Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΛΙΑΣΤΟΣ ΠΕΛΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ & ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΙΤΑΠΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ

ΛΙΑΣΤΟΣ ΠΕΛΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ & ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΙΤΑΠΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ

Τον Αύγουστο στη λίγωση του φεγγαριού, η γιαγιά μάζευε όλα τα κηπικά, ακόμα κι αν δεν ήταν έτοιμα, για να τα «λιγώσει». Θεωρούσε ότι έτσι δεν θα χαλούσαν και δε θα σκουλήκιαζαν. Έκανε πλεξούδες τα κρεμμύδια, έδενε τα χειμωνιάτικα πεπόνια και τα κρεμούσε στα δοκάρια στο κατωσόρι1. Μπελόνιαζε2 τα δροσερά φασόλια και τις ντομάτες και τα ξέραινε στον ήλιο, ενώ τις μελιτζάνες τις έβαζε στην άρμη.
Τα τζαμπιά με τις μπουρνελάτες ντομάτες τα κρεμούσε στα δοκάρια στο κατωσόρι, άλλες ντομάτες τις έκανε λιαστό πελτέ, «έπλενε και έτριβε στο τρίφτη τις ντομάτες, έβαζε σε τσαντίλα3  τη τριμμένη ντομάτα, την έδενε καλά και τη κρέμαγε για να φύγουν τα υγρά της.
Την επόμενη μέρα την αλάτιζε, την άπλωνε σε ταψί και το σκέπαζε μ’ ένα τούλι. Το άφηνε στον ήλιο για 2 μέρες και μετά έβαζε τον πελτέ σε πήλινο κουρούπι4  που συμπλήρωνε το κενό του με ελαιόλαδο».
Τις υπόλοιπες ντομάτες τις έκανε σάλτσα, «έπλενε και έτριβε τις ντομάτες στον τρίφτη, σούρωνε τον πολτό για να φύγουν τα πολλά υγρά.  Στο τσουκάλι5 έβαζε τον πολτό και τον σιγόβραζε για αρκετή ώρα (περίπου 1 ώρα).  Ανακάτευε συχνά για να μη κολλήσει, αλάτιζε και άφηνε τη σάλτσα να σιγοβράσει για να εξατμιστούν τα υγρά της. Γέμιζε τα βάζα με τη σάλτσα ντομάτας και συμπλήρωνε το κενό στο βάζο με ελαιόλαδο».
Τα αποθήκευε στο κατωσόρι  και είχε όλο το χειμώνα ντομάτα…
Αφού μάζευε και το τελευταίο κηπικό η γιαγιά, ο παππούς ετοίμαζε τα χειμερινά κηπικά βάζοντας μπόλικη κοπριά και σκάβοντας με τη σκαλίδα6 το χώμα στο κηπούλι7. Φύτευε κάθε λογής λαχανικά: λάχανα, κεντανέ, γούλα, κουνουπίδι, ραπανάκια, φρέσκα κρεμμύδια και στην παραβολή8 φύτευε τις αγκινάρες, που ξεφύτρωναν με τα πρωτοβρέξα9.

Από την Λένα Ηγουμενάκη

1.Κατωσόρι: υπόγειος, αποθηκευτικός χώρος σπιτιού
2.Μπελονιάζω: περνώ τη κλωστή από το βελόνι
3.Τσαντίλα: λεπτό ύφασμα
4.Κουρούπι: πήλινο δοχείο
5.Τσουκάλι: κατσαρόλα
6.Σκαλίδα: Σκαλιστήρι, είδος κασμά
7.Κηπούλι: μικρός κήπος
8.Παραβολή: τα σύνορα του χωραφιού
9.Πρωτοβρέξα: περίοδος των πρώτων βροχών του φθινοπώρου

Related Posts

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ

Είναι απίστευτο με πόσα υλικά μπορείτε να εμπλουτίσετε τη ζύμη αυτή! Εκτός από τα υλικά που σας δίνω παρακάτω, μπορείτε να βάλετε και διάφορα μυρωδικά, ξερά και καλοτριμμένα, όπως ρίγανη…

ΤΟ TOP 10 ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΓΛΥΚΩΝ!

ΤΟ TOP 10 ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΓΛΥΚΩΝ!

Με ξέρετε τώρα για την αδυναμία μου στη Γαλλία αλλά και για τα γλυκά της! Είναι μια χώρα γνωστή για την υψηλή γαστρονομία της. Κάθε περιοχή είναι γεμάτη με παλιές και νόστιμες συνταγές που δίνονται από γενιά σε γενιά. Από το ορεκτικό έως και το […]



Subscribe