Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΕΛΑΦΡΙΑ ΜΕ ΚΑΤΙΚΙ

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΕΛΑΦΡΙΑ ΜΕ ΚΑΤΙΚΙ

ελαφριά τυρόπιτα

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΕΛΑΦΡΙΑ ΜΕ ΚΑΤΙΚΙ

: 6-8
: 20 min
: 1 hr

Για την ελαφριά τυρόπιτα αυτή θα χρειαστούμε 12 φύλλα κρούστας. Κάθε πακέτο περιέχει 10 – 11 φύλλα, επομένως θα χρειαστούμε λίγο περισσότερο από 1 πακέτο. Θα πάρουμε 1 – 2 φύλλα από το δεύτερο πακέτο και θα φυλάξουμε τα υπόλοιπα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, για άλλη πίτα.

Υλικά
  • 12 φύλλα κρούστας (θα χρειαστούμε λίγο περισσότερο από 1 πακέτο)
  • 100 ml ελαιόλαδο, για το άλειμμα
  • 1 κουτ. σούπας σουσάμι, ελαφρώς καβουρδισμένο στο γκριλ, μέχρι να ροδίσει απαλά
  • Για τη γέμιση
  • 250 γρ. ανθότυρο
  • 250 γρ. κατίκι
  • 250 γρ. κατσικίσια φέτα
  • 1 αυγό + 1 ασπράδι + 1 κρόκος, όλα βιολογικά
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φυλλαράκια δυόσμου, ψιλοκομμένα (ή 2 κουτ. σούπας ξερός, τριμμένος)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ λιώνω τα τυριά με ένα πιρούνι, προσθέτω το αυγό και το ασπράδι, την πάπρικα, το δυόσμο (φρέσκο ή ξερό), ελάχιστο αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Ανακατεύω πολύ καλά, σκεπάζω το μπολ και το βάζω στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσω τα υπόλοιπα υλικά.
  • Βήμα 2 Πίτα: Λαδώνω ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 28 – 30 εκ. (ή ένα ορθογώνιο με διαστάσεις περίπου 26 x 38 εκ.) και στρώνω 3 από τα φύλλα κρούστας, το ένα επάνω στο άλλο, λαδωμένα ένα-ένα, καλύπτοντας και τα τοιχώματα και φροντίζοντας οι άκρες του να εξέχουν από τα χείλη του ταψιού.
  • Βήμα 3 Χωρίζω τη γέμιση σε τρία ίσα μέρη. Απλώνω το ένα μέρος επάνω στα 3 φύλλα που έχω βάλει στο ταψί και σκεπάζω με άλλα 3 φύλλα κρούστας, λαδωμένα και αυτά ένα-ένα. Απλώνω από πάνω το δεύτερο μέρος της γέμισης, σκεπάζω με άλλα 3 φύλλα και τα σκεπάζω με το τελευταίο μέρος της γέμισης. Τη σκεπάζω με τα τελευταία 3 φύλλα, κόβω τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από τα τοιχώματα του ταψιού και τα φέρνω προς τα μέσα για να κλείσω καλά τη γέμιση.
  • Βήμα 4 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Χτυπάω ελαφρώς τον κρόκο του αυγού με 1 κουτ. γλυκού νερό και αλείφω την επιφάνεια της πίτας. Τη χαράζω σε καρεδάκια, πασπαλίζω με το σουσάμι και την ψήνω για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει όμορφα.
  • Βήμα 5 Σερβίρω την ελαφριά τυρόπιτα ζεστή ή χλιαρή.

Related Posts

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΟΛΕΝΤΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΟΛΕΝΤΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ

Οι τυρόπιτες χωρίς φύλλο είναι από τα πιο ευέλικτα πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Τα υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι πραγματικά ατέλειωτα, τόσο σε ό,τι αφορά τα άλευρα όσο και στα υλικά του κουρκουτιού. Αναρίθμητοι συνδυασμοί τυριών και μυρωδικών…

ΤΥΡΟΠΙΤΑ «ΕΚΠΛΗΞΗ»

ΤΥΡΟΠΙΤΑ «ΕΚΠΛΗΞΗ»

Μια τυρόπιτα που θυμίζει σουφλέ. Αν δεν σας αρέσει το ρεγκάτο μπορείτε να το αντικαταστήσετε με μια πικάντικη γραβιέρα ή ένα ωραίο καπνιστό μετσοβόνε.