Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

Tερίνα με φέτα, πιπεριές Φλωρίνης και λάδι δυόσμου

Tερίνα με φέτα, πιπεριές Φλωρίνης και λάδι δυόσμου
proetoimasia magirema servirisma anamoni video button
40΄ 4 – 6 μερίδες  3-4 ώρες [printfriendly]

 

Ένα τραπέζι Ελλάδα στα Ζαγοροχώρια.
Υλικά Εκτέλεση
  • 8 πιπεριές Φλωρίνης απο βαζάκι, καλά στραγγισμένες
  • 5 φύλλα ζελατίνης (2 γρ. το καθένα)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού (200 ml) γάλα
  • 400 γρ. φέτα, λιωμένη με το πιρούνι
  • ¼ φλιτζ. τσαγιού (50 ml) ελαιόλαδο + λίγο ακόμη, για τη φόρμα
  • τα φυλλαράκια από 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ή άνηθο, πολύ ψιλοκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το λάδι δυόσμου

  • ½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο (είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε μόνο φρέσκο δυόσμο για το λάδι και όχι ξερό, καθώς ο φρέσκος περιέχει τα αιθέρια έλαια που θα το αρωματίσουν)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού (200 ml) ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Στραγγίζω τις πιπεριές, τις κόβω σε λωρίδες πλάτους 2 εκ., τις καθαρίζω από τα σποράκια και τις αφήνω κατά μέρος σε ένα μπολ.
Σε άλλο μπολ βάζω τα φύλλα ζελατίνης και κρύο νερό και τα αφήνω για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το γάλα, χωρίς όμως να το αφήσω να κάψει, και το μεταφέρω σε ένα μεγάλο μπολ.
Στύβω καλά με τα χέρια μου τα μαλακωμένα φύλλα ζελατίνης και τα ρίχνω στο ζεστό γάλα. Ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να διαλυθούν. Προσθέτω τη λιωμένη φέτα, το ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα φυλλαράκια του δύοσμου, ελάχιστο αλάτι και λευκό πιπέρι και πολτοποιώ με ραβδομπλέντερ πολύ καλά, μέχρι το μείγμα να γίνει όσο πιο λείο και ομοιογενές γίνεται.

Συναρμολόγηση: Για τις τερίνες χρησιμοποιώ μια ειδική μακρόστενη φόρμα για τερίνα, ελαφρώς μακρύτερη από τις αντίστοιχες φόρμες για κέικ, ωστόσο, αν δεν βρείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια απλή φόρμα για κέικ, όσο πιο μακριά γίνεται.
Ντύνω το εσωτερικό της φόρμας με ένα κομμάτι διάφανης μεμβράνης, τόσο μεγάλο ώστε να εξέχει αρκετά από τα τοιχώματα του σκεύους. Στρώνω λωρίδες πιπεριάς στον πυθμένα του σκεύους, καλύπτοντάς τον τελείως. Από πάνω απλώνω τη μισή ποσότητα φέτας. Καλύπτω με μια στρώση πιπεριές και ρίχνω την υπόλοιπη κρέμα φέτας. Τέλος, καλύπτω με μια στρώση πιπεριές. Σκεπάζω την επιφάνεια της τερίνας με τη διάφανη μεμβράνη που περισσεύει από τα τοιχώματα της φόρμας και τη βάζω στο ψυγείο για 4-5 ώρες, για να σφίξει καλά η τερίνα.
Για να τη σερβίρω, αναποδογυρίζω τη φόρμα σε μια πιατέλα σερβιρίσματος, αφαιρώ τη μεμβράνη και κόβω την τερίνα σε φέτες. Τις περιχύνω με το λάδι δυόσμου και σερβίρω.
Για να κάνω το λάδι δυόσμου πολτοποιώ σε ένα μπλέντερ  τα φυλλαράκια του φρέσκου δυόσμου με το πιπέρι, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο.