Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Ρυζόπιτα γλυκιά με μαρμελάδα

Ρυζόπιτα γλυκιά με μαρμελάδα
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 20 λεπ Cook Time: 40 λεπ Total Time: 1 ώρα
Servings 10
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
  • 500 γρ. φύλλο κρούστας
  • 250 γρ. ελληνικό ρύζι, μεσόσπερμο γλασέ
  • 750 ml γάλα φρέσκο
  • 300 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 150 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 2 ξυλάκια κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 200 γρ. μαρμελάδα σύκο ή κάποια άλλη της αρεσκείας σας
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζω το γάλα, το ρύζι και λίγο αλάτι και μαγειρεύω σε χαμηλή φωτιά μέχρι το ρύζι να απορροφήσει όλα τα υγρά. Κατά διαστήματα ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει το ρύζι. Αποσύρω από την φωτιά, το σκεπάζω με μια πετσέτα και το αφήνω στην άκρη.

  2. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Βουτυρώνω καλά μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα διαμέτρου 24 εκ. Αλείφω με το λιωμένο βούτυρο τα μισά φύλλα και τα στρώνω τσαλακωτά στην βουτυρωμένη φόρμα καλύπτοντας βάση και τοιχώματα.

  3. Ξεσκεπάζω το ρύζι, πετάω τα ξυλάκια κανέλα και προσθέτω τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ανακατεύω καλά και αδειάζω το μισό μείγμα στη φόρμα. Ισιώνω καλά και προσθέτω τη μαρμελάδα σύκο. Την απλώνω να καλύψει όλη την επιφάνεια και προσθέτω το υπόλοιπο ρύζι.

  4. Βουτυρώνω καλά τα υπόλοιπα φύλλα και τα στρώνω τσαλακωτά σε όλη την επιφάνεια της πίτας. Αλείφω με όσο βούτυρο έχει απομείνει και ψήνω στο φούρνο για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

  5. Βγάζω από το φούρνο και αφήνω την πίτα να σταθεί για 15 λεπτά. Ξεφορμάρω και την αφήνω σε σχάρα να κρυώσει. Σερβίρω σε κομμάτια πασπαλίζοντας με ζάχαρη και κανέλα.

Keywords: ρυζόπιτα γλυκιά μαρμελάδα

Σας ευχαριστώ!