Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Αμπελόφυλλα για ντολμάδες

Αμπελόφυλλα για ντολμάδες

<!-- [lt_recipe name="ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ ΓΙΑ ΝΤΟΛΜΑΔΕΣ" prep_time="15M" cook_time="3H" summary="Την Άνοιξη και καλύτερα τον Μάιο είναι η καλύτερη εποχή για να μαζέψετε τα αμπελόφυλλα. Τα κλήματα είναι φορτωμένα με τρυφερά φυλλαράκια για να φτιάξουμε τα δικά μας ντολμαδάκια. Εδώ σας δίνω δύο τρόπους για να τα συντηρήσετε για έναν ολόκληρο χρόνο." print="yes" ingredients="Α Τρόπος;160 αμπελόφυλλα;2 λίτρα νερό;180 γρ. αλάτι χοντρό;2 βάζα που κλείνουν αεροστεγώς και χωράνε 1½ λίτρο νερό;Β Τρόπος;160 αμπελόφυλλα;1 κουτ. γλυκού αλάτι χοντρό;διάφανη μεμβράνη" ]Καθαρίζω τα αμπελόφυλλα από τα κοτσάνια τους και τα πλένω καλά με κρύο νερό.;Α Τρόπος: Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνω το μετρημένο νερό και το αλάτι και ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί.;Μοιράζω τα φύλλα όμορφα στρωμένα, μέσα σε 2 αποστειρωμένα βάζα και γεμίζω τα βάζα με την άρμη. Τοποθετώ επάνω στα φύλλα ένα βάρος (εγώ βάζω ένα μεγάλο βότσαλο) για να κρατάει τα φύλλα μέσα στην άλμη και κλείνω το βάζο. Φυλάω τα βάζα μέσα σε ένα δροσερό ντουλάπι μέχρι την ημέρα που θα θελήσω να τα χρησιμοποιήσω.;Όταν θελήσω να φτιάξω τα ντολμαδάκια, βγάζω τα φύλλα από το βάζο, τα ξεπλένω και τα ζεματίζω σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά. Είναι έτοιμα να τα χρησιμοποιήσω.;Β Τρόπος: Γεμίζω μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και ρίχνω 1 κουταλάκι αλάτι. Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό, ρίχνω λίγα λίγα τα αμπελόφυλλα και τα αφήνω να βράσουν για 2-3 λεπτά. Τα βγάζω με μια τσιμπίδα προσέχοντας να μη τα σκίσω και τα βάζω σε ένα σουρωτήρι. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία μέχρι να τελειώσω με όλα τα φύλλα. Τα αφήνω στο σουρωτήρι για 1 ώρα μέχρι να στραγγίξουν και να κρυώσουν.;Κόβω 2 μεγάλα κομμάτια μεμβράνης και μοιράζω εκεί τα φύλλα. Διπλώνω σε πακέτο και βάζω τα πακέτα στην κατάψυξη.;Όταν θελήσω να τα χρησιμοποιήσω, βγάζω ένα πακέτο αμπελόφυλλα από την κατάψυξη και το αφήνω να ξεπαγώσει εντελώς. Τα φύλλα είναι έτοιμα να τα γεμίσω με την γέμιση.[/lt_recipe] -->

Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 15 λεπ Cook Time: 3 ώρα Total Time: 3 ώρες 15 λεπτά.
Υλικά
    Α Τρόπος
  • 160 αμπελόφυλλα
  • 2 λίτρα νερό
  • 180 γρ. αλάτι χοντρό
  • 2 βάζα που κλείνουν αεροστεγώς και χωράνε 1½ λίτρο νερό
  • Β Τρόπος
  • 160 αμπελόφυλλα
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι χοντρό
  • διάφανη μεμβράνη
Εκτέλεση
  1. Καθαρίζω τα αμπελόφυλλα από τα κοτσάνια τους και τα πλένω καλά με κρύο νερό.

  2. Α Τρόπος
  3. Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνω το μετρημένο νερό και το αλάτι και ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί.
    Μοιράζω τα φύλλα όμορφα στρωμένα, μέσα σε 2 αποστειρωμένα βάζα και γεμίζω τα βάζα με την άρμη. Τοποθετώ επάνω στα φύλλα ένα βάρος (εγώ βάζω ένα μεγάλο βότσαλο) για να κρατάει τα φύλλα μέσα στην άλμη και κλείνω το βάζο. Φυλάω τα βάζα μέσα σε ένα δροσερό ντουλάπι μέχρι την ημέρα που θα θελήσω να τα χρησιμοποιήσω.
    Όταν θελήσω να φτιάξω τα ντολμαδάκια, βγάζω τα φύλλα από το βάζο, τα ξεπλένω και τα ζεματίζω σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά. Είναι έτοιμα να τα χρησιμοποιήσω.

  4. Β Τρόπος
  5. Γεμίζω μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και ρίχνω 1 κουταλάκι αλάτι. Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό, ρίχνω λίγα λίγα τα αμπελόφυλλα και τα αφήνω να βράσουν για 2-3 λεπτά. Τα βγάζω με μια τσιμπίδα προσέχοντας να μη τα σκίσω και τα βάζω σε ένα σουρωτήρι. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία μέχρι να τελειώσω με όλα τα φύλλα. Τα αφήνω στο σουρωτήρι για 1 ώρα μέχρι να στραγγίξουν και να κρυώσουν.
    Κόβω 2 μεγάλα κομμάτια μεμβράνης και μοιράζω εκεί τα φύλλα. Διπλώνω σε πακέτο και βάζω τα πακέτα στην κατάψυξη.
    Όταν θελήσω να τα χρησιμοποιήσω, βγάζω ένα πακέτο αμπελόφυλλα από την κατάψυξη και το αφήνω να ξεπαγώσει εντελώς. Τα φύλλα είναι έτοιμα να τα γεμίσω με την γέμιση.

Keywords: αμπελοφυλλα για ντολμαδεσ

Σας ευχαριστώ!