Tο χαρακτηριστικό πιάτο της Χώρας Σφακίων στην Κρήτη, είναι η σφακιανή πίτα ή σφακιανόπιτα, μια λεπτή πίτα, γεμιστή με μαλακό τυρί και ψήνεται στο τηγάνι χωρίς λάδι. Παλιότερα έψηναν τις πίτες πάνω σε λεία πλάκα, τοποθετημένη πάνω σε παρασιά, με έναν κόμπο στακοβούτυρο, έτσι λέγονταν και πλακόπιτες.
Καλή επιτυχία!
Λένα Ηγουμενάκη
Πρόεδρος του συλλόγου Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας
Tο χαρακτηριστικό πιάτο της Χώρας Σφακίων στην Κρήτη, είναι η σφακιανή πίτα ή σφακιανόπιτα, μια λεπτή πίτα, γεμιστή με μαλακό τυρί και ψήνεται στο τηγάνι χωρίς λάδι. Παλιότερα έψηναν τις πίτες πάνω σε λεία πλάκα, τοποθετημένη πάνω σε παρασιά, με έναν κόμπο στακοβούτυρο, έτσι λέγονταν και πλακόπιτες.
Αρχικά ανοίγουμε την πίτα με τα δάκτυλα μας, συνεχίζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και με τη βοήθεια του πλάστη, ελαφρά και σταθερά, ανοίγουμε την πίτα μέχρι να γίνει λεπτή και σε μέγεθος ενός μεσαίου πιάτου.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε τις πίτες μας σε σιγανή φωτιά, μια-μια, ένα λεπτό από την κάθε πλευρά. Τις σερβίρουμε ζεστές με μελί και κανέλα.
Σας ευχαριστώ!