Print Options:

Σεφταλιές κυπριακές με πατάτες αντιναχτές

Cooking Method ,
Time
Prep Time: 40 min Cook Time: 20 min Rest Time: 2 hour Total Time: 3 hrs
Servings 4
Υλικά
    Για τις σεφταλιές
  • 400 γρ. χοιρινό κιμά (από μπούτι)
  • 400 γρ. αρνίσιο κιμά (από μπούτι)
  • 2 κρεμμύδια ξερά, τριμμένα στον τρίφτη
  • 4 φέτες από ξερό χωριάτικο ψωμί, μουσκεμένες και καλά στυμένες
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3 σκέπες (μπόλιες) αρνίσιες
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ξύδι λευκό, για το μούλιασμα
  • Γιαούρτι στραγγιστό, για το σερβίρισμα
  • Για τις πατάτες
  • 1 κιλό πατατούλες μικρές, Κύπρου, κατά προτίμηση βιολογικές, πλυμμένες με τη φλούδα τους, ή μεγαλύτερες κομμένες στη μέση
  • 400 ml κρασί κόκκινο
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε κόκκους, χοντροσπασμένους
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι χοντρό
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
    Για τις σεφταλιές
  1. Βάζω τις μπόλιες σε μια λεκανίτσα, προσθέτω χλιαρό νερό μέχρι να σκεπαστούν. Ρίχνω περίπου το ξύδι και τις αφήνω για 2 ώρες να μαλακώσουν.

  2. Βάζω σε ένα μπολ τον κιμά, τα κρεμμύδια, το ψωμί, τον μαϊντανό, τα μπαχαρικά, αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ζυμώνω για 5 λεπτά περίπου μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά. Σκεπάζω το μπολ με μεμβράνη και αφήνω το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα.

  3. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις.
    Βγάζω τις μπόλιες από το νερό, τις στραγγίζω καλά και τις κόβω σε μακρόστενα κομμάτια. Πλάθω το μείγμα το κιμά σε μακρουλά μπιφτεκάκια και τυλίγω το καθένα με ένα κομμάτι μπόλια.

  4. Τοποθετώ μια σχάρα επάνω σε μια λαμαρίνα, την λαδώνω ελαφρά και τοποθετώ εκεί τις σεφταλιές. Βάζω τη λαμαρίνα στο φούρνο και προσθέτω 1 ποτήρι νερό μέσα στη λαμαρίνα (με τον τρόπο αυτό θα σταλάζει το λίπος χωρίς να δημιουργεί κάπνα). Ψήνω τις σεφταλιές για 20 λεπτά, γυρίζοντάς τες 1-2 φορές για να ψηθούν ολόγυρα.

  5. Για τις πατάτες
  6. Πλένω καλά τις πατατούλες τις βάζω σε μια κατσαρόλα με νερό και τις βράζω για 15 λεπτά. Τις στραγγίζω σε σουρωτήρι και τις αφήνω στην άκρη.

  7. Βάζω σε ένα μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά. Ρίχνω τις πατατούλες και τις τηγανίζω για 10-15 λεπτά ανακινώντας τακτικά το τηγάνι μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Σβήνω με το κρασί, αλατοπιπερώνω και προσθέτω τον κόλιανδρο. Μαγειρεύω για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά ανακινώντας το τηγάνι.

  8. Σερβίρω τις σεφταλιές με γιαούρτι στραγγιστό και τις αντιναχτές πατατούλες.

Σας ευχαριστώ!