Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Σκορδαλιά μαύρη με ρώσικα μπλινί

Σκορδαλιά μαύρη με ρώσικα μπλινί

<!-- [lt_recipe name=|ΜΑΥΡΗ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΜΕ ΡΩΣΙΚΑ ΜΠΛΙΝΙ| servings=|4| prep_time=|30M| cook_time=|20M| total_time=|30M| summary=|Τα μπλινί είναι οι αυθεντικές, παραδοσιακές ρωσικές κρέπες. Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές, ωστόσο η βασική συνταγή έχει σαν βάση το κουρκούτι από μαγιά, που φουσκώνει και αφρίζει. Τα μπλινί σερβίρονται με χίλιους δύο τρόπους. Εγώ σας δίνω τον πιο εντυπωσιακό. Η μαύρη σκορδαλιά είναι μια συνταγή που εμπνεύστηκα όταν πρωτοδοκίμασα τον πολτό μαύρου σκόρδου. Δίνει ήπια αλλά τέλεια γεύση και εντυπωσιακό χρώμα.| print=|yes| ingredients=|Για τα μπλινί;50 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες;1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρώς χτυπημένο;½ κουτ. γλυκού ζάχαρη;½ κουτ. γλυκού αλάτι;130-150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις;1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο;2/3 κουτ. σούπας ξερή μαγιά;1/3 ματσάκι σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο;2 κουτ. σούπας ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα;Για την μαύρη σκορδαλιά;½ φραντζόλα ψωμί μπαγιάτικο (2 – 3 ημερών);2 κουτ. σούπας κοφτές κρέμα μαύρου σκόρδου (θα το βρείτε σε μεγάλα deli);2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό;2 κουτ. σούπας πετιμέζι;½ φλιτζ. τσαγιού καρυδόψυχα;1 φλιτζ. τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο;αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι| ]Για τα μπλινί: Σε μια λεκανίτσα ρίχνω το γάλα, το αυγό, τη ζάχαρη, το σχοινόπρασο και το αλάτι και ανακατεύω καλά με το σύρμα. Ρίχνω το αλεύρι, σε δόσεις, χτυπώντας ασταμάτητα με το σύρμα, μέχρι να φτιάξω ένα πυκνό, παχύ χυλό, χωρίς κομπαλάκια. Προσθέτω τη μαγιά και το ελαιόλαδο και ανακατεύω καλά. Σκεπάζω το λεκανάκι με μια πετσέτα και το αφήνω για 30 λεπτά σε ένα σχετικά ζεστό μέρος του σπιτιού, μέχρι ο χυλός να διογκωθεί και να αφρίσει στην επιφάνειά του.;Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά. Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνω κουταλιές από τον χυλό στο λάδι και με τη ράχη της κουτάλας τον απλώνω για να γίνει κυκλικός και λεπτός. Για ένα μεγάλο μπλινί βάζω 1 γεμάτη κουταλιά, ενώ για μικρά μπλινί-μεζεδάκια βάζω 1/3 της κουταλιάς ή και λιγότερο. Τηγανίζω τα μπλινί για 1 – 2 λεπτά, μέχρι να πάρει η χρώμα η κάτω πλευρά. Με μια σπάτουλα τα γυρίζω και τα τηγανίζω για άλλα 1 – 2 λεπτά.;Τα βγάζω και τα στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.;Για τη σκορδαλιά: Με ένα μαχαίρι αφαιρώ την κόρα του ψωμιού. Κομματιάζω την ψίχα και τη μουσκεύω για μερικά λεπτά σε κρύο νερό. Τη στύβω καλά με τα χέρια μου αλλά όχι πολύ σφικτά.;Ρίχνω στον κάδο του μπλέντερ την ψίχα, το μαύρο σκόρδο, τα καρύδια, το ξίδι, το πετιμέζι, αλάτι και πιπέρι, και πολτοποιώ τα υλικά μέχρι να φτιάξω μια πάστα λεία και ομοιογενή, όχι πολύ σφικτή. Ρίχνω σταδιακά και το ελαιόλαδο, χτυπώντας ασταμάτητα, μέχρι το μείγμα να γίνει ακόμα πιο αφράτο και λείο. Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω και αφήνω κατά μέρος.[/lt_recipe] -->

Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 20 λεπ Total Time: 50 λεπτά.
Servings 4
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
    Για τα μπλινί
  • 50 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρώς χτυπημένο
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 130-150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2/3 κουτ. σούπας ξερή μαγιά
  • 1/3 ματσάκι σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
  • Για την μαύρη σκορδαλιά
  • ½ φραντζόλα ψωμί μπαγιάτικο (2 – 3 ημερών)
  • 2 κουτ. σούπας κοφτές πάστα μαύρου σκόρδου (την πάστα μαύρου σκόρδου την βρίσκω σε deli, καταστήματα βιολογικών προϊόντων αλλά και σε μεγάλα μπαχαράδικα)
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • 2 κουτ. σούπας πετιμέζι
  • ½ φλιτζ. τσαγιού καρυδόψυχα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Για τα μπλινί
  1. Σε μια λεκανίτσα ρίχνω το γάλα, το αυγό, τη ζάχαρη, το σχοινόπρασο και το αλάτι και ανακατεύω καλά με το σύρμα. Ρίχνω το αλεύρι, σε δόσεις, χτυπώντας ασταμάτητα με το σύρμα, μέχρι να φτιάξω ένα πυκνό, παχύ χυλό, χωρίς κομπαλάκια. Προσθέτω τη μαγιά και το ελαιόλαδο και ανακατεύω καλά. Σκεπάζω το λεκανάκι με μια πετσέτα και το αφήνω για 30 λεπτά σε ένα σχετικά ζεστό μέρος του σπιτιού, μέχρι ο χυλός να διογκωθεί και να αφρίσει στην επιφάνειά του.

  2. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά. Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνω κουταλιές από τον χυλό στο λάδι και με τη ράχη της κουτάλας τον απλώνω για να γίνει κυκλικός και λεπτός. Για ένα μεγάλο μπλινί βάζω 1 γεμάτη κουταλιά, ενώ για μικρά μπλινί-μεζεδάκια βάζω 1/3 της κουταλιάς ή και λιγότερο. Τηγανίζω τα μπλινί για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να πάρει η χρώμα η κάτω πλευρά. Με μια σπάτουλα τα γυρίζω και τα τηγανίζω για άλλα 1 - 2 λεπτά.
    Τα βγάζω και τα στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

  3. Για τη σκορδαλιά
  4. Με ένα μαχαίρι αφαιρώ την κόρα του ψωμιού. Κομματιάζω την ψίχα και τη μουσκεύω για μερικά λεπτά σε κρύο νερό. Τη στύβω καλά με τα χέρια μου αλλά όχι πολύ σφικτά.

  5. Ρίχνω στον κάδο του μπλέντερ την ψίχα, την πάστα μαύρου σκόρδου, τα καρύδια, το ξίδι, το πετιμέζι, αλάτι και πιπέρι, και πολτοποιώ τα υλικά μέχρι να φτιάξω μια πάστα λεία και ομοιογενή, όχι πολύ σφικτή. Ρίχνω σταδιακά και το ελαιόλαδο, χτυπώντας ασταμάτητα, μέχρι το μείγμα να γίνει ακόμα πιο αφράτο και λείο. Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω και αφήνω κατά μέρος.

Keywords: μαυρη σκορδαλια ρωσικα μπλινι

Σας ευχαριστώ!