DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Ένα υπέροχο γλυκό για να ξεκινήσει εξίσου γλυκά και η εβδομάδα μας! Το γευστικό αυτό γλύκισμα είναι ταυτόχρονα πολύ πλούσιο σε θρεπτική αξία! Περιλαμβάνει κάλιο, βιταμίνη Α, βιταμίνες της οικογένειας Β, βιταμίνη Ε και «αντιοξειδωτικές» πολυφαινόλες.

Babka με μαρμελάδα πορτοκάλι
Ингредиенты
Εκτέλεση/Instructions
-
Για τη ζύμη: Βάζω στον κάδο της κουζινομηχανής, το αλεύρι, το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη μαγιά, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι
-
Δουλεύω με τον γάντζο για 8-10 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου
-
Σκεπάζω τον κάδο με μια πετσέτα και αφήνω τη ζύμη για 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο
-
Για το κέικ: Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C
-
Βουτυρώνω καλά μια μακρόστενη φόρμα για κέικ 13x32 εκ
-
Αναποδογυρίζω τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και με τον πλάστη ανοίγω σε παραλληλόγραμμο φύλλο περίπου 20x35 εκ
-
Αδειάζω την μαρμελάδα στο κέντρο και με μια μαρίζ την απλώνω αφήνοντας περίπου 1-2 εκ
-
από την περίμετρο
-
Με προσοχή, τυλίγω από την μακριά πλευρά σε ρολό και βρέχω με λίγο νερό στην άκρη για να κολλήσει
-
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβω κάθετα το ρολό στη μέση και κατόπιν πλέκω τα δύο μέρη σε κοτσίδα
-
Μεταφέρω την κοτσίδα στη βουτυρωμένη φόρμα, σκεπάζω με μια πετσέτα και την αφήνω στην άκρη για 30-40 λεπτά να φουσκώσει
-
Αλείφω την επιφάνεια με χτυπημένο ασπράδι και ψήνω στο φούρνο για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει
-
Βγάζω από το φούρνο και ενώ είναι ακόμη ζεστό αλείφω με λίγη επιπλέον μαρμελάδα για να γυαλίσει