Τα λαχανικά κομμένα σε σπιρτόξυλα (ζιλιέν) είναι εξαιρετικά διακόσμηση ή για συνοδευτικό και κατάλληλα για γρήγορο κινέζικο τηγάνισμα stir–fry.
ΒΗΜΑ – 1: Καθαρίζω τα καρότα και τα κόβω σε κομμάτια μήκους περίπου 4 εκ. Από κάθε κομμάτι κόβω μια πολύ λεπτή φλούδα, ώστε να μπορώ να στερεώσω αυτό το κομμάτι με ασφάλεια στο ξύλο κοπής.
ΒΗΜΑ – 2: Τοποθετώ κάθε κομμάτι με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω (εκεί δηλαδή που αφαίρεσα τη «φλούδα», και το κόβω κατά μήκος με κάθετες τομές μέχρι κάτω.
ΒΗΜΑ – 3: Παίρνω τώρα όλες τις μακριές φέτες, τις τοποθετώ τη μία επάνω στην άλλη και τις κόβω πάλι κατά μήκος, με κάθετες τομές σε κοντινή απόσταση. Τα σπιρτόξυλα είναι έτοιμα.