ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ
Πιάτο με έντονες οξύτητες για όσους αγαπούν τα δυνατά αρώματα. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα εσπεριδοειδή επιλέγοντας γκρέιπφρουτ, λάιμ, σαγκουίνι, κίτρο...
Υλικά
- 30 ml ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 1000 ml (περίπου) λαχανικών, καυτός
- 300 γρ. ρύζι Καρολίνα ή αρμόριο
- 80 ml λικέρ πορτοκάλι
- χυμός & ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- χυμός & ξύσμα από 1 λεμόνι
- χυμός & ξύσμα από 1 μανταρίνι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Για το τελείωμα
- 30 γρ. βούτυρο
- 50 γρ. πεκορίνο, τριμμένο
- 50 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο
Διαδικασία
- Βήμα 1 Βάζω το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθούν και προσθέτω το κρεμμύδι. Σοτάρω για 3-4 λεπτά μέχρι να μαραθεί και προσθέτω το ρύζι. Συνεχίζω το σοτάρισμα ανακατεύοντας μέχρι να γυαλίσει το ρύζι και να γίνει διάφανο. Σβήνω με το λικέρ πορτοκάλι και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ξεκινάω να ρίχνω τον καυτό ζωμό με μια κουτάλα της σούπας και προσθέτω κουταλιές μόνο όταν δω ότι έχει απορροφηθεί η προηγούμενη δόση. Η διαδικασία αυτή θα κρατήσει περίπου 20 λεπτά.
- Βήμα 2 Προσθέτω τους χυμούς το φρούτων, αφήνω να βράσει για 2 λεπτά το ριζότο και αποσύρω το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτω τα ξύσματα, το βούτυρο, το κουκουνάρι και το πεκορίνο. Ανακατεύω καλά και σερβίρω αμέσως.