Το φρέσκο χταπόδι δεν χρειάζεται πολύ αλάτι γιατί το νερό που αποβάλλει κατά την διάρκεια του βρασμού είναι αρκετό αλμυρό. Πριν αλατίσετε πρέπει να δοκιμάσετε.

ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΙΦΑΔΟ ΜΕ ΣΥΚΑ
Ингредиенты
Εκτέλεση/Instructions
-
Βάζω μια μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και τοποθετώ μέσα το χταπόδι χωρίς να προσθέσω τίποτε άλλο
-
Σκεπάζω με το καπάκι και αφήνω το χταπόδι να βράσει για 1 ώρα
-
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζω τα κρεμμυδάκια και νερό μέχρι να τα σκεπάσει
-
Βράζω για 20 λεπτά μέχρι να μισομαλακώσουν
-
Τα στραγγίζω σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνω στην άκρη
-
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζω 3 κουταλιές από το μετρημένο ελαιόλαδο να ζεσταθούν
-
Ρίχνω τις πιπεριές, το κομμένο σε φέτες κρεμμύδι, και το σκόρδο και σοτάρω για 3-4 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν
-
Προσθέτω τα βρασμένα κρεμμυδάκια και συνεχίζω το σοτάρισμα ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσουν
-
Βγάζω το χταπόδι από την κατσαρόλα, το κόβω σε μεγάλα κομμάτια και το αφήνω στην άκρη
-
Επαναφέρω την κατσαρόλα με τα ζουμάκια του χταποδιού σε δυνατή φωτιά και προσθέτω το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ξύδι
-
Μόλις πάρουν βράση ρίχνω τα αποξηραμένα σύκα, τα φύλλα δάφνης και τους κόκκους πιπεριού και βράζω για 5-6 λεπτά
-
Προσθέτω τα σοταρισμένα υλικά του τηγανιού (πιπεριές, κρεμμύδι, κρεμμυδάκια, σκόρδα), την ντομάτα και λίγο αλάτι
-
Βράζω για 10 λεπτά και προσθέτω τα κομμάτια του χταποδιού
-
Συνεχίζω το βράσιμο για 10 λεπτά ακόμα και αποσύρω από τη φωτιά
-
Πασπαλίζω με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρω αμέσως