destination taste!

ΣΤΑΦΥΛΙ, ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

ΣΤΑΦΥΛΙ, ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

ΣΤΑΦΥΛΙ, ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

: 40 min
: 30 min

Διαλέγουμε τσαμπιά με ρώγες σφικτές, μεγάλες και γερές. Για να δούμε αν έχει δέσει το σιρόπι σε γλυκό του κουταλιού ή σε μαρμελάδα, ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα σε ένα λευκό και στεγνό πιατάκι του καφέ. Το κρυώνουμε γρήγορα (στο ψυγείο για 1 – 2 λεπτά) και περνάμε τη λαβή ενός κουταλιού: αν αφήσει «δρόμο» που δεν κλείνει, το σιρόπι είναι έτοιμο, αλλιώς βράζουμε για λίγα λεπτά ακόμα και ξαναδοκιμάζουμε.

Υλικά
  • 1½ κιλό ρώγες από σταφύλι χωρίς κουκούτσια, κατά προτίμηση σουλτανίνα
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 750 γρ. ζάχαρη
  • 1 κλωναράκι αρμπαρόριζα ή 1 κλωνάρι βασιλικό ή 2-3 κουτάκια βανίλιας
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Πλένω καλά τις ρώγες, πετάω τυχόν κοτσανάκια και τις στραγγίζω. Βάζω τις ρώγες σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτω τη ζάχαρη, το νερό και την αρμπαρόριζα ή το βασιλικό. Αν αποφασίσω να βάλω βανίλιες θα τις ρίξω αφού τελειώσει το βράσιμο του γλυκού.
  • Βήμα 2 Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Κατά τη διάρκεια του βρασμού, ξαφρίζω τον αφρό που δημιουργείτε στην επιφάνεια. Βράζω για 25-30 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει το σιρόπι. Αποσύρω από τη φωτιά, (σε αυτό το σημείο προσθέτω τις βανίλιες αν θελήσω να τις χρησιμοποιήσω) πετάω την αρμπαρόριζα, μοιράζω το καυτό γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και τα σφραγίζω. Φυλάω το γλυκό σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Related Posts

ΚΕΪΚ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ

ΚΕΪΚ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ

Προτιμήστε τα μαύρα, βασιλικά σύκα που είναι πιο γλυκά. Τον Αύγουστο είναι στα φόρτε τους.

ΛΑΔΕΡΑ… ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΕΛΛΑΔΑ!

ΛΑΔΕΡΑ… ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΕΛΛΑΔΑ!

Ίσως να είμαστε η μοναδική χώρα στον πλανήτη που έχει τέτοια κατηγορία συνταγών. Τα λαδερά φαγητά μας, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής διατροφής και περιλαμβάνει εκατοντάδες συνταγές. Βασικό συστατικό… μα φυσικά το ελαιόλαδο, το οποίο κυριαρχεί στο μαγείρεμα, αλλά και τα λαχανικά που «παντρεύονται» για […]