Ρυθμίσεις Εκτύπωσης:

Πατατόπιτα με σπανάκι και τυριά

Αξιολογήσεις 5 από 1 ψήφους
Cooking Method
Δυσκολία Για αρχάριους
Χρόνος
Prep Time: 30 λεπ Cook Time: 1 ώρα Total Time: 1 ώρα 30 λεπτά.
Servings 6
Υλικά
    Για τις πατάτες
  • 1 κιλό πατάτες
  • 2 κουτ. σούπας παρμεζάνα, τριμμένη
  • 40 ml γάλα
  • 2 αυγά
  • Μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για την γέμιση
  • 3-4 φέτες ζαμπόν (μπέικον, σαλάμι, προσούτο, ωμοπλάτη…)
  • 100 γρ. σπανάκι
  • 100 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
  • 3 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
  • 30 γρ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο + λίγο επιπλέον για την επιφάνεια
Εκτέλεση
    Για τις πατάτες
  1. Πλένω καλά τις πατάτες, τις βάζω σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό και τις βράζω για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν (ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθός τους). Τις στραγγίξω, τις ξεφλουδίζω και τις ρίχνω σε ένα μπολ. Πολτοποιώ τις πατάτες με το πρες πουρέ και προσθέτω το τυρί, το γάλα, τα αυγά, αλάτι, πιπέρι και φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο. Ανακατεύω καλά και αφήνω τον πουρέ στην άκρη.

  2. Για την πίτα
  3. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Στρώνω με αντικολλητικό χαρτί μια φόρμα διαμέτρου 20 εκ., καλύπτοντας τη βάση και τα τοιχώματα (να εξέχει από τη φόρμα). Αδειάζω την μισή ποσότητα του πουρέ και με ένα κουτάλι ισιώνω καλύπτοντας τη βάση αλλά και τα τοιχώματα σε ύψος περίπου 2-3 εκατοστά. Στρώνω το αλλαντικό, το σπανάκι και την τριμμένη μοτσαρέλα. Με ένα κουταλάκι ρίχνω τον υπόλοιπο πουρέ σε μικρές δόσεις για να καλύψω την επιφάνεια χωρίς όμως να ισιώσω. Αφήνω την επιφάνεια «άγρια» αλλά να καλύπτει εντελώς την γέμιση. Ανακατεύω το λιωμένο βούτυρο με την φρυγανιά και ρίχνω το μείγμα πασπαλιστά. Σκορπίζω λίγους κύβους βουτύρου ακόμη και ψήνω στο φούρνο για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να γίνει τραγανή η κρούστα.

Keywords: πατατόπιτα, σπανάκι, τυριά, μοτσαρέλα,

Σας ευχαριστώ!