Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

αρνίσια κορώνα με γιορτινό ρύζι

Αρνίσια κορώνα
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Rest Time: 1 λεπ Total Time: 31 λεπτά.
Servings 4
Best Season Για όλες τις εποχές
Περιγραφή
Γιορτινή και εντυπωσιακή αρνίσια κορώνα που θα κάνει το τραπέζι σας, ξεχωριστό. Για το ρύζι, μπορείτε να επιλέξετε δικό σας συνδυασμό φρούτων ή και ξηρών καρπών για να το εμπλουτίσετε.
Υλικά
    Για το ρύζι
    Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:
  • 1.200 γρ. αρνίσια παϊδάκια σε ενιαίο κομμάτι (θα το παραγγείλετε στο χασάπη 2-3 ημέρες νωρίτερα) με καθαρισμένες τις άκρες των κοκάλων
  • 40 γρ. αγελαδινό βούτυρο, μαλακωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι, ξερό
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • Αλάτι
  • Μείγμα χοντροτριμμένων πιπεριών (μαύρο, λευκό, κόκκινο, πράσινο)
  • 60 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτά φετάκια
  • 200 γρ. μανιτάρια λευκά, ψιλοκομμένα
  • 250 γρ. ρύζι αρμπόριο ή Καρολίνα Σερρών
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 750 ml ζωμό λαχανικών
  • 60 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
  • 60 γρ. δαμάσκηνα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
  • Φύλλα από ¼ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένα
  • Λίγους σπόρους ροδιού
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
    Για την κορώνα:
  1. blank Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύω το βούτυρο, τη ρίγανη, το θυμάρι και το σκόρδο. Απλώνω το κομμάτι του κρέατος σε μια επίπεδη επιφάνεια κοπής, αλατίζω και πασπαλίζω με χοντροτριμμένα πιπέρι. Φορώντας γάντια, αλείφω το κρέας κάνοντας μασάζ με το μείγμα του βουτύρου. Γυρίζω το κρέας δίνοντάς τους στρογγυλό σχήμα, αφήνοντας τις άκρες από τα κόκκαλα να προεξέχουν και σταθεροποιώ με σπάγγο. Τυλίγω τα κοκκαλάκια που εξέχουν, με μικρά κομμάτια αλουμινόχαρτο για να μην καούν και μεταφέρω την κορώνα σε ένα στρογγυλό ταψί. Ψήνω στο φούρνο για 1 ώρα. Βγάζω από το φούρνο, σκεπάζω με αλουμινόχαρτο για να μην πάρει άλλο χρώμα, ανεβάζω τη θερμοκρασία στους 190°C και συνεχίζω το ψήσιμο για ακόμη 20 λεπτά. Αποσύρω από το φούρνο και αφήνω το κρέας σκεπασμένο, να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά.
  2. Για το ρύζι:
  3. blank Βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα τον ζωμό να πάρει βράση και ρίχνω το ρύζι. Αλατοπιπερώνω (αν ο ζωμός είναι ήδη αλατισμένος ρίχνω μόνο πιπέρι) και προσθέτω τη δάφνη. Βράζω το ρύζι για 15 λεπτά με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα. Σβήνω τη φωτιά, σκεπάζω με μια καθαρή πετσέτα και με το καπάκι και αφήνω το ρύζι για 10 λεπτά.
  4. blankΣε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζω βούτυρο και το ελαιόλαδο να ζεσταθούν. Ρίχνω το κρεμμύδι, αλατίζω και σοτάρω σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσει. Προσθέτω τα μανιτάρια και συνεχίζω το σοτάρισμα μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτω τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα, τον άνηθο και μαγειρεύω για 1 λεπτό.
  5. blankΞεσκεπάζω την κατσαρόλα και ρίχνω τα σοταρισμένα υλικά στο ρύζι. Ανακατεύω απαλά και αδειάζω το ρύζι σε μια μεγάλη πιατέλα. Σκορπίζω τους σπόρους ροδιού και βάζω στο κέντρο την αρνίσια κορώνα. Σερβίρω αμέσως.
Διατροφικά Στοιχεία

Μέγεθος μεριδίων 1

Μερίδες 4


Ποσότητα ανά μερίδα
Θερμίδες 200
Θερμίδες απο λίπη 1
% Ημερήσια Τιμή *
Ολικά λίπη 1g2%
Κορεσμένα λίπη 1g5%
Τρανς λιπαρά 1g
Χοληστερόλη 1mg1%
Νάτριο 1mg1%
Ποτάσσιο 1mg1%
Ολικοί Υδατάνθρακες 1g1%
Φυτικές Ίνες 1g4%
Σάκχαρα 1g
Πρωτεϊνη 1g2%

Βιταμίνη Α 1%
Βιταμίνη C 1%
Ασβέστιο 1%
Σίδηρο 1%
Βιταμίνη D 1%
Βιταμίνη Ε 1%
Βιταμίνη Κ 1%
Θιαμίνη 1%
Ριβοφλαβίνη (Β2) 1%
Νιασίνη 1%
Βιταμίνη Β6 1%
Φυλλικό οξύ 1%
Βιταμίνη Β12 1%
Βιταμίνη Η (Β7) 1%
Παντοθενικό Οξύ (Β5) 1%
Φώσφορος 1%
Ιώδιο 1%
Μαγνήσιο %
Ψευδάργυρος %
Σελήνιο 1%
Χαλκός 1%
Μαγγάνιο 1%
Χρώμιο 1%
Μολυβδαίνιο 1%
Χλωρίδιο 1%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs / Οι εκατοστιαίες ημερήσιες τιμές βασίζονται σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Η ημερήσια αξία σας μπορεί να είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη ανάλογα με τις ανάγκες σας σε θερμίδες.

Keywords: αρνίσια κορώνα γιορτινό ρύζι

Σας ευχαριστώ!