Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

ψωμι ολικης αλεσης με συγκλινο και ελιες

Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Cuisine
Δυσκολία Για σχετικά έμπειρους
Χρόνος
Prep Time: 25 λεπ Cook Time: 1 ώρα Rest Time: 1 λεπ Total Time: 1 ώρα 26 λεπτά.
Servings 2
Best Season Για όλες τις εποχές
Περιγραφή
Ένα πεντανόστιμο ψωμί που μπορείτε να το προσαρμόσετε στις γεύσεις σας. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το σύγκλινο με κάποιο αλλαντικό τις αρεσκείας σας, αλλά κρατήστε τις ελιές που δίνουν πικάντικη γεύση.
Υλικά
    Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:
  • 1.200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης, Μύλοι Δάκου
  • 25 γρ. νωπή μαγιά, θρυμματισμένη
  • 800 ml περίπου χλιαρό νερό  
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη καστανή
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι
  • 150 γρ. σύγκλινο, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. ελιές, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
  • Φύλλα από 4-5 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη
Οδηγίες
    Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε είναι:
  1. blank Σε ένα μικρό μπολ βάζω τη μαγιά, τη ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό νερό. Ανακατεύω για να διαλυθεί η μαγιά και αφήνω στην άκρη για 15 λεπτά.
  2. blankΒάζω τον κάδο του μίξερ το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύω. Προσθέτω το ελαιόλαδο, το μείγμα της μαγιάς και ξεκινάω να ζυμώνω με τον γάτζο προσθέτοντας σταδιακά το υπόλοιπο νερό μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Συνεχίζω το ζύμωμα για 5-6 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική.
  3. blankΤη μεταφέρω σε ένα λαδωμένο, μεγάλο μπολ (ή σε μια λεκάνη), τη σκεπάζω με ένα καθαρό πανάκι και την αφήνω σε ένα σχετικά χλιαρό, ήσυχο μέρος, για περίπου 2 ώρες.
  4. blankΜεταφέρω τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνω με γρήγορες κινήσεις για μερικά δευτερόλεπτα για να ξεφουσκώσει λίγο. Προσθέτω τις ελιές, τη λούντζα και τη ρίγανη και ζυμώνω μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη.
  5. blankΧωρίζω τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη, τα πλάθω σε καρβέλια. Βάζω λίγο αλεύρι επάνω στον πάγκο και κυλάω τα ζυμάρια για να κολλήσουν με αρκετό αλεύρι. Τα τοποθετώ σε απόσταση μεταξύ τους σε μια λαμαρίνα (ή στο μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου), την οποία έχω στρώσει με λαδόκολλα.
  6. blankΤα ξανασκεπάζω με πετσέτες ή με μια ελαφριά κουβέρτα και τα βάζω ξανά σε ένα χλιαρό μέρος για άλλες 2 ώρες, μέχρι να φουσκώσουν καλά. Με ένα ξυράφι ή με κοφτερό μαχαίρι, χαράζω τα καρβέλια σε διάφορα σημεία.
  7. blankΠροθερμαίνω το φούρνο στους 200°C. Ψήνω τα καρβέλια για 15 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 40 λεπτά ακόμα. Τα βγάζω από το φούρνο, τα βάζω σχετικά γρήγορα σε μια σχάρα και τα αφήνω να κρυώσουν εντελώς πριν τα κόψω.
Διατροφικά Στοιχεία

Μέγεθος μεριδίων 1

Μερίδες 2


Ποσότητα ανά μερίδα
Θερμίδες 200
Θερμίδες απο λίπη 1
% Ημερήσια Τιμή *
Ολικά λίπη 1g2%
Κορεσμένα λίπη 1g5%
Τρανς λιπαρά 1g
Χοληστερόλη 1mg1%
Νάτριο 1mg1%
Ποτάσσιο 1mg1%
Ολικοί Υδατάνθρακες 1g1%
Φυτικές Ίνες 1g4%
Σάκχαρα 1g
Πρωτεϊνη 1g2%

Βιταμίνη Α 1%
Βιταμίνη C 1%
Ασβέστιο 1%
Σίδηρο 1%
Βιταμίνη D 1%
Βιταμίνη Ε 1%
Βιταμίνη Κ 1%
Θιαμίνη 1%
Ριβοφλαβίνη (Β2) 1%
Νιασίνη 1%
Βιταμίνη Β6 1%
Φυλλικό οξύ 1%
Βιταμίνη Β12 1%
Βιταμίνη Η (Β7) 1%
Παντοθενικό Οξύ (Β5) 1%
Φώσφορος 1%
Ιώδιο 1%
Μαγνήσιο %
Ψευδάργυρος %
Σελήνιο 1%
Χαλκός 1%
Μαγγάνιο 1%
Χρώμιο 1%
Μολυβδαίνιο 1%
Χλωρίδιο 1%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs / Οι εκατοστιαίες ημερήσιες τιμές βασίζονται σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων. Η ημερήσια αξία σας μπορεί να είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη ανάλογα με τις ανάγκες σας σε θερμίδες.

Keywords: ψωμι ολικης αλεσης συγκλινο ελιες

Σας ευχαριστώ!