destination taste!

ΧΑΛΒΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ

ΧΑΛΒΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ

ΧΑΛΒΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ

: 6-8
: 5 min
: 40 min

Νηστίσιμος, εξαιρετικά μυρωδάτος, κλασικός! Ο χαλβάς δεν λείπει από τη νηστεία της Σαρακοστής και όχι μόνο. Αν θέλουμε, αντικαθιστούμε τα κουκουνάρια με ασπρισμένα αμύγδαλα ή καρύδια ή τα παραλείπουμε εντελώς.

Υλικά
  • ¾ φλιτζ. τσαγιού (150 ml) ελαιόλαδο
  • 300 γρ. χονδρό σιμιγδάλι
  • 3 κουτ. σούπας κοπανισμένη σταφίδες κορινθιακές (μαύρες) και ξανθές
  • 2 κουτ. σούπας κουκουνάρια (προαιρετικά), καβουρδισμένα για 3 – 4 λεπτά στο γκριλ
  • λίγη σκόνη κανέλας, για το σερβίρισμα
  • φλούδα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό πορτοκάλι (μόνο το πορτοκαλί μέρος), κομμένες σε πολύ λεπτές λωρίδες σαν σπιρτόξυλα, ζεματισμένες για 3 λεπτά σε καυτό νερό και καλά στραγγισμένες
  • Για το σιρόπι
  • 370 γρ. ζάχαρη
  • 750 ml νερό
  • 50 γρ. μέλι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 3 – 4 καρφάκια γαρίφαλο
  • 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 1 μεγάλο κομμάτι φλούδα από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για το σιρόπι: Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω όλα τα υλικά του και τα βράζω για 3 – 4 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω κατά μέρος.
  • Βήμα 2 Για το χαλβά: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να κάψει. Ρίχνω το σιμιγδάλι σταδιακά και πασπαλιστά ανακατεύοντας ασταμάτητα με ξύλινη κουτάλα. Το σοτάρω για 15 – 20 λεπτά περίπου, μέχρι να καβουρδιστεί και να αποκτήσει ένα απαλό καστανό χρώμα. Προσθέτω τις σταφίδες, τα κουκουνάρια (αν τα χρησιμοποιήσω) και τις στραγγισμένες λωρίδες από φλούδα πορτοκαλιού και ανακατεύω για 1 – 2 λεπτά.
  • Βήμα 3 Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτω το ζεστό σιρόπι, σουρωμένο (προσεκτικά γιατί πιτσιλίζει). Ανακατεύω.
  • Βήμα 4 Ξαναβάζω την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και μαγειρεύω για περίπου 10 λεπτά, μέχρι το σιμιγδάλι να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
  • Βήμα 5 Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και την αφήνω κατά μέρος για 5 – 6 λεπτά.
  • Βήμα 6 Μοιράζω το χαλβά σε μια φόρμα μπομπέ (ειδική για ζελέ, χαλβά ή σαρλότ) ή τον μοιράζω σε 6 – 8 ατομικά φορμάκια. Αφήνω κατά μέρος για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να κρυώσει ελαφρώς και ξεφορμάρω το χαλβά.
  • Βήμα 7 Τον σερβίρω, πασπαλισμένο με λίγη κανέλα σε σκόνη ή -για πιο πρωτότυπο αλλά εξίσου ταιριαστό αποτέλεσμα- με γλυκό κουταλιού βύσσινο.

Related Posts

ΚΟΡΜΟΣ ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

ΚΟΡΜΟΣ ΠΑΓΩΜΕΝΟΣ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

Δροσερό γλύκισμα που «κρύβει» 3 δυνατές γεύσεις. Σοκολατένιο κέικ, αφράτη κρέμα και ηδονικές φράουλες. Αν σας έχει περισσέψει κέικ το οποίο έχει μπαγιατέψει, είναι ευκαιρία να το «ανακυκλώσετε» δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό επιδόρπιο.

ΠΑΝΑΚΟΤΑ ΜΕ ΚΕΡΑΣΙΑ

ΠΑΝΑΚΟΤΑ ΜΕ ΚΕΡΑΣΙΑ

Δροσερό και ανάλαφρο γλύκισμα που θα φτιάξουμε με ώριμα κεράσια και ζελέ για όμορφο χρώμα και έντονη γεύση.