destination taste!

ΤΟΥΡΤΑ ΜΕ ΑΦΡΑΤΗ ΚΡΕΜΑ ΤΥΡΙΟΥ, ΦΡΕΣΚΑ ΜΥΡΤΙΛΑ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΜΥΡΤΙΛΟ

ΤΟΥΡΤΑ ΜΕ ΑΦΡΑΤΗ ΚΡΕΜΑ ΤΥΡΙΟΥ, ΦΡΕΣΚΑ ΜΥΡΤΙΛΑ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΜΥΡΤΙΛΟ

ΤΟΥΡΤΑ ΜΕ ΑΦΡΑΤΗ ΚΡΕΜΑ ΤΥΡΙΟΥ, ΦΡΕΣΚΑ ΜΥΡΤΙΛΑ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΜΥΡΤΙΛΟ

: 10-12
: 30 min
: 50 min
           
: 1 hr

Μοναδική τούρτα που κυριαρχούν τα μύρτιλα και στη ζύμη αλλά και στο στόλισμα. Η αφράτη κρέμα τυριού κάνει ακόμα πιο πλούσια την γεύση και την υφή της.

Υλικά
  • 210 γρ. ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 120 γρ. βούτυρο Lurpak, λιωμένο αλλά κρύο
  • 220 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κουτ. γλυκού βανίλια, υγρή
  • 260 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + 1 κουτ. σούπας επιπλέον
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • Χυμό & ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • 300 γρ. φρέσκα μύρτιλα
  • Για την κρέμα
  • 400 γρ. φρέσκιο τυρί κρέμα Arla
  • 150 ml κρέμα γάλακτος Arla
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη
  • Για τη σάλτσα μύρτιλο
  • 25 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 200 γρ. μύρτιλα
  • 1 κουτ. γλυκού βαλσαμικό ξύδι
  • 40 γρ. ζάχαρη
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Bουτυρώνω καλά μια φόρμα 22 εκ., με αποσπώμενο πάτο.
  • Βήμα 2 Βάζω στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη και τα αυγά και τα χτυπάω με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια άσπρη κρέμα. Προσθέτω το λιωμένο βούτυρο, το γιαούρτι, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού. Κρατάω μια κουταλιά χυμό λεμονιού σε ένα μικρό μπολ και ρίχνω τον υπόλοιπο χυμό στο μείγμα. Χτυπάω για 1-2 λεπτά και προσθέτω σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Αδειάζω το μείγμα στη βουτυρωμένη φόρμα, ισιώνω με μια σπάτουλα.
  • Βήμα 3 Βάζω τα μύρτιλλα σε ένα μπολ τα ραντίζω με το χυμό λεμονιού που είχα κρατήσει και πασπαλίζω με τη 1 κουταλιά αλεύρι. Ανακατεύω καλά και στρώνω τα μύρτιλα στην επιφάνεια του μείγματος.
  • Βήμα 4 Ψήνω το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά. Βγάζω το γλυκό από το φούρνο το αφήνω να σταθεί για 15 λεπτά, το ξεφορμάρω και το αφήνω σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς.
  • Βήμα 5 Για την κρέμα: Βάζω στον κάδο το φρέσκο τυρί κρέμα (μαζί με το φυσικό ορό γάλακτος που υπάρχει στο κεσεδάκι), την κρέμα γάλακτος και την ζάχαρη άχνη και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί μια αφράτη κρέμα. Βάζω την κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με δαντελωτή μύτη και αφήνω την κρέμα στο ψυγείο για 1 ώρα.
  • Βήμα 6 Για τη σάλτσα μύρτιλο: Βάζω το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι να ζεσταθεί. Ρίχνω τα μύρτιλα και ανακατεύω συνεχώς για 2-3 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν. Βγάζω τα μισά μύρτιλα σε ένα μπολ και με ένα πηρούνι λιώνω όσα μείνουν στο κατσαρολάκι. Βάζω την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις αρχίζει να βράζει σβήνω με το ξύδι. Πασπαλίζω τη ζάχαρη και συνεχίζω το βρασμό για 3 λεπτά μέχρι να καραμελώσει. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω τα μύρτιλα που έχω κρατήσει στην άκρη. Αφήνω τη σάλτσα να κρυώσει.
  • Βήμα 7 Για τη συναρμολόγηση: Με ένα πριονωτό μαχαίρι κόβω το κέικ κάθετα στη μέση. Απλώνω μια γενναία δόση κρέμας τυριού και σκορπίζω λίγα από τα μύρτιλα της σάλτσας. Σκεπάζω με το άλλο μισό κομμάτι κέικ και στολίζω με ροζέδες κρέμας. Σκορπίζω τη σάλτσα και βάζω την τούρτα στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.

Related Posts

ΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥΣ

ΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥΣ

Αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού με δυνατό άρωμα και έντονη γεύση. Ανάλογα με το χρώμα τους και τη γεύση τους έχουμε διάφορες ποικιλίες. Εκτός από τα κλασσικά χρυσοκόκκινα ροδάκινα, έχουμε τα νεκταρίνια, τους γιαρμάδες, τα λευκόσαρκα… Απολαύστε τα όλα σε διάφορες συνταγές τώρα που είναι στα […]

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΖΕΣΤΗ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΖΕΣΤΗ

Η διατήρηση της σωστής λειτουργίας του οργανισμού εξασφαλίζεται όχι μόνο από την ισορροπημένη πρόσληψη θρεπτικών ουσιών αλλά και εκείνη των υγρών. Ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, η ανάγκη για επαρκή πρόσληψη νερού αυξάνεται, μιας και η έντονη εφίδρωση μπορεί να οδηγήσει […]