Η Babka είναι είδος αφράτου τσουρεκιού που έχει ελάχιστη ζάχαρη. Μπορείτε να φτιάξετε την ίδια ζύμη και να την γεμίσετε με άλλη μαρμελάδα της αρεσκείας σας ή και πραλίνα φουντουκιού, ταχίνι ή ακόμη και κάποιο μαλακό γλυκό τυρί (ανθότυρο, ρικότα).

Babka με μαρμελάδα φράουλα
Ингредиенты
Εκτέλεση/Instructions
- Βάζω στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη μαγιά
-
Ανακατεύω και προσθέτω τα αυγά
-
Ξεκινάω το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και δουλεύω με τον γάντζο μέχρι να αρχίσουν τα υλικά να ανακατεύοντας
- Προσθέτω σε αργή ροή το γάλα και τελευταίο το αλάτι
-
Αφήνω τα υλικά να ζυμωθούν σε μέτρια ταχύτητα για 6-8 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη που θα κολλάω ελαφρώς στα τοιχώματα
-
Ξεκινάω να προσθέτω το βούτυρο σε 3-4 δόσεις, αφήνοντας τη ζύμη να «δουλεύετε» με τον γάντζο μέχρι να γίνει απαλή, ελαστική και γυαλιστερή
-
Αν είναι πολύ κολλώδης προσθέτω 1 κουταλιά αλεύρι (όχι περισσότερο)
- Μεταφέρω τη ζύμη σε ένα βουτυρωμένο μπολ, την σκεπάζω και την αφήνω για 1½ ώρα να φουσκώσει
-
Μεταφέρω το μπολ με τη φουσκωμένη ζύμη στο ψυγείο και την αφήνω για 30 λεπτά
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα
-
Βουτυρώνω καλά μια μακρόστενη φόρμα για κέικ
-
Σε ένα μπολάκι χτυπάω το ασπράδι με το νερό και το αφήνω στην άκρη
- Αδειάζω τη ζύμη επάνω σε αλευρωμένο πάγκο και ανοίγω με τον πλάστη σε παραλληλόγραμμο φύλλο πάχους ½ εκ
-
Αλείφω τα άκρα του φύλλου με το μείγμα ασπράδι-νερό και απλώνω σε όλη την υπόλοιπη επιφάνεια τη μαρμελάδα φράουλα (όχι στις άκρες)
-
Ξεκινώντας από την στενή πλευρά, τυλίγω σε ρολό και μόλις φτάσω στο τέλος, «τσιμπάω» λίγο τη ζύμη για να ενωθεί και να μην υπάρχει άνοιγμα
-
Με ένα κοφτερό μαχαίρι ή με μια σπάτουλα, κόβω το ρολό κατά μήκος στη μέση σε δύο λωρίδες
-
Περιστρέφω τις 2 λωρίδες σαν κοτσίδα και μεταφέρω την babka στη φόρμα
-
Σκεπάζω με μια πετσέτα και την αφήνω στην άκρη για 30-50 λεπτά μέχρι να φουσκώσει καλά
-
Αλείφω την επιφάνεια με το υπόλοιπο ασπράδι και ψήνω στο φούρνο για 40-45 λεπτά
-
Αποσύρω από το φούρνο και την αφήνω για 10 λεπτά
-
Ξεφορμάρω και την αφήνω σε σχάρα να κρύωσει