Αγαπημένο γλύκισμα μικρών και μεγάλων που κάθε Χριστούγεννα λάμπει στα γιορτινά τραπέζια. Τα μελομακάρονα μας έχουν έρθει από τη Μικρά Ασία. Ήταν τα γνωστά, σμυρναίικα «φοινίκια» τα οποία ήταν λίγο πιο σκληρά και λιγότερο μελωμένα. Οι νέες νοικοκυρές ίσως βρίσκουν τη συνταγή τους, μπελαλίδικη, αλλά, τίποτα δεν είναι δύσκολο. Αρκεί να γνωρίζετε μερικά μικρά μυστικά και η επιτυχία τους είναι σίγουρα εξασφαλισμένη.
Αλεύρι:
Το αλεύρι για τα σωστά μελομακάρονα είναι αυτό που αναφέρεται ως «για όλες τις χρήσεις». Προτιμήστε να αγοράσετε καλής ποιότητας από επώνυμη εταιρεία και όχι χύμα από το φούρνο το οποίο θα έχετε κοσκινίσει πριν το χρησιμοποιήσετε.
Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο;
Το σωστό είναι να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο, αλλά αν το λάδι σας είναι «βαρύ» μπορείτε να ισομοιράσετε την ποσότητα σε κάποιο καλής ποιότητας σπορέλαιο.
Καρύδια:
Τα καρύδια να είναι φρέσκα. Δοκιμάστε πριν αγοράσεις γιατί πολλές φορές είναι πολυκαιρισμένα με μια πολύ κακή γεύση.
Μέλι:
Χρησιμοποιήστε αυθεντικό, ελληνικό μέλι καλή ποιότητας.
Τα μπαχαρικά:
Η κανέλα και το γαρύφαλλο είναι απολύτως απαραίτητα αλλά δεν πρέπει να είναι υπερβολικά σε ποσότητα γιατί θα έχουν αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιθυμείτε. Αν υπερβάλετε θα πικρίσουν, αν βάλετε ελάχιστα δεν θα δώσουν το άρωμα που πρέπει. Ακολουθήστε πιστά τις ποσότητες που σας δίνει η συνταγή.
Εκτός από τα μπαχαρικά:
Χρησιμοποιήστε και αρώματα που αγαπάτε. Ένα καλό μπράντι, ξύσμα πορτοκαλιού ή μανταρινιού, τριμμένο τζίντερ για πιο πικάντικη γεύση ή χρησιμοποιήστε μαύρη ζάχαρη αντί για λευκή για μια πιο ιδιαίτερη γεύση.
Υλικά:
Όλα τα υλικά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και οι ποσότητες να έχουν μετρηθεί πριν ξεκινήσετε την διαδικασία παρασκευής ώστε να μην χρειάζετε να ψάχνετε σε ντουλάπια.
Ζύμη:
Η ζύμη για τα μελομακάρονα δεν χρειάζεται υπερβολή στο ζύμωμα. Μια απλή ανάδευση είναι αρκετή ώστε να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και μαλακή. Μην προσθέσετε περισσότερο αλεύρι από αυτό που προτείνει η συνταγή, επειδή νομίζετε ότι χρειάζεται για να γίνει πιο σφιχτή.
Πλάσιμο:
Το πλάσιμο θα πρέπει να γίνει σε σχετικά γρήγορο χρόνο γιατί όση περισσότερη ώρα μένει η ζύμη, τόσο περισσότερο σφίγγει. Προτιμήστε να κάνετε μικρότερη ποσότητα ώστε να μπορείτε να τη διαχειριστείτε σε σωστό χρόνο. Πλάστε τα μελομακάρονα όσο ποιο ομοιόμορφα μπορείτε ώστε να μπορούν να ψηθούν σωστά. Αν δεν είσαστε σίγουροι για το μέγεθος, μπορείτε να ζυγίζετε τα κομμάτια ζύμης πριν τα πλάσετε.
Τρίφτες:
Οι παλιές νοικοκυρές είχαν λόγο που έφτιαχναν τα μελομακάρονα πιέζοντάς τα επάνω σε τρίφτες και μετά τα κυλούσαν ελαφρά για να τους δώσουν το χαρακτηριστικό σχήμα. Αυτή η μικρή ένωση που δημιουργείται στη βάση του μελομακάρονου είναι για να μπορεί το σιρόπι να φτάσει μέχρι το βάθος του μπισκότου.
Άπλωμα:
Απλώστε τα μελομακάρονα στη λαμαρίνα χωρίς να την λαδώσετε. Η ζύμη έχει αρκετό ελαιόλαδο και δεν υπάρχει περίπτωση να σας κολλήσουν. Θα σας πρότεινα να στρώσετε με αντικολλητικό χαρτί ώστε να μην κινδυνεύει να καεί περισσότερο η βάση τους λόγω του λαδιού που θα έρχεται σε απευθείας επαφή με την καυτή λαμαρίνα.
Θερμοκρασία:
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην θερμοκρασία και το χρόνο ψησίματος. Δεν πρέπει να παραψηθούν αλλά ούτε να μείνουν ωμά. Συνήθως ο χρόνος είναι περίπου 20-25 λεπτά στους 180°C ανάλογα φυσικά με το μέγεθός του. Το χρώμα τους πρέπει να είναι χρυσοκάστανο και όταν σπάσετε ένα θα πρέπει να μην υπάρχει υγρασία ή άψητη ζύμη.
Ζύμη (ξανά):
Αν έχετε κάνει μεγάλη δόση ζύμης και χρειάζεται να ψήνετε για αρκετές ώρες, όσο προχωράτε στο ψήσιμο θα πρέπει κάποια στιγμή να χαμηλώσετε τη θερμοκρασία του φούρνου γιατί θα υπάρχει κίνδυνος να καούν οι τελευταίες δόσεις.
Σιρόπιασμα:
Σχετικά με το σιρόπιασμα θα πρέπει να αποφασίσετε από την αρχή τι θέλετε να ακολουθήσετε. Κρύο σιρόπι-ζεστά μελομακάρονα ή το αντίθετο. Προσωπικά θα πρότεινα κρύα μελομακάρονα και ζεστό σιρόπι και ο λόγος είναι ότι μπορείτε να φτιάξετε όλα τα μελομακάρονα χωρίς να βιάζεστε και αφού κρυώσουν να ασχοληθείτε με το σιρόπιασμα. Αν ακολουθήσετε τον άλλο τρόπο θα πρέπει να έχετε κρύο το σιρόπι και κάθε δόση μελομακάρονων που ψήνετε να φροντίζετε να την σιροπιάζετε. Αυτό θα σας κουράσει και θα σας μπερδέψει.
Τραγανά:
Το πόσο σιροπιασμένα τα θέλετε εξαρτάται αποκλειστικά από σας. Αν αγαπάτε τα τραγανά θα τα αφήσετε ελάχιστα λεπτά ενώ αν τα θέλετε ζουμερά θα τα αφήσετε περισσότερο αλλά όχι υπερβολικά γιατί κινδυνεύουν να γίνουν πολύ μαλακά.
Αλεύρι ή σιμιγδάλι:
Οι συνταγές που προτείνουν μόνο αλεύρι στη ζύμη χρειάζονται περισσότερο χρόνο στο σιρόπι απ’ ότι οι συνταγές που έχουν και σιμιγδάλι.
Ράντισμα:
Αφού τοποθετήσετε τα μελομακάρονα στον δίσκο, ραντίστε τα με λίγο έξτρα μέλι και πασπαλίστε με χοντροτριμμένα καρύδια.
Γεύση:
Για να διατηρήσουν τη γεύση και τα αρώματά τους προτιμήστε να τα τοποθετήσετε σε ένα δίσκο με καπάκι ή σε μια τουρτιέρα.
Διάθεση:
Το μεγαλύτερο μυστικό για την απόλυτη επιτυχία είναι η διάθεση. Φτιάξτε τα μελομακάρονα παρέα με φίλους ή τα παιδιά σας υπό τους ήχους χριστουγεννιάτικων τραγουδιών. Είναι σίγουρο ότι θα διασκεδάσετε, θα χαρείτε και θα φτιάξετε τα καλύτερα και πιο νόστιμα μελομακάρονα.