Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Ριζότο με καπνιστό βακαλάο και άνηθο

Ριζότο με καπνιστό βακαλάο και άνηθο
Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Cuisine
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 10 λεπ Cook Time: 30 λεπ Total Time: 40 λεπτά.
Servings 4
Best Season Για όλες τις εποχές
Υλικά
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • το λευκό μέρος από 1 πράσο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 300 γρ. ρύζι για ριζότο (αρμπόριο, καρναρόλι ή Καρολίνα Σερρών)
  • 400 γρ. βακαλάο καπνιστό, κομμένο σε χοντρά κομμάτια
  • 1.000 ml ζωμό λαχανικών
  • λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • ½ ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτω το ρύζι και το σοτάρω για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γυαλίσουν καλά οι κόκκοι του.

  2. Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνω μια δόση από το ζωμό που σιγοβράζει στη διπλανή κατσαρόλα. Ανακατεύω πολύ συχνά (όχι όμως και ασταμάτητα) με μια ξύλινη κουτάλα, πάντα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, μέχρι το υγρό να απορροφηθεί από το ρύζι.

  3. Συνεχίζω τη διαδικασία προσθέτοντας σταδιακά το ζωμό σε δόσεις, φροντίζοντας να ρίχνω κάθε δόση όταν η προηγούμενη έχει πια απορροφηθεί. Το ριζότο θα είναι έτοιμο σε περίπου 20 - 25 λεπτά, μέχρι να μελώσει όμορφα αλλά οι κόκκοι του ρυζιού να «κρατάνε» στο δόντι.

  4. Περίπου 5 λεπτά πριν αποσύρω από τη φωτιά ρίχνω στο ριζότο τον βακαλάο, αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύω απαλά.
    Σερβίρω το ριζότο αμέσως και πασπαλίζω με τον ψιλοκομμένο άνηθο.

Keywords: ριζοτο καπνιστος βακαλαος ανηθος

Σας ευχαριστώ!