Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Τσουρέκι Πασχαλινό, αρωματικό

Τσουρέκι Πασχαλινό, αρωματικό
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 45 λεπ Rest Time: 3 ώρα Total Time: 4 ώρες 15 λεπτά.
Servings 1
Υλικά
  • 180 ml φρέσκο γάλα
  • 50 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι, καλά κοπανισμένο στο γουδί (το βρίσκουμε σε μπαχαράδικα και στα σούπερ μάρκετ, ιδιαίτερα την περίοδο του Πάσχα)
  • ½ κουτ. γλυκού σκόνη μαστίχας
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
  • 2 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή αλεύρι παραδοσιακό, για ψωμί, πίτες και τσουρέκι -θα το βρούμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ)
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι (ή 50 γρ. φιλέ αμυγδάλου)
Εκτέλεση
  1. Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας καλά με μια ξύλινη κουτάλα και ελέγχω τη θερμοκρασία με ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής: δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 40°C. Αν δεν έχετε θερμόμετρο βάζετε το δάχτυλό σας στο γάλα –πρέπει να νιώθετε το γάλα ζεστό και να το αντέχετε για αρκετά δευτερόλεπτα.

  2. Αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτω τη μαγιά, ανακατεύω ξανά και τέλος ρίχνω το αυγό και τον 1 κρόκο. Ανακατεύω ξανά με το σύρμα μέχρι να φτιάξω λείο μείγμα και το αδειάζω σε μια λεκάνη (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου). Αρχίζω να ρίχνω σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύω με το χέρι (ή ζυμώνω με το εξάρτημα «γάντζος» του μίξερ), μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να σχηματιστεί μια μέτρια ζύμη.

  3. Τη ζυμώνω για 7 - 8 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει από τα χέρι (στο μίξερ χρειάζεται λιγότερο διάστημα και η ζύμη είναι έτοιμη όταν αρχίσει να τυλίγεται ολόκληρη γύρω από τον γάντζο). Πλάθω τη ζύμη σε μπάλα μέσα στη λεκάνη, τη σκεπάζω με μια λεπτή κουβέρτα ή με καθαρές βαμβακερές πετσέτες και αφήνω τη λεκάνη σε ένα σχετικά ζεστό μέρος (σε ηλιόλουστο παράθυρο ή κοντά σε πηγή θερμότητας), μακριά από ρεύματα αέρα. Αφήνω εκεί τη ζύμη για 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ξεσκεπάζω τη ζύμη και τη χωρίζω σε 3 ίσα μέρη. Πλάθω το καθένα σε μακρόστενο ρολό, τα ενώνω όλα στη μία τους άκρη και τα πλέκω σε κοτσίδα.

  4. Στρώνω με λαδόκολλα ένα ταψί, μεταφέρω εκεί το τσουρέκι και σκεπάζω το ταψί ξανά με μια κουβέρτα ή με πετσέτες. Το αφήνω ξανά σε ζεστό μέρος για άλλη 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει.

  5. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Αλείφω την επιφάνεια του τσουρεκιού με τον δεύτερο κρόκο και πασπαλίζω με το σουσάμι (ή με το φιλέ αμυγδάλου). Βάζω το ταψί στο φούρνο και ψήνω το τσουρέκι για περίπου 45 λεπτά, μέχρι η επιφάνειά του να ροδίσει καλά και να γυαλίσει.

Keywords: τσουρέκι πασχαλινό

Σας ευχαριστώ!