Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

τάρτα με δύο πατάτες και μπλε τυρί δανίας

Tarta
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Cuisine
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 45 λεπ Rest Time: 1 λεπ Total Time: 1 ώρα 16 λεπτά.
Servings 4
Best Season Για όλες τις εποχές
Περιγραφή
Πολύ χορταστική και πεντανόστιμη τάρτα με πατάτες και γλυκοπατάτες αλλά και «δυνατό» μπλε τυρί Δανίας. Το γιαούρτι και το τυρί κρέμα κάνουν την γέμιση πιο βελούδινη και νόστιμη.
Υλικά
    Για τη ζύμη
    Για την γέμιση
    Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ. αγελαδινό βούτυρο Lurpak, κομμένο σε μικρούς κύβους, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα + λίγο επιπλέον για το άλειμμα της ταρτιέρας
  • 1 κρόκος αυγού, κατά προτίμηση βιολογικού
  • 50 ml νερό
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 πατάτες μέτριες
  • 2 γλυκοπατάτες μικρές
  • 3 αυγά
  • 200 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα Arla
  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 150 ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά, Arla
  • 6 φέτες Castello Burger blue Slices
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
    Για τη ζύμη:
  1. blank Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω με μια σπάτουλα το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει και να αποκτήσει μορφή κρέμας. Προσθέτω το αλάτι, τον κρόκο και το νερό και συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά. Κοσκινίζω το αλεύρι επάνω από το μπολ με το βούτυρο, «δουλεύοντας» παράλληλα τα υλικά με τα δάχτυλά μου, ώστε να αποκτήσω μια ομοιογενή ζύμη. Την πλάθω σε μπάλα, την τυλίγω με διάφανη μεμβράνη και την βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον πριν την χρησιμοποιήσω.
  2. Για την γέμιση:
  3. blank Καθαρίζω την 1 πατάτα και την 1 γλυκοπατάτα και τις κόβω σε μικρούς κύβους. Βάζω τους κύβους σε μια κατσαρόλα, προσθέτω νερό όσο να τις σκεπάσω και βράζω για 10 λεπτά. Τις αδειάζω σε σουρωτήρι και τις κρατάω στην άκρη.
  4. blankΚαθαρίζω τις δεύτερες πατάτες και τις τρίβω στο ψιλό του τρίφτη. Τις μεταφέρω σε ένα σουρωτήρι, αλατίζω και τις αφήνω να βγάλουν τα υγρά τους.
  5. blankΣε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το σύρμα τα αυγά, το τυρί κρέμα, το γιαούρτι, την κρέμα γάλακτος και αλατοπίπερο. Μεταφέρω τις τριμμένες πατάτες σε μια καθαρή πετσέτα και στίβω καλά για να φύγουν όλα τα υγρά τους. Ρίχνω τις πατάτες στην κρέμα και ανακατεύω.
  6. Για την τάρτα:
  7. blank Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Ξετυλίγω τη ζύμη και την αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου για 15 λεπτά για να ζεσταθεί ελαφρώς και να μαλακώσει. Επάνω σε μια επίπεδη και ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγω με τον πλάστη σε φύλλο διαμέτρου 26 εκ. και την στρώνω σε μια βουτυρωμένη ταρτιέρα 22 εκ. Ρίχνω τις βρασμένες πατάτες και τις σκορπίζω σε όλη την τάρτα. Αδειάζω την κρέμα και ψήνω την τάρτα για 35 λεπτά. Βγάζω την τάρτα από το φούρνο και απλώνω τις φέτες τυριού. Επαναφέρω στο φούρνο για 10 λεπτά ακόμη μέχρι να λιώσουν.
  8. blankΣερβίρω την τάρτα χλιαρή ή κρύα.
Διατροφικά Στοιχεία

Μέγεθος μεριδίων 1

Μερίδες 4


Ποσότητα ανά μερίδα
Θερμίδες 200
Θερμίδες απο λίπη 1
% Ημερήσια Τιμή *
Ολικά λίπη 1g2%
Κορεσμένα λίπη 1g5%
Τρανς λιπαρά 1g
Χοληστερόλη 1mg1%
Νάτριο 1mg1%
Ποτάσσιο 1mg1%
Ολικοί Υδατάνθρακες 1g1%
Φυτικές Ίνες 1g4%
Σάκχαρα 1g
Πρωτεϊνη 1g2%

Βιταμίνη Α 1%
Βιταμίνη C 1%
Ασβέστιο 1%
Σίδηρο 1%
Βιταμίνη D 1%
Βιταμίνη Ε 1%
Βιταμίνη Κ 1%
Θιαμίνη 1%
Ριβοφλαβίνη (Β2) 1%
Νιασίνη 1%
Βιταμίνη Β6 1%
Φυλλικό οξύ 1%
Βιταμίνη Β12 1%
Βιταμίνη Η (Β7) 1%
Παντοθενικό Οξύ (Β5) 1%
Φώσφορος 1%
Ιώδιο 1%
Μαγνήσιο %
Ψευδάργυρος %
Σελήνιο 1%
Χαλκός 1%
Μαγγάνιο 1%
Χρώμιο 1%
Μολυβδαίνιο 1%
Χλωρίδιο 1%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs / Οι εκατοστιαίες ημερήσιες τιμές βασίζονται σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Η ημερήσια αξία σας μπορεί να είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη ανάλογα με τις ανάγκες σας σε θερμίδες.

Keywords: τάρτα δύο πατάτες μπλε τυρί δανίας

Σας ευχαριστώ!