Print Options:

Σφακιανή Πίτα ή Σφακιανόπιτα

Σφακιανή Πίτα ή Σφακιανόπιτα

Tο χαρακτηριστικό πιάτο της Χώρας  Σφακίων στην Κρήτη, είναι η σφακιανή πίτα ή σφακιανόπιτα, μια λεπτή πίτα, γεμιστή με μαλακό τυρί και ψήνεται στο τηγάνι χωρίς λάδι. Παλιότερα  έψηναν τις πίτες πάνω σε λεία πλάκα, τοποθετημένη πάνω σε  παρασιά, με έναν κόμπο στακοβούτυρο, έτσι λέγονταν και πλακόπιτες.


Καλή επιτυχία!
Λένα Ηγουμενάκη
Πρόεδρος του συλλόγου Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας

Ratings 4 from 1 votes
Cooking Method ,
Δυσκολία Intermediate
Time
Prep Time: 20 mins Cook Time: 20 mins Rest Time: 10 mins Total Time: 50 mins
Servings 12
Best Season Suitable throughout the year
Description

Tο χαρακτηριστικό πιάτο της Χώρας  Σφακίων στην Κρήτη, είναι η σφακιανή πίτα ή σφακιανόπιτα, μια λεπτή πίτα, γεμιστή με μαλακό τυρί και ψήνεται στο τηγάνι χωρίς λάδι. Παλιότερα  έψηναν τις πίτες πάνω σε λεία πλάκα, τοποθετημένη πάνω σε  παρασιά, με έναν κόμπο στακοβούτυρο, έτσι λέγονταν και πλακόπιτες.

Για την Σφακιανόπιτα θα χρειαστούμε:
    Υλικά
  • 0.5 kg ξινομυζήθρα ή πηχτόγαλο Χανίων
  • 0.5 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 cup ρακοπότηρο ρακή (ή χυμό από ένα λεμόνι)
  • 1 cup χλιαρό νερό
  • 4 tbsp κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 0.5 tsp κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • drop μέλι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
    Τα βήματα για την εκτέλεση της Σφακιανόπιτας είναι:
  1. Αναμειγνύουμε τα υλικά μαςylika sfakianopitasΣε μια λεκανίδα αναμειγνύουμε το νερό, τη ρακή, το ελαιόλαδο, το αλάτι και σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να κάνουμε μια μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε με ζεστό πανί τη ζύμη  και την αφήνουμε μισή ώρα να «ξεκουραστεί».
  2. Πλάθουμε την ξινομυζήθραξινομυζήθραΧωρίζουμε την ξινομυζήθρα σε ίσα κομμάτια και πλάθουμε μπαλάκια. Στο κέντρο της ζύμης, βάζουμε ένα μπαλάκι ξινομυζήθρα | Μπαλάκια ζύμης που στο κέντρο τους έχουν την ξινομυζήθρα.
  3. Χωρίζουμε τη ζύμηblankΧωρίζουμε τη ζύμη σε ίσα κομμάτια και πλάθουμε μπαλάκια, τα τοποθετούμε πάνω σε μια πετσέτα, τα σκεπάζουμε και  τα αφήνουμε μισή ώρα να «ξεκουραστούν».
  4. Σχηματίζουμε τα πιτάκιαsfakianopitaΣτο χέρι μας πιέζουμε ελαφρώς το μπαλάκι ζύμης και το ανοίγουμε σε μικρό πιτάκι. Έπειτα, στο κέντρο της ζύμης, βάζουμε ένα μπαλάκι ξινομυζήθρα και τραβάμε με προσοχή το φύλλο γύρω-γύρω για να σκεπαστεί η μυζήθρα, κλείνουμε (σαν πουγκί), φτιάχνοντας έτσι ένα νέο μπαλάκι που στο κέντρο του έχει την ξινομυζήθρα. Τα σκεπάζουμε με ζεστό πανί και τα αφήνουμε 15 λεπτά να «ξεκουραστούν». Αφού τοποθετήσουμε την ξινομυζήθρα, κλείνουμε καλά και πιέζουμε πρώτα με τα δάκτυλά μας και μετά με τον πλάστη.
  5. Άνοιγμα με τα δάχτυλαblank

    Αρχικά ανοίγουμε την πίτα με τα δάκτυλα μας, συνεχίζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και με τη βοήθεια του πλάστη, ελαφρά και σταθερά, ανοίγουμε την πίτα μέχρι να γίνει λεπτή και σε μέγεθος ενός μεσαίου πιάτου.

  6. Ψήσιμο και Σερβίρισμαblank

    Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε τις πίτες μας σε σιγανή φωτιά, μια-μια, ένα λεπτό από την κάθε πλευρά. Τις σερβίρουμε ζεστές με μελί και κανέλα.

Keywords: Σφακιανόπιτα,Πίτα Σφακίων,Κρητική Κουζίνα,Συνταγές με Μυζήθρα
Οnline: https://dinanikolaou.gr/recipe/%cf%83%cf%86%ce%b1%ce%ba%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%b7-%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%b1-%ce%ae-%cf%83%cf%86%ce%b1%ce%ba%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%b1/

Σας ευχαριστώ!