Όταν αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά είτε από το σούπερ μάρκετ , είτε από τη λαϊκή , πάντα μα πάντα θα πρέπει να τα πλένουμε καλά πριν τα μαγειρέψουμε. Ακόμη κι αν τα προϊόντα φαίνονται καθαρά, σίγουρα έχουν εκτεθεί σε διάφορα μικρόβια, σκόνες, έντομα ή βακτήρια.
Ποιος όμως, είναι ο σωστός τρόπος για να τα πλύνουμε για να φύγουν τα μικρόβια; Υπάρχουν κάποια λάθη, που λίγο πολύ όλοι κάνουμε. Δείτε παρακάτω τα 10 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε!
1-Πολύ ώρα στο νερό
Πολλές φορές όταν αγοράζουμε λαχανικά, όπως πατάτες, κολοκυθάκια, μαρούλι κ.λπ., μπορεί να έχουν ακόμα χώμα… Έτσι, για να είναι καθαρά τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη λεκάνη νερού και τα αφήνουμε εκεί… στο νεροχύτη. Καλά κάνετε… αλλά προσέξτε μη τα ξεχάσετε για πολύ ώρα! Επειδή αν αφήσετε για παράδειγμα, μαρούλι, μπρόκολο, κολοκυθάκια για περισσότερο από 5 λεπτά στο νερό, σίγουρα θα έχουν πλυθεί καλά, αλλά θα έχουν μαλακώσει και θα έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος των βιταμινών και των μετάλλων που περιέχουν. Την επόμενη φορά , όχι παραπάνω από 2 με 3 λεπτά.
2-Χρησιμοποιείται ζεστό νερό;
Αν ξεπλένετε τα λαχανικά με ζεστό νερό, κινδυνεύουν να μαλακώσουν αρκετά. Για να μην σας πω ότι το ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη βακτηρίων. Άρα… ποτέ ζεστό νερό. Πάντα με κρύο νερό βρύσης.
3-Σαπούνι στο πλύσιμο των τροφών
Μπορεί να το έχετε σκεφτεί… Να πλύνετε τις ντομάτες με σαπούνι. Χμ… μέγα λάθος! Εκτός ότι θα μυρίζουν αρώματα λεβάντας, ορχιδέας και ότι άλλο μυρίζει το σαπούνι σας, γίνονται και επικίνδυνα αφού θα καταναλώσετε και βλαβερές ουσίες που περιέχουν τα απορρυπαντικά. Αν θέλετε να είσαστε σίγουροι, προτιμήστε ένα μεγάλο μπολ με νερό και λίγο ξίδι (100 ml είναι αρκετό) ή 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα.
4-Απευθείας στο νεροχύτη
Πολλές φορές για χάρη γρηγοράδας και ευκολίας, ρίχνουμε τα λαχανικά μέσα στο νεροχύτη, ανοίγουμε το νερό και τα πλένουμε. Έχετε σκεφτεί ότι ο νεροχύτης είναι γεμάτος βακτήρια, υπολείμματα σαπουνιών ή και ξεραμένες τροφές; Αν το κάνετε, πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Ένα μπολ ή ένα σουρωτήρι είναι το ιδανικό.
5-Να πλένετε το κοτόπουλο πριν το βάλετε στο φούρνο
Πιστεύετε πως αν πλύνετε το κρέας πριν το μαγειρέψετε θα είναι καλύτερα και θα φύγουν έτσι όλα τα βακτήρια. Λάθος! Δείτε παρακάτω 4 λόγοι για να μη το ξανακάνετε:
• Βάζοντας το κοτόπουλο κάτω από τη βρύση, υπάρχει συχνά πιτσίλισμα. Και αυτό σημαίνει μικρόβια παντού, σε όλη την κουζίνα.
• Βρέχοντάς το, η σάρκα του και η γεύση του γίνεται λιγότερη νόστιμη.
• Ένα υγρό πουλερικό δεν θα γίνει ποτέ τραγανό όταν θα ψήνεται.
• 180°C, είναι αρκετοί για να «εξοντώσετε» τα βακτήρια!
6-Να μη πλένετε τα λαχανικά που ξεφλουδίζετε
Ποιος κάθεται και πλύνει το καρότο πριν το καθαρίσει; Κανείς! Θα μου πείτε γιατί να το πλύνετε αφού οι φλούδες θα καταλήξουν στα σκουπίδια… Και όμως το να πλύνετε το λαχανικό μετά, θα χάσετε ένα μεγάλο μέρος των βιταμινών του λαχανικού. Γι’ αυτό το λόγο πάντα να πλένετε το λαχανικό πριν και αν είναι βιολογικά μπορείτε να τα αφήσετε και με τη φλούδα του.
7-Να πλένετε τα λαχανικά πολύ νωρίς
Πολλές φορές, μόλις γυρίσετε από τη λαϊκή, πλένετε τα λαχανικά πριν τα βάλετε στο ψυγείο. Σταματήστε το… Ένα υγρό λαχανικό στο ψυγείο θα νερουλιάσει και μπορεί να αναπτύξει βακτήρια. Πλύντε τα, λοιπόν, λίγο πριν τα μαγειρέψετε.
8-Να μη στραγγίζουμε σωστά τα ζαρζαβατικά
Ακόμα και το στράγγισμα έχει τον τρόπο του. Αν πλένετε ζαρζαβατικά, μαρούλα, χόρτα, σπανάκι κ.λπ., αφενός θα πρέπει να πλυθούν φύλλο-φύλλο ή σε μικρές ποσότητες και μετά να τα στεγνώσετε με χαρτί κουζίνας ή ακόμα καλύτερα, με τον ειδικό στεγνωτήρα λαχανικών.
9-Να πλένετε τα λαχανικά και τα φρούτα χωρίς το κοτσάνι τους
Καλό θα ήταν να μην αφαιρείτε τα κοτσάνια από τα λαχανικά ή τα φρούτα και μετά να τα πλένετε. Βγάζοντάς το, δημιουργεί «τρύπα» που μπορεί να εισχωρήσει το νερό και να τα μαλακώσει.
10-Πλένουμε πρώτα τα χέρια μας
Κρίμα δεν είναι να πλένετε τα λαχανικά με βρώμικα χέρια; Επομένως, πριν πλύνετε, καθαρίσετε, ή κόψετε τα τρόφιμα, είναι σημαντικό να πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό.