Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Πίτα του βοσκού με κοτόπουλο και σπανάκι

Πίτα του βοσκού με κοτόπουλο και σπανάκι
Cooking Method
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 50 λεπ Cook Time: 43 λεπ Total Time: 1 ώρα 33 λεπτά.
Servings 6
Υλικά
  • 800 γρ. φιλέτο μπούτι κοτόπουλου Ελαιοπουλάκι, Αγγελάκης
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 3 κλωνάρια σέλερι
  • 1 μεγάλο καρότο
  • 1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης
  • 150 γρ. σπανάκι, ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 120 ml λευκό κρασί
  • 120 ml ζωμό κρέατος
  • 2 φύλλα δάφνης
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Για τον πουρέ
  • 1.200 γρ. πατάτες
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. βούτυρο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 80 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
Εκτέλεση
    Για το κοτόπουλο
  1. Καθαρίζω το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι και την πιπεριά και τα κόβω σε μικρούς κύβους. Κόβω το φιλέτο κοτόπουλο σε μικρά κυβάκια. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά. Ρίχνω το κοτόπουλο και σοτάρω για 6-7 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Βγάζω το κοτόπουλο με τρυπητή κουτάλα και ρίχνω στην κατσαρόλα το σέλερι, την πιπεριά, το κρεμμύδι και το καρότο. Αλατοπιπερώνω και σοτάρω για 5 λεπτά περίπου. Ρίχνω τον πελτέ και τον καβουρδίζω για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας.

  2. Σβήνω με το κρασί και «ξύνω» με ξύλινη κουτάλα τον πάτο της κατσαρόλας. Μαγειρεύω για 5 λεπτά και ρίχνω το κοτόπουλο, τον ζωμό και τη δάφνη. Αλατοπιπερώνω και μαγειρεύω για 6-8 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά και ρίχνω το σπανάκι. Ανακατεύω και αφήνω στην άκρη.

  3. Για τον πουρέ
  4. Σε μια κατσαρόλα βράζω τις πατάτες για 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις σουρώνω και τις ξεφλουδίζω. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω μαζί την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο.

  5. Λιώνω τις πατάτες με πρες πουρέ ή με τον μύλο λαχανικών και προσθέτω σε δόσεις το μείγμα κρέμα-βούτυρο. Αλατοπιπερώνω και ανακατεύω καλά.

  6. Για την συναρμολόγηση
  7. Πίτα του βοσκού με κοτόπουλο και σπανάκι

    Προθερμαίνω το φούρνο τους 200°C στις αντιστάσεις. Αδειάζω το μείγμα του κοτόπουλου σε ένα πυρίμαχο σκεύος και το απλώνω καλά. Μεταφέρω τον πουρέ επάνω στο κοτόπουλο και ισιώνω με μια σπάτουλα. Με ένα πηρούνι κάνω ραβδώσεις επάνω στον πουρέ (εναλλακτικά, μεταφέρω τον πουρέ σε σακούλα ζαχαροπλαστικής) και πασπαλίζω με την γραβιέρα.
    Ψήνω την πίτα του βοσκού για 45 λεπτά.

Keywords: πίτα του βοσκού, κοτόπουλο, φιλέτο μπούτι, ελαιοπουλάκι, σπανάκι,

Σας ευχαριστώ!