προορισμός…γεύση!

Πετάμε επιτέλους τον χειμώνα από πάνω μας, και με μεγάλη χαρά και ανυπομονησία σας υποδεχόμαστε ξανά στο εστιατόριο San Michali Food&Culture στην Ερμούπολη της Σύρου. Ανανεωμένοι και ορεξάτοι είμαστε έτοιμοι να σας παρουσιάσουμε το νέο μας μενού, που ζυμώθηκε μετά από γόνιμους πειραματισμούς και ατέλειωτες ώρες δοκιμών στη διάρκεια του φετινού χειμώνα, δύσκολου για όλους, αλλά εξαιρετικά δημιουργικού για εμάς.

Ο σεφ Αλέξανδρος Καρακατσάνης με την ομάδα του, δεν έκατσαν σε ησυχία και δεν επαναπαύτηκαν. Αξιοποίησαν τα πρωινά τους κάνοντας τροφοσυλλογή στην κυκλαδίτικη φύση, τρύγησαν κάπαρες, κρίταμα, σύκα και φραγκόσυκα, μάδησαν τριαντάφυλλα, ζοχούς και ραδίκια, μάραθα και άγρια ρόκα. Τα απογεύματα ήταν αφιερωμένα στη μελέτη. Στοίβες από βιβλία, ταχυδρομικοί φάκελοι γεμάτοι περιοδικά που κατέφταναν από όλο τον κόσμο, ντοκιμαντέρ και εκπομπές στο λάπτοπ. Μελέτη, μελέτη, μελέτη και φουλ ενημέρωση για όλες τις παγκόσμιες τάσεις στον χώρο της γαστρονομίας.

Κι ύστερα στην κουζίνα του εστιατορίου έβαλαν μπρος τις ζυμώσεις. Και το αποτέλεσμα? Στα ψυγεία να βρίσκονται και να ωριμάζουν από μαύρο σκόρδο, μέχρι δικής τους παρασκευής τυριά όπως καρίκι σε φλασκί κολοκύθας, κοπανιστή και γραβιέρα, και αλλαντικά όπως λούζα, προσούτο και σαλάμι αέρος. Τα ράφια και οι αποθήκες γέμισαν με τη δική τους σόγια, τα ξύδια και τα λικέρ τους,  βάζα με γάρο, κομπούχα, υδρόμελο και γκρέιπφρουτ σόδα με άγριες μαγιές. Πρώτη ύλη χειροποίητη και στο ποσοστό του δυνατού αποκλειστικά δικής τους παραγωγής. Αυτός είναι ο στόχος. Να το καταφέρουν αυτό στο 100%.

«Τώρα, περισσότερο από ποτέ, εδραιώνεται η φιλοσοφία μας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου μενού, βασισμένου στην εποχική πρώτη ύλη. Ο όρος sustainability είναι δεδομένος για εμάς εδώ στις Κυκλάδες. Είναι τρόπος ζωής. Τα κρέατα που προορίζονται για να γίνουν μαγειρευτά τα περνάμε από άρμες, από τυρόγαλο ή buttermilk. Αντλούμε έμπνευση από τις παραδοσιακές κουζίνες των νησιών, και δεν διστάζουμε να τις συνδυάσουμε με σύγχρονες τεχνικές, φροντίζοντας ώστε τα πιάτα που δημιουργούμε να έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο και μια μικρή ιστορία να αφηγηθούν. Μια τέτοια ιστορία έχει να διηγηθεί η νέα προσθήκη στο μενού μας, η λεμονάτη προβατίνα στον ξυλόφουρνο. Παρόλο που ο ξυλόφουρνος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την παράδοση στις Κυκλάδες, εγώ επέμενα να τον απορρίπτω θέλοντας να δοκιμάσω νέες τεχνικές όπως το sous vide. Τελικά υπέκυψα στις πιέσεις του πατέρα μου, ο οποίος είναι υπέρμαχος του ξυλόφουρνου και τελικά αυτός ο παραδοσιακός φούρνος κατέληξε να είναι ο πυρήνας του εστιατορίου και να μας τροφοδοτεί με κάποιες από τις πιο αγαπημένες μου συνταγές» διηγείται ο Αλέξανδρος, ο οποίος έχει αδυναμία στα λεμονάτα και φροντίζει πάντα να έχει ένα τέτοιο πιάτο στο εστιατόριο. Η εν λόγω προβατίνα του φετινού μενού, θα είναι ψημένη στον ξυλόφουρνο και θα σερβίρεται με λεμονάτη σάλτσα Καραϊβικής και καρέ πατάτας, ένα πιάτο πολύ κοντά στα ελληνικά μέτρα αλλά και με πολλά εξωτικά αρώματα.

Ο φετινός κατάλογος του San Michali Food&Culture είναι χωρισμένος στις κατηγορίες κήπος, ζυμάρια, θάλασσα, στεριά και premium steaks. Τα τελευταία, σιτεύουν για πάνω από 35 μέρες σε θαλάμους ξηρής ωρίμασης. Το κρέας το προμηθεύονται από συριανές φάρμες, από τη λίμνη Κερκίνη και από τη Γαλλία.

Το φαγητό που θα σερβίρει εφέτος το San Michali Food&Culture θα έχει δυνατό umami: Κεφτεδάκια μοσχαρίσια στα κάρβουνα με ζωμό παρμεζάνας και ψητό baby μαρούλι, Ταρτάρ μοσχαριού ωρίμασης 45 ημερών με αρώματα χουνκιάρ μπεγιεντί, Κροκέτες με σουπιά εμπνευσμένες από τα γιαπωνέζικα τακογιάκι με μπονίτο φλέικς και τακογιάκι σως, Προζυμένιες τηγανίτες με χειροποίητη σόγια με εσπρέσο, κ.α. Το μενού του φαγητού πλαισιώνεται φυσικά από έναν κατάλογο με επιδόρπια όπου ιδιαίτερη θέση έχει η ποικιλία λιβανέζικων γλυκών όπως atayef, halawet el jiben, knafeh, φτιαγμένα με αυθεντικές συνταγές από την πατρίδα της Φανής Παναγοπούλου, συζύγου του Αλέξανδρου και συνιδιοκτήτριας στο San Michali Food&Culture.

Ένας πλούσιος κατάλογος με ελληνικά κρασιά, μπίρες φτιαγμένες με δικές τους συνταγές, αφεψήματα homemade ζύμωσης, αλλά και tailor made κοκτέιλ, εννοείται κι αυτά φτιαγμένα με υλικά δικής τους παρασκευής, θα συνοδεύουν τα πιάτα του καταλόγου.

Σχετικά με τον Αλέξανδρο Καρακατσάνη

Ο σεφ Αλέξανδρος Καρακατσάνης και η σύζυγός του Φανή Παναγοπούλου, οι ιδιοκτήτες του San Michali Food&Culture, γνωρίστηκαν το 2014. Το 2016 ίδρυσαν το εστιατόριο σε ένα κυκλαδίτικο οίκημα στο χωριό Σαν Μιχάλη στην Απάνω Μεριά της Σύρου. Το εστιατόριο έκανε αμέσως αίσθηση, προσφέροντας ένα comfort μενού, με πιάτα ενδελεχώς μελετημένα και έντεχνα. Ο νεότατος, τότε, σεφ Αλέξανδρος Καρακατσάνης που θήτευσε πλάι στον σπουδαίο τριάστερο σεφ Marco Pierro White, κι έχοντας εμπνευστεί από τον φοβερό τρομερό της βρετανικής σκηνής, κέρδισε γρήγορα τις εντυπώσεις αποδεικνύοντας στην πράξη ότι είχε και όραμα αλλά και πηγαία δημιουργικότητα. Λίγα χρόνια αργότερα, τον Φλεβάρη του 2020 το εστιατόριο μετακομίζει στον σημερινό του χώρο, στην περιοχή Δόξα στην Ερμούπολη, όπου με τη Φανή επικεφαλής στο κομμάτι του f&b management το εστιατόριο αποκτά έναν χαρακτήρα κυκλαδίτικου casual chic και λειτουργεί ρολόι. Με συγκλονιστική θέα στα νησιά, το μπλε της θάλασσας και την περίλαμπρη Ερμούπολη, αν και off-Broadway έγινε γρήγορα talk of the town. Χρόνο με τον χρόνο, ο sui generis σεφ εξελίσσεται και πλησιάζει όλο και πιο κοντά στο όραμά του. Κοιτάζει με προσήλωση τον στόχο του που είναι η δημιουργία όχι μόνο των πιάτων του, αλλά και της πρώτης ύλης, καθώς και η καθιέρωση του San Michali Food&Culture ως το place to be των Κυκλάδων, χώρος υψηλής γαστρονομικής αξίας και πόλος έλξης των διεθνών foodies.

Contact details: Εστιατόριο Σαν Μιχάλη – San Michali Food&Culture, Ag. Dimitriou 16, Vaporia Syros 84100, Mob. 6976581656, 6945330074, Tel. 2281088750,

www.sanmihali.gr, [email protected]

Facebook San Michali Food&Culture  

Instagram @san_mihali_cuisine

author-sign

Δείτε επίσης...

1 Comment

Απάντηση