Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

tσουρεκια με μελι & πορτοκαλι

Αξιολογήσεις 4 από 1 ψήφους
Cooking Method
Courses
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 40 λεπ Cook Time: 40 λεπ Rest Time: 1 λεπ Total Time: 1 ώρα 21 λεπτά.
Servings 2
Best Season Για όλες τις εποχές
Περιγραφή
Η επιλογή του μελιού είναι καθοριστικής σημασίας. Επιλέξτε ένα έντονο πευκόμελο ή ένα «δυνατό» ανθόμελο που θα αφήσουν το άρωμά τους στο τσουρέκι.
Υλικά
    Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:
  • 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι Μύλοι Δάκου
  • 150 γρ. νερό χλιαρό
  • 30 γρ. μαγιά νωπή ή 15 γρ. ξηρή
  • 125 γρ. μέλι
  • 2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • ½ κουτ. γλυκού μαχλέπι τριμμένο
  • 1 βανίλια
  • 1/3 κουτ. γλυκού κακουλέ τριμμένο
  • Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
  • 125 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 ασπράδι αυγού, ελαφρά χτυπημένο για το άλειμμα
  • Αμύγδαλα φιλέ ή τριμμένο φιστίκι Αιγίνης
Οδηγίες
    Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε είναι:
  1. blank

    \n \n \n \n

    Στον κάδο του μίξερ βάζω το χλιαρό νερό και το μέλι και ανακατεύω μέχρι να λιώσει. Προσθέτω τη μαγιά ανακατεύω να διαλυθεί εντελώς και προσθέτω το αλεύρι χωρίς όμως να το ανακατέψω. Αφήνω τη λεκάνη στην άκρη για 30 λεπτά περίπου.

  2. blankΠροσθέτω στον κάδο τα αυγά, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι, τη βανίλια, το αλάτι και το κακουλέ. Ζυμώνω με τον γάντζο μέχρι να δημιουργηθεί μια ενιαία ζύμη. Ίσως να χρειαστεί λίγο επιπλέον αλεύρι (εξαρτάται από το μέγεθος των αυγών) αν η ζύμη είναι αρκετά ρευστή.
  3. blankΞεκινάω να προσθέτω το λιωμένο βούτυρο σε μικρές δόσεις συνεχίζοντας να ζυμώνω με τον γάντζο μέχρι να ενωθεί στη ζύμη. Αφού απορροφηθεί το βούτυρο (θα χρειαστεί λίγος χρόνος, γιατί η ζύμη θα «γλυστράει» στο βούτυρο, αλλά στο τέλος θα ενσωματωθεί) αφήνω τη ζύμη να «δουλευτεί» για 10-12 λεπτά, μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα να τυλιχτεί στον γάντζο και να «ακούγετε» ότι χτυπάει στα τοιχώματα σαν χαστούκι. Σκεπάζω τη ζύμη και την αφήνω σε ζεστό μέρος για 1-1½ ώρα να φουσκώσει*.
  4. blankΑδειάζω τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και κόβω σε 2 ίσα μέρη. Κόβω το κάθε μέρος σε 3 κομμάτια και πλάθω σε μακριά κορδόνια τα οποία πλέκω σε κοτσίδα.
  5. blankΠροθερμαίνω το φούρνο στους 150°C με αέρα. Μεταφέρω τα τσουρέκια σε λαμαρίνα, τα σκεπάζω και τα αφήνω για 30 λεπτά να φουσκώσουν. Τα αλείφω με χτυπημένο ασπράδι και πασπαλίζω με αμύγδαλα φιλέ ή τριμμένο φυστίκι. Ψήνω τα τσουρέκια για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

    *Εάν μπορείτε ακολουθήστε για τα στάδια του φουσκώματος, την τεχνική που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες φουρνάρηδες, στοφάροντας τη ζύμη. Ανάψτε το φούρνο στους 50°C και αφήστε τον να ζεσταθεί. Βάλτε στην βάση του ένα μεταλλικό μπολ με βραστό νερό και βάλτε τη λεκάνη με το ζυμάρι επάνω στη σχάρα. Σβήστε το φούρνο και αφήστε το ζυμάρι να «στοφαριστεί» μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Επαναλάβετε τη διαδικασία αφού έχετε πλέξει τα τσουρέκια σε κοτσίδες.
Διατροφικά Στοιχεία

Μέγεθος μεριδίων 1

Μερίδες 2


Ποσότητα ανά μερίδα
Θερμίδες 200
Θερμίδες απο λίπη 1
% Ημερήσια Τιμή *
Ολικά λίπη 1g2%
Κορεσμένα λίπη 1g5%
Τρανς λιπαρά 1g
Χοληστερόλη 1mg1%
Νάτριο 1mg1%
Ποτάσσιο 1mg1%
Ολικοί Υδατάνθρακες 1g1%
Φυτικές Ίνες 1g4%
Σάκχαρα 1g
Πρωτεϊνη 1g2%

Βιταμίνη Α 1%
Βιταμίνη C 1%
Ασβέστιο 1%
Σίδηρο 1%
Βιταμίνη D 1%
Βιταμίνη Ε 1%
Βιταμίνη Κ 1%
Θιαμίνη 1%
Ριβοφλαβίνη (Β2) 1%
Νιασίνη 1%
Βιταμίνη Β6 1%
Φυλλικό οξύ 1%
Βιταμίνη Β12 1%
Βιταμίνη Η (Β7) 1%
Παντοθενικό Οξύ (Β5) 1%
Φώσφορος 1%
Ιώδιο 1%
Μαγνήσιο %
Ψευδάργυρος %
Σελήνιο 1%
Χαλκός 1%
Μαγγάνιο 1%
Χρώμιο 1%
Μολυβδαίνιο 1%
Χλωρίδιο 1%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs / Οι εκατοστιαίες ημερήσιες τιμές βασίζονται σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Η ημερήσια αξία σας μπορεί να είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη ανάλογα με τις ανάγκες σας σε θερμίδες.

Keywords: tσουρεκια μελι πορτοκαλι

Σας ευχαριστώ!