά
  1. Βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα τα αυγά, γεμίζω με νερό και λίγο ξύδι και βράζω για 4 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Αποσύρω από τη φωτιά και τα κρυώνω με τρεχούμενο νερό. Καθαρίζω τα αυγά και με ένα μαχαίρι τα κόβω κάθετα στη μέση. Το ασπράδι θα είναι σφιχτό και ο κρόκος ελαφρώς μελάτος. Αφαιρώ με προσοχή τους κρόκους και τους ρίχνω σε ένα μπολ.

  2. Για την μαγιονέζα
  3. Σε ένα μπολ ρίχνω τους κρόκους, το ξίδι και τη μουστάρδα και τα χτυπάω με το ραβδομπλέντερ ή το μίξερ χειρός, αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αναμειχθούν καλά και, σταδιακά, σε μεγαλύτερη ταχύτητα, μέχρι να φτιάξω τελείως ομοιογενές μείγμα. Χωρίς να σταματήσω το μίξερ αρχίζω να ρίχνω το ελαιόλαδο σε πολύ αργή ροή, χτυπώντας ασταμάτητα. Σταδιακά, το μείγμα γίνεται ολοένα και πιο αφράτο, κρεμώδες και ανοιχτόχρωμο, μέχρι που στο τέλος, όταν πια θα έχω ρίξει όλο το ελαιόλαδο, η μαγιονέζα μου θα είναι πολύ αφράτη και βελούδινη.

    Σταματάω το μίξερ και προσθέτω τον κρόκο Κοζάνης, το γιαούρτι, αλάτι και λευκό πιπέρι. Ανακατεύω καλά.

  4. Για την συναρμολόγηση
  5. Μεταφέρω τα ασπράδια σε μια πιατέλα και γεμίζω με την μαγιονέζα*. Πασπαλίζω με την πάπρικα και σκορπίζω το τσίλι, το λαρδί (ή το μπέικον), τον δυόσμο και το φρέσκο κρεμμυδάκι.

    Σερβίρω αμέσως.

Note

*Η ποσότητα της μαγιονέζα είναι αρκετή, γι’ αυτό, όση περισσέψει την βάζω σε ένα μπολ και την σερβίρω με μπαστουνάκια λαχανικών και φρυγανισμένο ψωμί ή κράκερς.

Keywords: γεμιστά αυγά, πασχαλινό, ορεκτικό,
Οnline: https://dinanikolaou.gr/recipe/avga-gemista-tou-pasxa/

Σας ευχαριστώ!