Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Ριζότο με γαρίδες

Ριζότο με γαρίδες
Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Cuisine
Χρόνος
Prep Time: 10 λεπ Cook Time: 35 λεπ Total Time: 45 λεπτά.
Servings 4
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
    Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:
  • 1.500 ml ζωμός κότας ή λαχανικών
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
  • 1 σκελίδα σκόρδου, πολύ ψιλοκομμένη
  • 300 γρ. ρύζι για ριζότο (αρμπόριο, καρναρόλι ή καλής ποιότητας καρολίνα Σερρών)
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 400 γρ. μικρές γαριδούλες, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες από κεφάλια, κελύφη και ουρές (τα φυλάμε σε ένα σακουλάκι στην κατάψυξη, για άλλες συνταγές, όπως ζωμό, σούπες ή σάλτσες)
  • 4 μεγάλες γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες μόνο στις ουρές τους
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο (τα φύλλα)
  • 120 γρ. παλαιωμένη γραβιέρα (ή παρμεζάνα ή πεκορίνο), τριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. blank

    Ζεσταίνω το ζωμό σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να σιγοκοχλάζει, για να τον έχω κοντά μου όσο μαγειρεύω το ριζότο, σε διπλανό μάτι της κουζίνας.

  2. blankΣε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο και σοτάρω το κρεμμύδι για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά. Προσθέτω το σκόρδο και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλο 1/2 λεπτό, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του, χωρίς να ροδίσει γιατί θα πικρίσει.
  3. blankΠροσθέτω το ρύζι και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι οι κόκκοι του να αρχίσουν να γίνονται διάφανοι στις άκρες και έντονα λευκοί στο κέντρο.
  4. blankΣβήνω με το κρασί και συνεχίζω το μαγείρεμα για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να αρχίσει το υγρό να απορροφάται από το ρύζι. Τότε, με μια κουτάλα της σούπας ρίχνω μια-δυο δόσεις καυτού ζωμού, χαμηλώνω τη φωτιά κάτω από το μέτριο και ανακατεύω μερικές φορές.
  5. blankΜαγειρεύω μέχρι η δόση του ζωμού να απορροφηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της από το ρύζι. Ρίχνω την επόμενη δόση με τον ίδιο τρόπο και συνεχίζω, φροντίζοντας η κάθε δόση να απορροφάται από το ρύζι πριν προσθέσω την επόμενη.
  6. blankΌταν ρίξω την μισή ποσότητα ζωμού (σε 10 – 12 λεπτά περίπου), προσθέτω τις γαρίδες (μικρές και μεγάλες), αλάτι και πιπέρι, ανεβάζω ελαφρώς τη φωτιά και συνεχίζω. Η όλη διαδικασία διαρκεί 20 – 25 λεπτά (έχετε υπόψη σας ότι μπορεί να μην χρειαστεί όλος ο ζωμός). Το ριζότο είναι έτοιμο όταν θα έχει χυλώσει και θα μελώσει, και ο κόκκος του ρυζιού θα είναι μεν τρυφερός αλλά ελαφρώς «αλ ντέντε», θα κρατάει δηλαδή στο δόντι.
  7. blankΑποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον μαϊντανό και το μισό τριμμένο τυρί. Ανακατεύω με την ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει το τυρί και να δώσει ακόμα πιο μελωμένη υφή στο ριζότο. Μοιράζω στα πιάτα και πασπαλίζω γρήγορα με το υπόλοιπο τυρί και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρω αμέσως.
Note

Το ρύζι αρμόριο είναι από τα πιο κατάλληλα για το ριζότο. Παράγεται στη βόρεια Ιταλία. Μαγειρεύεται σε 20 λεπτά περίπου και απορροφά πέντε φορές το βάρος του σε υγρό. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος απελευθερώνει άμυλο που κάνει τους κόκκους του ιδιαίτερα κρεμώδεις.

Keywords: ριζοτο γαριδες

Σας ευχαριστώ!