Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το μίξερ το μαλακωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα ομοιογενές και ανοιχτόχρωμο μείγμα. Προσθέτω τα αυγά ένα-ένα, χωρίς να σταματήσω το χτύπημα, μέχρι να ενσωματωθούν τελείως στο μείγμα.
Στη συνέχεια προσθέτω το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάω για λίγο. Σταματάω τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτω σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας αρχικά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα, ενώ στη συνέχεια, καθώς θα σφίγγει το μείγμα, ζυμώνω με τα χέρια για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να φτιάξω μια μέτρια ζύμη.
Παίρνω τα 3/4 της ζύμης (αφήνω το υπόλοιπο 1/3 κατά μέρος, για τη διακόσμηση και το τυλίγω με διάφανη μεμβράνη για να μην ξεραθεί).
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC.
Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω το μεγάλο κομμάτι ζύμης με τον πλάστη, μέχρι να αποκτήσει διάμετρο περίπου 4 εκ. μεγαλύτερη από τη διάμετρο της φόρμας που θα χρησιμοποιήσω, και το πάχος της να είναι σχεδόν 2 εκ.
Αλείφω τη φόρμα με λίγο λιωμένο βούτυρο και στρώνω εκεί την ανοιγμένη ζύμη, εφαρμόζοντάς την καλά στον πυθμένα αλλά και στα τοιχώματα. Κόβω με ένα μαχαίρι τα περισσεύματα ζύμης. Απλώνω τη μαρμελάδα στη ζύμη και τη στρώνω ομοιόμορφα.
Χωρίζω τη ζύμη που άφησα κατά μέρος σε 4 ίσα κομμάτια και πλάθω το καθένα σε μακρόστενο «κορδόνι». Τα βάζω χιαστί επάνω στην μαρμελάδα, φτιάχνοντας δηλαδή τη χαρακτηριστική διακόσμηση της κλασικής πάστα φλώρα.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύω με ένα πιρούνι τον κρόκο αυγού με 1 κουτ. σούπας νερό και με ένα πινελάκι αλείφω τα «κορδόνια» ζύμης με το μείγμα αυτό, ώστε να ροδίσουν όμορφα με το ψήσιμο και να γυαλίσουν.
Ψήνω την πάστα φλώρα για 40 - 45 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ροδίσει. Την αφήνω να κρυώσει. Αν θέλω, την πασπαλίζω με λίγη ζάχαρη άχνη και τη σερβίρω.
Σας ευχαριστώ!