προορισμός…γεύση!

Αγαπημένα πιάτα που εκπέμπουν ζεστασιά και θαλπωρή!

Χειμώνας και κρύο είναι η κατάλληλη εποχή για να τα απολαύσουμε! Σε παλαιότερες εποχές , σούπα ονομαζόταν ένα ζεστό ρόφημα ή ζωμός που πολλές φορές αποτελούσε ένα γεύμα. Στην εποχή μας, σερβίρεται συχνά σε μικρές ποσότητες στην αρχή ενός γεύματος ή δείπνου, αλλά για πολλούς συνεχίζει να αποτελεί το κύριο φαγητό τους.
Η σούπα παρασκευάζεται με το βράσιμο διαφόρων λαχανικών, χορταρικών ή κρέατος μέσα σε ζωμό ή σε νερό. Με το βρασμό γίνεται διαστολή των κυττάρων των τροφίμων και τα διάφορα ωφέλιμα για τον άνθρωπο οργανισμό στοιχεία μεταφέρονται στο ζωμό ή στο νερό. Στο προϊόν που παράγεται, δηλ. στη σούπα, μπορεί να προστεθούν μικρές ποσότητες άλλων υλικών, όπως λαχανικών και ζυμαρικών.
Ο πιο σημαντικός παράγοντας που καθορίζει την επιτυχία μιας σούπας είναι τα φρέσκα υλικά. Τα ψάρια σε μια ψαρόσουπα πρέπει να είναι της ημέρας και τα λαχανικά στην εποχή τους. Μια ντοματόσουπα μέσα στο καταχείμωνο, κάθε άλλο, παρά πετυχημένη μπορεί να θεωρηθεί.
Για τις σούπες βελουτέ, δύο πράγματα θα πρέπει να προσέξετε για να έχουν επιτυχία. Πρώτον, η σωστή πολτοποίηση των υλικών που θα τους δώσει την βελούδινη υφή και δεύτερον, η ποσότητα του υγρού που θα καθορίσει την πυκνότητά της και δεν θα την κάνει να μοιάζει με βρεφική τροφή.

Τραχανόσουπα με λαχανικά σοτέ

Νηστίσιμη και χορταστική τραχανόσουπα που θα σας αρέσει πολύ. Τα λαχανικά μη τα σοτάρετε υπερβολικά. Πρέπει να κρατήσουν την τραγανότητά τους και τις γεύσεις τους.

τραχανόσουπα

Ρεβυθόσουπα βελουτέ με χωριάτικο λουκάνικο

Για αυτή τη λαχταριστή ρεβυθόσουπα, αντί για χωριάτικο λουκάνικο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απάκι που θα βρούμε σε παντοπωλεία και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ. Θα το τηγανίσουμε με τον ίδιο τρόπο.

Γιουβαρλάκια Αυγολέμονο

Ένα φαγάκι, σκέτο βάλσαμο για τα ταλαιπωρημένα στομάχια. Ότι πρέπει για τα κρύα του Χειμώνα που μας χορταίνει και μας ζεσταίνει. H μεσόσπερμη ελληνική ποικιλία ρυζιού διαθέτει την ιδανική ποσότητα αμύλου και θα βοηθήσει στη διατήρηση του σχήματος του σφαιριδίου, σε αυτά τα γιουβραλάκια αυγολέμονο.

Χειμωνιάτικη κρεατόσουπα

Από τις πιο χορταστικές σούπες του χειμώνα αυτή η κρεατόσουπα. Εγώ συνήθως, χρησιμοποιώ ένα μικρό ζυμαρικό όπως είναι το κουσκουσάκι. Εσείς όμως, μπορείτε να ρίξετε κριθαράκι, ρύζι ή τραχανά. Όλα, δένουν απόλυτα!

Φακές κόκκινες σούπα βελουτέ

Μια ωραία πρόταση είναι να σερβίρουμε τη κόκκινες φακές σούπα αυτή με μια αφράτη κρέμα καπνιστής πέστροφας: πολτοποιούμε στο μπλέντερ 2 φιλέτα καπνιστής πέστροφας (θα τα βρούμε σε συσκευασίες κενού στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ) και ανακατεύουμε τον πολτό με 2 φλιτζ. τσαγιού στραγγιστό γιαούρτι, χτυπημένο καλά με το σύρμα. Μόλις μοιράσουμε τη σούπα σε μπολ, βάζουμε από 1 – 2 κουτ. σούπας κρέμα καπνιστής πέστροφας και σκορπίζουμε από πάνω τα σοταρισμένα λαχανικά.

Φακές κόκκινες σούπα

Κοτόσουπα με τραχανά και λαχανικά

Η κοτόσουπα με τραχανά είναι η ιδανική σούπα για τις κρύες μέρες του χειμώνα, και πολύ καλό «φάρμακο» για το κρύωμα.

Κοτόσουπα με τραχανά

 


author-sign

Δείτε επίσης...

1 Comment

  1. Ευχαριστούμε Ντίνα μας

Απάντηση