Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Τάρτα με ψητή κολοκύθα και απάκι

Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method ,
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 1 ώρα Cook Time: 40 λεπ Total Time: 1 ώρα 40 λεπτά.
Servings 4
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
    Για τη βάση
  • 80 γρ. βούτυρο, κομμένο σε μικρούς κύβους, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα
  • 180 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 250 γρ. αλεύρι βιολογικό δίκοκκο ολικής, Μύλοι Δάκου
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για την ταρτιέρα
  • Για τη γέμιση
  • 1 κιλό ψίχα κολοκύθας, σε κύβους των 2 εκ.
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • 3 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 60 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 250 γρ. απάκι, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 200 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
  • 100 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγα κλαδάκια φρέσκο θυμάρι, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
    Για τη βάση
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω με μια σπάτουλα το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει και να αποκτήσει μορφή κρέμας. Προσθέτω το αλάτι και το γιαούρτι και ανακατεύω για λίγο, μέχρι να αναμειχθούν απλώς τα υλικά. Κοσκινίζω το αλεύρι επάνω από το μπολ με το βούτυρο, «δουλεύοντας» παράλληλα τα υλικά με τα δάχτυλά μου, ώστε να αποκτήσω μια ομοιογενή ζύμη. Την πλάθω σε μπάλα, την τυλίγω με διάφανη μεμβράνη και την βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον πριν την χρησιμοποιήσω.
    Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.

  2. Ξετυλίγω τη ζύμη επάνω σε μια επίπεδη και ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγω με τον πλάστη σε φύλλο διαμέτρου 30 εκ., δηλαδή λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο της ταρτιέρας.

  3. Λαδώνω την ταρτιέρα με τη 1 κουτ. σούπας λάδι και στρώνω το φύλλο στο σκεύος, καλύπτοντας τα τοιχώματα. Τρυπάω διάσπαρτα με ένα πηρούνι και ψήνω την άδεια ζύμη για 15 λεπτά.

  4. Για τη γέμιση
  5. Στρώνω μια λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί και απλώνω εκεί τους κύβους κολοκύθας. Ραντίζω με το ελαιόλαδο και πασπαλίζω με την πάπρικα.  Τους ψήνω για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
    Αδειάζω τους ψημένους κύβους στην άδεια ταρτιέρα και σκορπίζω το απάκι.

  6. Τάρτα με ψητή κολοκύθα και απάκι

    Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τα αυγά, το γιαούρτι, τα τυριά και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύω καλά. Αδειάζω το μείγμα στην ταρτιέρα και ψήνω στο φούρνο για 40 λεπτά. Σερβίρω την τάρτα στολίζοντας με κλαδάκια φρέσκο θυμάρι.

Keywords: ταρτα ψητη κολοκυθα απακι

Σας ευχαριστώ!