destination taste!

ΣΥΚΑΛΑΚΙ, ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

ΣΥΚΑΛΑΚΙ, ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

ΣΥΚΑΛΑΚΙ, ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

: 1 hr 30 min
: 1 hr

Γύρω στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου κάνουν την εμφάνισή τους στις λαϊκές τα άγουρα πράσινα συκαλάκια. Κι αν δεν βρω, σίγουρα θα παραγγείλω από κάποιον παραγωγό που φέρνει σύκα στην αγορά, ώστε να μου φέρει και άγουρα, κάτι που ασφαλώς μπορείτε να κάνετε και εσείς. Τα φτιάχνω γλυκό του κουταλιού, εύκολο, αν και μου παίρνει λίγο χρόνο. Το αποτέλεσμα είναι όμως απίθανο. Φτιάξτε το σε μεγάλη ποσότητα για να έχτε όλο το χρόνο.

Υλικά
 • 4 κιλά πράσινα συκαλάκια, σφικτά, γερά, χωρίς τρύπες (από έντομα), σκισίματα και ανοίγματα
 • ελάχιστο ξίδι
 • 3 νεροπότηρα νερό (περίπου 900 ml)
 • 1 κιλό ζάχαρη
 • χυμός από 1 λεμόνι
 • 1 φλιτζ. τραγιού ασπρισμένα αμύγδαλα
Διαδικασία
 • Βήμα 1 Σε μια-δυο λεκάνες βάζω τα συκαλάκια, τις γεμίζω με κρύο νερό, ρίχνω σε καθεμία από 1 – 2 κουταλιές ξίδι και αφήνω για 15 λεπτά. Με τον τρόπο αυτό θα βεβαιωθώ ότι τα συκαλάκια θα είναι καθαρά από τυχόν ακαθαρσίες ή ραντίσματα. Μετά τα ξεπλένω πολύ καλά και τα στραγγίζω.
 • Βήμα 2 Βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα τα σύκα, τα καλύπτω με κρύο νερό και τα βάζω να ζεσταθούν μέχρι το νερό να κοχλάσει. Βράζω για 10 λεπτά, τα στραγγίζω και τα αφήνω να κρυώσουν τόσο ώστε να μπορώ να τα πιάσω χωρίς να καούν τα χέρια μου. Τα τρυπάω με μια οδοντογλυφίδα ή με ένα ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκι, τρυπώντας από το κοτσάνι και ευθεία μέχρι η μύτη να βγει από τη βάση κάθε σύκου. Μετά κάνω μια-δυο διαμπερείς τρύπες σε άλλα σημεία του κάθε σύκου.
 • Βήμα 3 Τα βάζω ξανά στην άδεια κατσαρόλα, τα καλύπτω και πάλι με κρύο νερό και τα ξαναβράζω με τον ίδιο τρόπο για άλλα 10 λεπτά. Τα σουρώνω πάλι και τα ξαναβράζω με τον ίδιο τρόπο για άλλες δυο φορές (συνολικά τέσσερις). Αυτές τις δύο τελευταίες φορές, μόλις κρυώσουν λίγο τα συκαλάκια, τα πιάνω ένα-ένα και τα στύβω πολύ απαλά και προσεκτικά με την παλάμη μου για να φύγουν τα πολλά νερά που έχουν μπει στις τρυπούλες τους. Μπορεί να χαλάσει το σχήμα τους ακόμα και με το ήπιο αυτό στύψιμο στην παλάμη μας, αλλά μετά, καθώς θα ξαναβράσουν στο σιρόπι, θα το αποκτήσουν ξανά. Στο τέταρτο στράγγισμα και στύψιμο στριμώχνω από ένα ασπρισμένο αμύγδαλο στην τρύπα της βάσης κάθε σύκου.
 • Βήμα 4 Η διαδικασία αυτή με τα τρυπήματα και τα απανωτά βρασίματα ξεπικρίζει και μαλακώνει τα συκαλάκια για να μπορέσουν τα «τραβήξουν» το σιρόπι στη συνέχεια. Τα αφήνω σε μια μεγάλη λεκάνη.
 • Βήμα 5 Καθαρίζω την κατσαρόλα και ρίχνω εκεί το νερό και τη ζάχαρη. Τα βάζω να πάρουν μια βράση σε μέτρια φωτιά, χωρίς να ανακατέψω, μέχρι να κοχλάσουν. Από τη στιγμή αυτή βράζω για 10 λεπτά. Μετά ρίχνω μέσα στο σιρόπι τα συκαλάκια και περιμένω να ξαναπάρει μια βράση, πάντα σε μέτρια φωτιά. Ρίχνω το χυμό λεμονιού και τα γαριφαλάκια και τα βράζω για 15 – 20 λεπτά.
 • Βήμα 6 Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζω πρώτα με μια πετσέτα και μετά με το καπάκι της και την αφήνω κατά μέρος για 24 ώρες. Στο διάστημα αυτό τα φρούτα θα αποβάλλουν όσο νερό έχει μείνει στο εσωτερικό τους.
 • Βήμα 7 Την επόμενη ημέρα ξεσκεπάζω την κατσαρόλα και την ξαναβάζω από τη φωτιά. Τα βράζω ξανά σε μέτρια φωτιά, για άλλα 15 – 20 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά που έβγαλαν τα φρούτα και να δέσει το σιρόπι. Πώς θα καταλάβω ότι είναι έτοιμο το σιρόπι
 • Βήμα 8 Παίρνω μια κουταλιά από το σιρόπι αι το ρίχνω σε ένα καθαρό και στεγνό άσπρο πιατάκι του καφέ. Το βάζω για 1 λεπτό στο ψυγείο για να κρυώσει και μετά περνάω μέσα από το σιρόπι στο πιατάκι ένα κουτάλι. Θα πρέπει να αφήσει δρόμο που να κλείνει αργά. Αν κλείνει γρήγορα συνεχίζω το βράσιμο για λίγα λεπτά ακόμα.
 • Βήμα 9 Μοιράζω το καυτό γλυκό του κουταλιού σε εξίσου καυτά αποστειρωμένα γυάλινα βάζα. Τα γεμίζω μέχρι επάνω, τα κλείνω και τα αναποδογυρίζω. Τα αφήνω έτσι μέχρι το γλυκό να κρυώσει τελείως. Μετά τα διατηρώ σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Related Posts

ΚΕΪΚ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ

ΚΕΪΚ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΣΥΚΑ

Προτιμήστε τα μαύρα, βασιλικά σύκα που είναι πιο γλυκά. Τον Αύγουστο είναι στα φόρτε τους.

ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΑΤΕ ΤΑ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΑ

ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΦΑΤΕ ΤΑ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΑ

Το φραγκόσυκο, το περίεργο φρούτο είναι καρπός από την φραγκοσυκιά. Είναι ένα κακτοειδές φυτό που φυτρώνει στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Το ξέρατε πως το ίδιο φρούτο στην Κύπρο ονομάζεται παπουτσόσυκο; Είμαι σίγουρη πως γνωρίζετε σίγουρα το φραγκόσυκο, από το πολύτιμο έλαιο φραγκοσυκιάς που είναι […]