Print Options:

Τάρτα με πορτοκάλια

Ratings 4 from 1 votes
Cooking Method
Cuisine
Time
Prep Time: 25 min Cook Time: 50 min Total Time: 1 hr 15 mins
Servings 6
Υλικά
  • 1 φύλλο έτοιμη ζύμη σφολιάτα (ή 1 φύλλο ζύμης μπριζέ για γλυκιά τάρτα*)
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο (όχι καυτό)
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 100 ml χυμός πορτοκαλιού
  • 4 – 5 σταγόνες εσάνς πορτοκαλιού (το βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, ζαχαροπλαστεία και καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής- εναλλακτικά χρησιμοποιούμε 1 σφηνάκι λικέρ πορτοκάλι)
  • 250 γρ. αμυγδαλόσκονη (τη βρίσκουμε συσκευασμένη, στα σούπερ μάρκετ και σε ζαχαροπλαστεία)
  • 5 μεγάλα και γλυκά πορτοκάλια, ξεφλουδισμένα και χωρισμένα στις φέτες τους, τις οποίες καθαρίζουμε καλά από τις λευκές ίνες και τις μεμβράνες
  • 2 κουτ. σούπας κουκουνάρια
  • ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Ντύνω με λαδόκολλα το εσωτερικό ένα ρηχό ταψάκι 24x24 εκ., καλύπτοντας καλά και τα τοιχώματα. Τραβάω απαλά το φύλλο σφολιάτας με τα δάχτυλά μου (ή το απλώνω με τον πλάστη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια) μέχρι να αποκτήσει όσο πιο τετράγων σχήμα γίνεται και πάχος περίπου ½ εκ. Το απλώνω μέσα στο ταψάκι και το εφαρμόζω καλά στον πυθμένα και στα τοιχώματα. Με ένα μαχαίρι κόβω όση ζύμη εξέχει.

  2. Χτυπάω με το μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και το μείγμα να γίνει πυκνόρρευστο. Προσθέτω τα αυγά ένα-ένα, χωρίς να σταματήσω το χτύπημα και στη συνέχεια ρίχνω το χυμό πορτοκαλιού, το εσάνς (ή το λικέρ) και την αμυγδαλόσκονη, πάντα χτυπώντας, μέχρι να φτιάξω μια λεία κρέμα. Τέλος, ρίχνω τα κουκουνάρια και ανακατεύω.

  3. Αδειάζω την κρέμα στη φόρμα και την απλώνω ομοιόμορφα στη ζύμη. Στην επιφάνεια της κρέμας τοποθετώ με ωραίο τρόπο τις φέτες των πορτοκαλιών. Βάζω την τάρτα στο φούρνο και την ψήνω για περίπου 50 λεπτά. Την αφήνω να κρυώσει και να γίνει χλιαρή, την πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και τη σερβίρω.

Note

*Για να φτιάξουμε ζύμη μπριζέ για γλυκιά τάρτα: Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ 190 γρ. μαλακωμένο βούτυρο, μέχρι να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε 50 γρ. ζάχαρη, 2 κρόκους από βιολογικά αυγά και 50 γρ. γάλα, μέχρι να γίνουν ομοιογενές μείγμα. Σταδιακά, ρίχνουμε 250 γρ. κοσκινισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις, χτυπώντας ασταμάτητα, ώσπου να φτιάξουμε μια ζύμη. Τη ζυμώνουμε για 3 - 4 λεπτά σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.

Keywords: τάρτα με πορτοκάλια

Σας ευχαριστώ!