destination taste!

ΤΟΥΡΤΑ GINGERBREAD ΜΕ ΜΕΛΑΣΑ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

ΤΟΥΡΤΑ GINGERBREAD ΜΕ ΜΕΛΑΣΑ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

ΤΟΥΡΤΑ GINGERBREAD ΜΕ ΜΕΛΑΣΑ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

: 6-8
: 40 min
: 35 min

Η απόλυτη, χριστουγεννιάτικη τούρτα gingerbread, που μπορείτε να την σερβίρετε και σαν βασιλόπιτα. Για τα διακοσμητικά μπισκοτάκια, αναζητήστε τη συνταγή «Μπισκότα χριστουγεννιάτικα με τζίντζερ και μπαχαρικά».

Υλικά
  • Για τις βάσεις
  • 340 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον για τις φόρμες
  • 2 ½ κουτ. σούπας μείγμα τζίντζερ*
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 110 γρ. αγελαδινό βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος + λίγο επιπλέον για τις φόρμες
  • 135 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 240 ml νερό καυτό
  • 340 γρ. μελάσα (θα την βρείτε σε όλα τα σούπερ μάρκετ)
  • 2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • Για την κρέμα
  • 4 ασπράδια από μεγάλα αυγά
  • 200 γρ. καστανή ζάχαρη
  • ¼ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σκόνη
  • 330 γρ. αγελαδινό βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε μικρές μερίδες (κουταλιές)
  • Για το μείγμα τζίντζερ
  • 2½ κουτ. σούπας κανέλα, σκόνη
  • 2 κουτ. σούπας τζίντζερ, σκόνη
  • ½ κουτ. σούπας γαρύφαλλο, σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας μοσχοκάρυδο, σκόνη
  • ½ κουτ. σούπας μπαχάρι, σκόνη
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Για τις βάσεις: Προθερμαίνω το φούρνο στους 160°C με αέρα. Βουτυρώνω και πασπαλίζω με αλεύρι 3 φόρμες διαμέτρου 15-16 εκ. Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι, το μείγμα τζίντζερ, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα.
  • Βήμα 2 Βάζω στον κάδο της κουζινομηχανής το βούτυρο και την ζάχαρη και χτυπάω για 6-7 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί ένα αφράτο, υπόλευκο μείγμα. Χαμηλώνω λίγο την ταχύτητα και προσθέτω την μελάσα, το καυτό νερό και το μείγμα του αλεύρου. Αφού αναμειχθούν όλα τα υλικά, δυναμώνω την ένταση του μίξερ, προσθέτω τα αυγά και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να ενωθούν και να αφρατέψουν.
  • Βήμα 3 Μοιράζω το μείγμα στις 3 φόρμες και ψήνω στο φούρνο για 30-35 λεπτά. Αποσύρω τα ταψάκια από το φούρνο, ξεφορμάρω τις βάσεις και τις αφήνω σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
  • Βήμα 4 Για την κρέμα: Προσαρμόζω ένα μεταλλικό μπολ σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (μπεν μαρί) και ρίχνω τα ασπράδια, τη ζάχαρη, το αλάτι και το τζίντζερ και χτυπάω συνεχώς με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το μείγμα να είναι ζεστό (όχι καυτό) όταν το αγγίζω. Αδειάζω το μείγμα στην κουζινομηχανή και χτυπάω με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αρχίσει να κρυώνει και να φουσκώνει (περίπου 15 λεπτά). Δυναμώνω την ταχύτητα και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να σχηματιστούν σταθερές κορυφούλες. Χαμηλώνω και πάλι την ταχύτητα σε μέτρια και ξεκινάω να προσθέτω το βούτυρο σε μικρές δόσεις μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
  • Βήμα 5 Συναρμολόγηση: Τοποθετώ την πρώτη βάση σε μια πιατέλα και αλείφω με αρκετή κρέμα. Σκεπάζω με τη δεύτερη βάση και επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία. Τέλος, τοποθετώ το την τελευταία βάση και καλύπτω όλη την τούρτα με όση κρέμα έχει απομείνει. Στολίζω την τούρτα με μπισκοτάκια τζίντζερ, αποξηραμένα φρούτα και ξύλα κανέλας.

Related Posts

PARIS-BREST ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΑΠΟ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ

PARIS-BREST ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΑΠΟ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ

Πανέμορφο στεφάνι με κρέμα από καραμελωμένα φουντούκια, για να κλέψετε τις εντυπώσεις στο πασχαλινό τραπέζι. Η ζύμη είναι πολύ εύκολη αλλά χρειάζεται προσοχή στο ψήσιμο αφού διαφοροποιείται σε 3 θερμοκρασίες.

ΣΕΦΤΑΛΙΕΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΝΤΙΝΑΧΤΕΣ

ΣΕΦΤΑΛΙΕΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΝΤΙΝΑΧΤΕΣ

Οι σεφταλιές είναι ένα παραδοσιακό έδεσμα της Κύπρου που μεγάλο ρόλο παίζει η μπόλια που είναι τυλιγμένες, γιατί τις κρατάει ζουμερές δίνοντας μοναδική γεύση. Οι αντιναχτές πατατούλες είναι το τέλειο συνοδευτικό τους.



Subscribe